16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinInfluenţe şi originalitate în bucătăria australiană

Influenţe şi originalitate în bucătăria australiană

Australia este ţara-continent în care după vară urmează iarna, unde viile se culeg în luna februarie, iar Crăciunul are loc în mijlocul verii. Mulţi sunt tentaţi să creadă că australienii îşi încep ziua cu o ceaşcă de ceai, şuncă şi ouă, precum anglo-saxonii. Însă, australienii îşi încep ziua în stil franco-italian: cu un expresso sau cafea cu lapte, brioşe, croiasante sau fulgi de cereale.

În partea de nord a Australiei, în gastronomie predomină influenţele asiatice. În plus, aici aveţi posibilitatea de a comanda friptură de crocodil, de cangur sau de bivol. Nordul este cunoscut şi pentru specialităţile pe bază de crabi sau pentru barramundi, peşte proaspăt sau raci. Trebuie să încercaţi un Darwin stubby, o bere un pic amară, care este ideală dacă aţi comandat curry sau stir fry. Fructele exotice se găsesc la tot pasul, sucurile şi cocteilurile fiind delicioase.

 

„Mud carbs“ – cei mai buni crabi din Australia

 

Cu cât vă veţi îndrepta către Cairns, spre extremitatea de nord-est a ţării, în faţa Barierei de Corali, veţi avea parte de alte delicii culinare. Aici veţi găsi aşa-numiţii „mud carbs“, o specie de crabi mari care trăiesc în noroi şi care au un gust dulceag. Localnicii vă vor spune că sunt cei mai buni crabi pe care îi puteţi gusta pe teritoriul australian. The Granite Belt este una dintre cele mai fertile regiunii ale statului Queensland.

În apropiere de Stanthorpe şi Warwick există vaste culturi de ceea ce localnicii numesc „stone fruits“. Este vorba despre cireşe, piersici, nectarine şi prune. Brânzeturile şi produsele lactate sunt foarte apreciate în această zonă şi sunt folosite pentru prepararea diferitelor dulciuri şi aperitive. Regiunea Toowoomba, situată la 125 de kilometri de Brisbane, este supranumită Vestul de Aur, fiind cunoscută pentru cultivarea cerealelor. Dacă doriţi să vă oferiţi un regal gastronomic, va trebui să vă îndreptaţi către Noosa, localitate recunoscută drept capitala gastronomică a Queenslandului.

 

„Sydney Rock Oysters“ – mândria australienilor

 

În zona de sud-est a Australiei se află Noua Galie de Sud. Aici se cultivă numeroase fructe precum guave, fructul pasiunii, pepinos şi un fruct special numit „chocolate pudding“. De asemenea, sunt întâlnite crescătorii de vite şi de oi, carnea de vită fiind preferata australienilor. Aici se află şi unele dintre cele mai renumite zone de producere a vinului. Oraşul Orange nu este cunoscut doar pentru culturile de portocali, ci şi pentru cele de pere şi smochini. De-a lungul Holiday Coast se află o regiune renumită pentru culturile de banane, dar şi de piper. Dacă vă aflaţi la Sydney, nu trebuie să rataţi ocazia de a servi masa la unul dintre restaurantele-terasă din cartierul The Rocks, unde puteţi degusta tot felul de preparate ce au la bază fructele de mare. Barurile sushi se află, în special, în centrul oraşului. Chinezii şi-au deschis restaurante în cartierul Haymarket, italienii – în Leichhardt, coreenii – în Campsie, evreii – la Bondi, iar mediteraneenii au optat pentru Pottsa Point. În apropiere de Sydney se află Sydney Fish Market, unde puteţi vedea toate produsele pe care oceanul le poate oferi şi unde puteţi participa zilnic la cursuri de gastronomie. Nu trebuie să rataţi ocazia de a degusta celebrele Sydney Rock Oysters, o adevărată mândrie a Australiei. Este vorba despre o specie de stridii de dimensiuni mari, extrem de apreciată de localnici, dar şi de turişti.

 

Tasmania, apreciată pentru homari şi somon

 

Dacă veţi coborî mai spre sud, veţi ajunge în capitala Canberra. Specialităţile tradiţionale se bazează pe lângă fructele de mare şi peşte, pe carnea de vită şi cea de miel. Din meniul tradiţional fac parte Orange Roughy, pregătit cu vin alb şi lămâie, peştele alb (Whiting) prăjit în bere, celebrul Carpetbag Steak, fileu de vită cu stridii şi şuncă, servit cu sos de ciuperci, dar şi Porterhouse steak, unde stridiile sunt înlocuite cu jambon, ciuperci şi ceapă.

Tasmania, insula din sudul Australiei, este recunoscută pentru preparatele pe bază de homari, dar şi pentru somonul proaspăt sau afumat, care este servit în restaurante.

În sudul Australiei, se cultivă viţă-de-vie şi măsline, însă piaţa de peşte oferă specialităţi locale precum crabul Blue swimmer, stridiile Coffin Bay şi faimosul King George Whiting.

În partea de vest a Australiei, în oraşul Perth, puteţi gusta sardine de foarte bună calitate. În această zonă, sardinele sunt atât de apreciate, încât în cinstea lor se organizează chiar şi un festival, în luna ianuarie, la Freemantle. Dacă doriţi să gustaţi „pearl meat“, carnea unei scoici care produce perle şi care este considerată o adevărată delicatesă, va trebui să urcaţi 2.237 de kilometri către nord, la Broome.

Chiar dacă influenţa britanică s-a diminuat odată cu trecerea timpului, mai ales în marile oraşe, aceasta este încă evidentă, numeroase hoteluri de lux păstrând încă tradiţiile culinare englezeşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII