10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Cartofii prăjiţi, benefici
pentru buna dispoziţie

Cartofii prăjiţi sunt consideraţi periculoşi pentru sănătate de mulţi specialişti, care ne recomandă să ne ţinem la distanţă de acest aliment. Însă, câţi dintre noi au reuşit cu adevărat şi cine nu a cedat măcar o dată în faţa acestei ispite. Un studiu recent a demonstrat că, oricât de periculoşi ar fi pentru sănătate, cartofii prăjiţi sunt benefici pentru moral şi ne ajută să fim mai calmi şi mai bine dispuşi. Cel puţin, aceasta este părerea specialiştilor de la Aston University din Birmingham, Marea Britanie. Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au apelat la 60 de voluntari, cărora le-a fost prezentat un material video de cinci minute despre tragedia provocată de bomba de la Hiroshima. La terminarea vizionării, participanţii au fost împărţiţi în două grupe. Reprezentanţilor primei grupe li s-a oferit o revistă, pentru a uita de imaginile văzute, în timp ce voluntarii din a doua grupă au primit o farfurie de cartofi prăjiţi. Înainte de proiecţia filmului, dar şi după lecturarea revistei, respectiv consumarea cartofilor, participanţii au fost solicitaţi să completeze un chestionar. Având în vedere impactul emotiv al filmuleţului, cercetătorii au încercat să îşi dea seama cum au reacţionat voluntarii. Date psihologice relevante au demonstrat că subiecţii care se simţeau mai bine după circa 20 de minute de la vizionarea materialului erau exact cei care mâncaseră cartofii. Această stare ar putea fi rezultatul „efectelor biologice ale componentelor nutriţionale asupra mecanismelor cerebrale sau pur şi simplu o senzaţie plăcută, indusă de gustul cartofilor“, a comentat dr. Mike Green, unul dintre coordonatorii studiului. În opinia altor specialişti, gustul cartofilor prăjiţi trezeşte în consumatori sentimente legate de petreceri, vacanţe sau pur şi simplu momente de linişte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU