20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFilmele care au făcut moda

Filmele care au făcut moda

Între film şi modă a existat dintotdeauna o relaţie specială. Până nu de mult, un singur film putea da naştere unor adevărate tendinţe în modă.

Scena hollywoodiană a influenţat de mai bine de 100 de ani evoluţia modei, o singură apariţie pe peliculă a unui anumit articol vestimentar fiind suficientă pentru a da naştere unei noi tendinţe şi pentru a le trimite pe cinefile în magazine. Este suficient să amintim de rochia neagră cu decolteu bărcuţă şi legată cu două funde pe umeri, purtată de Audrey Hepburn în „Sabrina“, sau de costumul alb, cu pantaloni evazaţi, pe care John Travolta l-a purtat în „Saturday Night Fever“, pentru a ne da seama de proporţiile acestui fenomen. Tinerele aflate în căutarea unor surse de inspiraţie nu trebuie decât să se aşeze în faţa televizoarelor şi să îşi aleagă filmele potrivite pentru a-şi reînnoi garderoba. Aşadar, cu un pic de răbdare şi bun-gust, totul este posibil. Din 1938 şi până în prezent, orice „muză“ de inspiraţie este binevenită

Îmbrăcate ca nişte dive     

Când vorbim de filmele care au influenţat istoria modei, nu putem să nu menţionăm pelicula „Sabrina“, din 1954, unde rochia neagră cu decolteu bărcuţă, purtată de Audrey Hepburn, a devenit peste noapte unul dintre cele mai populare articole de vestimentaţie din lume, fiind preferata multor reprezentante ale sexului frumos. Ca să nu mai vorbim de „Little black dress“, rochia scurtă neagră, readusă la viaţă de Audrey Hepburn în legendara peliculă „Mic dejun la Tiffany“, din 1961.
La fel de populară a rămas printre cinefilele pasionate de modă şi rochia neagră a lui Demi Moore, din „Propunere indecentă“, creată de Thierry Mugler, a cărei croială rafinată a fost „pe val“ câteva sezoane pentru rochiile de cocteil. Ce să mai spunem despre rochia albă fără bretele pe care Elizabeth Taylor a purtat-o în pelicula „Un loc sub soare“, din 1951, care a devenit unul dintre simbolurile anilor ’50.

Un stil diferit

Nu putem uita stilul „androgin“ lansat de Diane Keaton cu rolul Annie Hall. Stilul său masculin a fost imediat copiat de reprezentantele sexului frumos din toată lumea, care au început să poarte cămăşi bărbăteşti, blazere largi cu mâneci răsucite şi, evident, nelipsitele cravate. Acelaşi stil comod a fost adus la viaţă şi de Jennifer Beals, în celebra peliculă „Flashdance“, care făcea ravagii în anii ’80. Tricoul larg, cu un umăr dezgolit şi cu jambiere, a fost „uniforma“ perfectă pentru acea perioadă, provocând o adevărată revoluţie în moda acelor ani. Succesul unor pelicule precum „Out of Africa“ sau „Pacientul englez“ a dus la revenirea în forţă a stilului safari, cu rochiile aurii, hainele cu buzunare mari, cămăşile albe sau centurile late din piele. Stilul „roman“ care  domină de ceva ani moda verii este şi o consecinţă a succesului imens de care s-a bucurat pelicula „Gladiatorul“, lansată în 2000. Rochiile de seară stil togă sau sandalele romane au fost foarte populare în această vară printre iubitoarele de modă.

Moda masculină

Nu doar doamnele copiază stilul lansat pe peliculă de vedetele din Cetatea Filmului. Bărbaţii sunt şi ei foarte receptivi la costumaţiile purtate de protagonişti. Un exemplu elocvent îl reprezintă pantalonii evazaţi şi cu cămaşa deschisă până la buric, atât de populare la sfârşitul anilor ’70, lansat de John Travolta în clasicul „Saturday Night Fever“, din 1977. Altă peliculă care a marcat definitiv stilul vestimentar al reprezentanţilor sexului tare este legendarul „American Gigolo“ din 1980, care l-a făcut celebru nu doar pe Richard Gere, ci şi pe Giorgio Armani. Inspiraţi de Gere, tot mai mulţi domni au început să poarte cămăşi de aceeaşi culoare. Gere nu a fost singura „muză de inspiraţie“ pentru bărbaţi. Unul dintre iluştrii predecesori ai săi a fost Humphrey Bogart şi al său trenci purtat în „Casablanca“. Un exemplu de eleganţă a fost şi Michael Douglas, mai ales după rolul din „Wall Street“ (1987), unde ţinutele sale create de designerul Ellen Mirojnick au făcut istorie. Când vine vorba de articole ceva mai lejere, nu îl putem uita pe James Dean şi ale sale maiouri albe, purtate pe sub geaca de piele de motociclist în „Rebel fără cauză“.

Topul filmelor şic

Stella McCartney, Paul Smith, Vivienne Westwood, Lulu Guinness, Philip Treacy, Giorgio Armani, Marc Jacobs, Zac Posen, John Rocha şi Michael Kors au votat zece dintre cele mai şic filme care au influenţat lumea modei. Pe podium s-au situat peliculele „Breakfast at Tiffany’s“, „American Gigolo“ şi „Funny Face“. Urmează în clasament alte pelicule celebre, precum „Bonnie and Clyde“, „Desperately Seeking Susan“, „My Fair Lady“, „Pulp Fiction“, „The Great Gatsby“, „Thomas Crown Affair“ şi controversatul „The Graduate“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS