10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCe trebuie să ştiţi despre un constructor de case

Ce trebuie să ştiţi despre un constructor de case

Un constructor serios trebuie să îndeplinească anumite condiţii şi, de asemenea, are şi obligaţii. Iată care sunt acestea.

1. Ce este un constructor?
O firmă de construcţii este obligată să îndeplinească unele condiţii minime.
În primul rând, trebuie să fie autorizată pentru execuţia lucrărilor de construcţii şi instalaţii. În al doilea rând, trebuie să aibă personal calificat pentru executarea lucrărilor din construcţii (cofrare, armare, suduri, betonare, hidroizolaţii, finisaje, instalaţii sanitare şi electrice etc.). Toate lucrările de mai sus trebuie verificate, deci o firmă de construcţii trebuie să aibă şi personal autorizat pentru urmărirea execuţiei acestora. Iată două exemple: responsabil tehnic cu execuţia (se prescurtează RTE), autorizat de Ministerul Lucrărilor Publice, şi controlor de calitate, autorizat de acelaşi minister. În al patrulea rând, o firmă de construcţii ar trebui să aibă un laborator autorizat pentru încercarea materialelor de construcţii folosite sau, în lipsa acestuia, să aibă un contract de colaborare cu un laborator specializat.

2. Ce obligaţii are un constructor?
Legile româneşti sunt cât se poate de clare în această privinţă, iar dumneavoastră ar fi bine să ştiţi ce drepturi vă oferă acestea. De pildă, ar trebui să ştiţi bine Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii. Articolul 5 al sus-amintitei legi spune: „Pentru obţinerea unor construcţii de calitate corespunzătoare sunt obligatorii realizarea şi menţinerea, pe întreaga durată de existenţă a construcţiilor, a următoarelor cerinţe: a) rezistenţă şi stabilitate; b) siguranţă în exploatare; c) siguranţă la foc; d) igiena, sănătatea oamenilor, refacerea şi protecţia mediului; e) izolaţie termică, hidrofugă şi economie de energie; f) protecţie împotriva zgomotului“. Următorul articol, 6, prevede clar cui se aplică respectivele obligaţii. Şi dumneavoastră, desigur (calitatea clădirii depinde şi de întreţinerea ei în timp), dar şi „investitorilor, proiectanţilor, verificatorilor de proiecte, fabricanţilor şi furnizorilor de produse pentru construcţii, executanţilor etc.“. Următorul articol mai prevede o obligaţie favorabilă dumneavoastră, beneficiarilor: „În contractele care se încheie ori, după caz, în dispoziţiile sau în autorizaţiile ce se emit, factorii prevăzuţi la articolul precedent sunt obligaţi să înscrie clauzele referitoare la nivelul de calitate al construcţiilor, corespunzătoare cerinţelor, precum şi garanţiile materiale şi alte prevederi, care să conducă la realizarea acestor clauze“. Urmează o frază frumoasă, favorabilă dumneavoastră: „În contracte nu se pot înscrie niveluri şi cerinţe referitoare la calitate, inferioare reglementărilor în vigoare, cu privire la cerinţele prevăzute la art. 5“.

3. Cum poate fi determinat un constructor să-şi respecte obligaţiile?
Simplu, printr-un contract de execuţie, încheiat între dumneavoastră şi el. În virtutea acestui contract, îi puteţi cere despăgubiri în cazul în care nu respectă calitatea lucrărilor sau termenul de execuţie.
Aveţi grijă ca în contract să fie menţionate valoarea lucrărilor de construcţii şi instalaţii (altminteri, cum aţi putea cere despăgubiri, dacă nu puteţi cuantifica valoarea pagubelor?), durata execuţiei acestora şi modul de decontare a lor. Includeţi şi valoarea garanţiei de bună execuţie, garanţie care, conform prevederilor legale, „se constituie de către contractant în scopul asigurării beneficiarului de îndeplinirea cantitativă, calitativă a contractului şi în perioada convenită“. De regulă, această garanţie este de 5% din valoarea lucrărilor de construcţii. Ea se decontează executantului în proporţie de 30% după efectuarea recepţiei lucrărilor, restul de 70% rămânând să fie decontat la recepţia finală, care, poate nu ştiaţi, se face după un an de la punerea în funcţiune a construcţiei.

Dan Mazilu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII