11.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinInternetul, cea mai bună carte de bucate

Internetul, cea mai bună carte de bucate

Dacă până acum ceva timp gospodinele se consultau cu prietenele sau citeau cărţi pentru a afla reţete noi, în prezent, internetul a devenit principala lor sursă de inspiraţie.

Gospodinele moderne nu mai cer sfatul vreunei prietene atunci când doresc să îşi surprindă familia cu vreo reţetă inedită şi nici nu mai răsfoiesc vechea carte de bucate a bunicii, ci pur şi simplu dau drumul la calculator. Internetul a devenit un asistent atât de important, încât zeci de mii de gospodine navighează pe internet în căutarea unei reţete cu care să încânte papilele gustative ale invitaţilor. Acest fenomen a devenit atât de răspândit, încât adepţii acestei mode au primit deja nume care să îi reprezinte, de la  „gastrofanaticii internetului“ şi până la „foodies“. Potrivit unui studiu recent realizat pe un eşantion de peste 4,5 milioane de internauţi, nu mai puţin de 50% dintre aceştia folosesc internetul pentru a afla reţete noi. În plus, 7,9 la sută dintre respondenţi au recunoscut că intră pe internet exclusiv pentru a căuta o „muză de inspiraţie“ gastronomică. De altfel, este suficient să tastăm „reţete culinare“ pe Google şi vom descoperi cu surprindere că doar la o prima vedere descoperim peste două milioane de rezultate. Mâncărurile cele mai „căutate“ sunt spaghetele, dar nici salatele, fripturile sau dulciurile nu se lasă mai prejos.

Discuţii în reţea

Internauţii nu se limitează însă la a „împrumuta“ reţete, ci participă la discuţii pe blogurile unde mâncarea, bucătăria sau restaurantele sunt principala temă de dezbatere. Cinci procente dintre internauţi s-au declarat fascinaţi de concursurile pe teme culinare, în timp ce 4% dintre respondenţi au afirmat că obişnuiesc să achiziţioneze produse alimentare on line. Potrivit aceluiaşi sondaj, 60 la sută dintre persoanele care folosesc internetul în căutare de reţete sunt femei cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani. Se remarcă însă şi prezenţa unui procent de 5% dintre internauţi care, deşi nu au împlinit încă 18 ani, sunt deja interesaţi de site-urile unde se vorbeşte despre produsele alimentare şi se propun fel de fel de reţete. În opinia specialiştilor, mare parte din succesul internetului ca şi carte de bucate se datorează în primul rând faptului că este accesibil. Nu trebuie omis nici numărul mare de reţete disponibile, cu o gamă variată de ingrediente, care satisfac gusturile şi celor mai pretenţioşi dintre internauţi. Alt avantaj este faptul că tot mai multe site-uri aleg să ilustreze fiecare reţetă cu imagini sau materiale video cu fiecare etapă a procesului de preparare, spre norocul doamnelor şi domnişoarelor aflate la debutul lor în arta gastronomiei. Şi, nu în ultimul rând, să nu uităm că internetul este un loc unde se pot lega prietenii, cu condiţia să existe sinceritate şi transparenţă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS