17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Produsele bio nu sunt mai nutritive decât celelalte

Un ultim studiu internaţional de mare anvergură comandat de Food Standards Agency şi publicat în revista American Journal of Clinical Nutrition clatină din temelii mitul care înconjoară aşa-zisele alimente organice, bio sau naturale. Conform datelor extrase din mai multe experimente care stau la baza studiului, mult- lăudatele alimente „bio“ nu sunt nici mai sănătoase, nici mai nutritive decât restul produselor alimentare care nu fac parte din această clasă exclusivistă.
Datele studiului au produs o mare dezamăgire în rândul consumatorilor britanici, mari amatori de alimente „bio“. Piaţa alimentelor naturale are în Marea Britanie o cifră de afaceri de circa 3,5 miliarde de dolari pe an, milioane de cetăţeni britanici cheltuind această sumă imensă de bani pe fructe, legume, ouă şi carne produse şi comercializate fără aportul pesticidelor, îngrăşămintelor chimice şi agriculturii intensive.
Studiul, care dărâmă mitul alimentelor naturale, a fost realizat pe o perioadă de 50 de ani de estimări şi cercetări. Rezultatele sale au fost vehement atacate de Soil Association, cel mai mare for al producătorilor de alimente organice din Marea Britanie. Studiul a luat în calcul un număr uriaş de 50.000 de analize asupra valorii nutritive a alimentelor, din anul 1958 până în prezent.
Datele obţinute demonstrează că valorile nutritive, conţinutul de vitamine, calciu, fier, minerale, acizi graşi şi proteine din cadrul alimentelor „bio“ este foarte asemănător cu cel analizat în cazul alimentelor obişnuite.
Mulţi specialişti afirmă că nu se justifică sub nici o formă diferenţa enormă de preţ în cazul alimentelor „bio“ comparativ cu preţurile modeste ale alimentelor obişnuite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII