10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Vrăjiţi de Lună

Luna a fost mereu un astru învăluit în mister, pe seama sa fiind scornite nenumărate legende şi superstiţii.

Astrul selenar a fost dintotdeauna o sursă de inspiraţie, indiferent dacă era vorba de poezii romantice sau de legende care de care mai ciudate. Unii afirmă că Luna este responsabilă pentru cutremure şi pentru crizele de epilepsie, alţii au grijă să o caute pe cer înainte să facă sex sau o consideră una dintre principalele „vinovate“ pentru cele mai violente comportamente umane.

Agresivitate în noapte

Există destul de multe voci care afirmă că Luna ar stimula agresivitatea animalelor, şi nu numai. În 2007, Andy Parr, un agent de poliţie din Sussex, Marea Britanie, a cerut întăriri pentru echipele care patrulează pe străzi în nopţile cu Lună plină, când, spune el, creşte numărul agresiunilor şi al crimelor. „Din experienţa mea de aproape 20 de ani în poliţie pot să vă spun că în nopţile cu Lună plină ne confruntăm cu oameni cu un comportament care de care mai ciudat, toţi fiind nervoşi şi irascibili“. Poliţistul britanic nu este singurul care împărtăşeşte acest punct de vedere. În urmă cu 30 de ani, la aceeaşi concluzie a ajuns şi psihologul american Arnold Lieber, după ce a analizat peste 11.000 de agresiuni înregistrate în Florida pe parcursul a cinci ani. Cele mai multe dintre acestea au fost comise, din câte se pare, în nopţile cu Lună plină.

Dureri selenare

Greţuri, cefalee, disconfort general? De vină sunt, din câte se pare, mareele, acele oscilaţii periodice ale nivelului mării sau oceanului, consecinţă a forţei de atracţie combinate a Lunii şi Soarelui. Unii sunt în stare să bage mâna în foc că această forţă de atracţie este capabilă nu doar să pună în mişcare apa din oceane, ci şi pe cea din corpul uman. Aceste afirmaţii îi fac să zâmbească pe cei mai mulţi dintre medici. Şi asta în primul rând pentru că forţa pe care Luna o exercită asupra corpului nostru este foarte slabă. Astronomul american George Abell afirma chiar că şi un ţânţar ar exercita o atracţie gravitaţională asupra braţului nostru mai mare decât cea exercitată de astrul nocturn. În plus, lichidul din organism este „încorporat“ în ţesuturi, astfel că nu este la fel de liber „să migreze“ ca apa din ocean. De altfel, dintotdeauna, omul a avut tendinţa ca ori de câte ori nu a reuşit să explice un fenomen să îl pună pe seama unui fapt ceresc. Aşa că nu e de mirare dacă unele boli, cum ar fi depresia şi epilepsia, care la un moment dat erau un mister, să fie considerate un fel de „capricii“ ale Lunii.
Alţi specialişti consideră fazele lunare ca fiind cauzele unor gesturi dramatice. Este cazul medicilor de la Patna Medical College Hospital, din India, care, după ce au analizat peste 800 de cazuri de autootrăvire, în perioada 1976-1979, au ajuns la concluzia că majoritatea lor s-au produs în nopţile cu Lună plină.

Lună plină, sticlă goală

Luna pare a fi responsabilă nu doar pentru gesturile violente ale oamenilor, ci şi pentru beţii. Cel puţin aceasta este părerea unor cercetători germani, al căror studiu a fost dat publicităţii de Sunday Times, la începutul anului 2001. După ce au analizat amenzile şi testele de alcoolemie a peste 16.000 de şoferi traşi pe dreapta de agenţii rutieri din Germania, s-a constatat că majoritatea amenzilor acordate pentru consum de alcool au fost înregistrate în nopţile cu Lună plină.  Studiul cercetătorilor germani a fost însă infirmat după doar câteva zile de matematicianul olandez Jan Willem Nienhuys, care a descoperit diferite erori metodologice în studiul specialiştilor germani.

Recolte… lunare

În urmă cu mii de ani, agricultorii au observat că, asemenea mărilor şi oceanelor la flux şi reflux, seva plantelor este direct influenţată de fazele Lunii. Ei erau convinşi că planta nu trebuie „deranjată“, mai ales în timpul ridicării sevei, care coincide cu fazele de ascensiune a Lunii pe bolta cerească.
În plus, tot în această fază, nu se execută lucrări de ameliorare a solului, în schimb se recomandă „tragerea“ vinului. Chiar şi cele mai cunoscute lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie organizează degustări de vin în zilele recomandate de calendarul lunar. În aceste condiţii, nu este de mirare că de câţiva ani se vorbeşte tot mai mult de agricultura lunară, care se bazează pe respectarea unui calendar strict în lucrările de cultivare, întreţinere şi recoltare.
          
Bursa pe Lună

Există voci care afirmă că fazele lunare pot influenţa evoluţia pe piaţa financiară. În opinia unor analişti financiari, Luna ar juca un rol fundamental pentru felul cum funcţionează bursa mondială. Potrivit unor studii publicate în  2006 de Harvard Business Review, în săptămâna care precede şi în cea care urmează fazei de Lună nouă, profitul mediu de pe piaţa financiară ar fi mai mare decât în cealaltă jumătate a Lunii. În plus, în opinia autorilor studiului, această lege ciudată ar fi valabilă atât în Statele Unite, unde a fost realizat studiul, cât şi în alte colţuri ale lumii. Cercetătorii uită însă să precizeze felul în care satelitul Terrei influenţează totuşi piaţa. Studiul lor se bazează însă pe convingerea, deloc „ştiinţifică“, potrivit căreia Luna ar putea influenţa moralul investitorilor, făcându-i fie mai optimişti, fie mai pesimişti.

Copii… selenari 

Se spune că fazele Lunii ar favoriza fertilitatea reprezentantelor sexului frumos. De vină este o ciudată coincidenţă numerică. O lună selenară durează aproximativ 29 de zile şi 12 ore, un pic mai mult decât ciclul menstrual, care, de regulă, durează 28 de zile. Încă din antichitate, oamenii credeau că fazele lunare ar influenţa fertilitatea. Unii dintre cei mai convinşi susţinători ai acestei teorii este Eugen Jonas, un psihiatru slovac, care, după ce a studiat fazele lunare, a ajuns să creeze o metodă de control a naşterilor. În opinia lui Jonas, o poziţie favorabilă a Lunii în timpul raportului sexual ar permite, de exemplu, femeilor să rămână însărcinate, chiar dacă sunt infertile, şi ar reduce riscul de avort. Jonas susţine chiar că poate determina sexul copilului chiar înainte de a fi conceput, tot cu ajutorul Lunii.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU