22.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinBunele maniere, fatale pentru britanicii de pe Titanic

Bunele maniere, fatale pentru britanicii de pe Titanic

Pasagerii britanici de pe vasul Titanic şi-au pierdut viaţa din cauza bunelor maniere, spre deosebire de americani, care au pus viaţa lor mai presus de orice.

Ce mecanism se declanşează oare în mintea oamenilor atunci când e în joc viaţa lor? Primează oare legea junglei sau, altfel spus, au câştig de cauză bărbaţii mai puternici, care se impun în faţa persoanelor mai vulnerabile, precum femeile sau copii, sau să fie valorile nobile cele care influenţează acţiunile unui individ care riscă să moară? Aceste dileme au stat la baza unui studiu inedit, coordonat de profesorul Bruno Frey, de la Universitatea din Zürich. Profesorul a comparat comportamentul pasagerilor de pe Titanic, pachebotul care s-a scufundat în 1912, provocând moartea a 1.517 din cei 2.223 de pasageri aflaţi la bord, cu cel observat în timpul recentei aterizări a unui avion pe fluviul Hudson, în New York. „Din câte se pare, în situaţiile de pericol extrem, oamenii nici nu intră în panică şi nici nu îşi dau brânci în încercarea de a găsi o cale de salvare, ci, în general, au un comportament educat“, a observat Frey. Deloc întâmplător, tocmai această „educaţie“ mult prea dezvoltată a gentlemanilor britanici aflaţi la bordul Titanicului a făcut ca aceştia să aibă mai puţine şanse de supravieţuire decât pasagerii americani.

Politeţe scump plătită

În urma analizării datelor statistice ale pasagerilor care au supravieţuit şi ale celor care şi-au pierdut viaţa în cel mai mare naufragiu din istorie, s-a constatat că mulţi oameni, în ciuda faptului că viaţa lor era în pericol, nu s-au lăsat cuprinşi de panică şi au respectat cu scrupulozitate normele sociale. Studiul, realizat în colaborare cu David Savage de la Queensland University of Technology (Australia), a demonstrat că pasagerii britanici aveau cu 10 la sută mai puţine şanse de supravieţuire faţă de ceilalţi pasageri, în timp ce americanii aveau cu 12 la sută mai multe şanse de a scăpa teferi, spre deosebire de locuitorii din Regatul Unit. Pentru Frey, aceste rezultate sunt o consecinţă firească a respectării regulii „Întâi femeile şi copii“. În timp ce britanicii şi-au respectat principiile, americanii au fost mai interesaţi să fie ei în siguranţă decât să respecte bunele maniere. „O posibilă explicaţie a acestui comportament ar fi caracterul individualist al cetăţenilor americani, care în astfel de situaţii luptă pentru viaţa lor şi ştiu să supravieţuiască“, a spus Frey. Spre surprinderea acestuia, rezultatele studiului au infirmat teoria sa, potrivit căreia, în condiţii extreme, oamenii îşi cunosc doar propriul interes. „La început, am crezut că bărbaţii, fiind mai rezistenţi decât femeile şi copii, au tendinţa să se salveze mai întâi pe ei, însă ulterior am descoperit că femeile aveau o probabilitate de supravieţuire ceva mai mare decât bărbaţii“, a spus cercetătorul. Studiul a demonstrat că rata de supravieţuire a femeilor a fost cu 53 la sută mai mare decât în cazul bărbaţilor, în timp ce la copii şansele de salvare erau cu 15% mai mari decât la adulţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII