25.6 C
Craiova
joi, 12 iunie, 2025
Știri de ultima orăMagazinLaptele de soia, un ingredient vegetarian gustos

Laptele de soia, un ingredient vegetarian gustos

Din ce în ce mai multe persoane preocupate de sănătatea lor au învăţat să folosească laptele de soia în locul laptelui „tradiţional“. Această obişnuinţă este cu atât mai avantajoasă cu cât unele mâncăruri sunt mai gustoase dacă sunt preparate cu aşa-numitul lapte vegetal.

Laptele de soia este un ingredient mult mai potrivit pentru prepararea deserturilor pentru că este mai dulce decât laptele de vacă. Este o alegere potrivită pentru mâncărurile care nu sunt în mod tradiţional albe şi, datorită texturii sale, este ideal pentru preparatele care trebuie să fie cremoase, nu moi. Întrucât laptele de soia conţine puţine grăsimi saturate, folosirea lui ca ingredient pentru gătit poate reprezenta o provocare pentru gospodine. De aceea, dacă ţineţi cont de câteva sfaturi şi indicaţii date de specialişti, gătitul cu laptele de soia vi se va părea curând floare la ureche.

Laptele de soia în bucătărie

Dacă preparaţi budincă, e bine să folosiţi mai puţin lapte de soia decât aţi folosi în mod obişnuit sau decât scrie pe pachet şi, în plus, este recomandat să adăugaţi 70 de grame de amidon de porumb, pentru ca budinca să se întărească. Amestecaţi încontinuu până când preparatul este gata, pentru a evita îngroşarea în exces. În schimb, dacă reţeta recomandă utilizarea laptelui integral, este bine să folosiţi o cantitate mai mare de lapte de soia, căci acesta nu este deloc gras.
Atunci când încălziţi laptele de soia, aveţi grijă să amestecaţi fără întrerupere: astfel, nu se va forma nici o pojghiţă la suprafaţa lichidului, iar laptele nu va da în foc.
Cumpăraţi laptele de soia cu puţin timp înainte de a-l folosi. Îl puteţi ţine cel mult 48 de ore înainte de a-l încorpora într-un preparat, altfel riscaţi ca alimentul să îşi piardă din calităţi. Deşi poate fi păstrat la congelator, textura şi gustul pot fi „compromise“ prin îngheţare, deci mai bine folosiţi-l imediat după ce îl cumpăraţi.
Aşa cum bine ştiţi, laptele de soia are un gust aparte. Atunci când îl încorporaţi într-un preparat, asiguraţi-vă că aromele tuturor ingredientelor se vor amesteca în mod fericit. Tocmai de aceea, este recomandat ca laptele de soia să fie adăugat către finalul procesului de gătit, în cantităţi mici, până când gustul său se combină în mod plăcut cu celelalte ingrediente. Pentru că pe piaţă se găseşte lapte de soia cu diverse arome, este foarte uşor să folosiţi un astfel de sortiment pentru deserturi. Aveţi grijă însă că laptele de soia cu arome este uşor îndulcit, aşa că puneţi mai puţin zahăr decât este prevăzut în reţetă.

Schimbă gustul mâncărurilor

Laptele de soia este preferat de vegetarieni, întrucât nu provine de la animale. Şi persoanele care nu au adoptat acest stil de viaţă au început să afle despre beneficiile acestui sortiment de lapte şi îl consumă cu plăcere. Când folosiţi laptele de soia la gătit, este bine să aveţi în vedere că acesta va modifica nu doar textura, ci şi gustul preparatului. Dacă alegeţi să utilizaţi lapte de soia în loc de lapte normal la gătit, în preparate în care acesta este ingredientul principal se poate ca mâncarea să îşi schimbe complet gustul. În schimb, folosirea laptelui de soia doar pentru modificarea culorii şi a texturii este o alegere înţeleaptă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII