10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinNomofobia - teama de a rămâne fără telefonul mobil

Nomofobia – teama de a rămâne fără telefonul mobil

O nouă fobie ameninţă din ce în ce mai multe persoane, potrivit cercetătorilor britanici. Este vorba despre nomofobie, care înseamnă teama de a rămâne fără telefonul mobil.

Câţi dintre noi îşi mai amintesc cum se trăia înainte ca telefonul mobil să devină indispensabil, nu doar la serviciu, ci şi în viaţa privată? În zilele noastre, telefonul mobil a ajuns să fie prezent într-o foarte mare măsură în viaţa cotidiană, existând persoane care sunt dependente de utilizarea acestui aparat. Oamenii de ştiinţă au observat că din ce în ce mai multe persoane suferă de teama de a rămâne fără posibilitatea de a folosi telefonul fie din cauză că li se descarcă bateria, fie că se află în afara ariei de acoperire sau pentru că l-au uitat acasă.

Pornind de la cuvintele în engleză „no mobile phobia“, această spaimă a fost botezată nomofobie, cu alte cuvinte, „fobia de a nu avea telefon mobil“. Simplul gând că ar putea rămâne fără semnal declanşează un stres, făcând imposibilă concentrarea asupra altor lucruri. Potrivit cercetătorilor, peste 13 milioane de britanici suferă de această afecţiune. Principala cauză pentru care oamenii sunt atât de legaţi de telefoanele lor este că simt nevoia să fie în permanenţă în contact cu prietenii şi membrii familiei lor.

 

Jumătate dintre utilizatori sunt afectaţi

 

Experţii spun că nomofobia poate afecta 53 la sută dintre utilizatorii de telefoane mobile, 48 de procente dintre femeile intervievate şi 58 la sută dintre bărbaţi recunoscând că s-au simţit stresaţi şi foarte agitaţi atunci când li s-a întâmplat să rămână fără baterie, fără credit sau fără semnal la telefonul mobil. Studiul a fost comandat de reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii din Marea Britanie. În cadrul sondajului, dintre persoanele interogate, nouă la sută au declarat că închiderea telefonului le provoacă o stare profundă de disconfort psihic, iar una din două persoane a precizat că nu îşi opreşte niciodată telefonul. „Cu toţii suntem obişnuiţi cu stresul vieţii cotidiene provocat de evenimentele zilnice, de despărţiri, de organizarea diferitelor evenimente. Frica de a pierde contactul cu telefonul mobil se pare că este contribuţia secolului 21 la viaţa noastră frenetică. Teama de a rămâne fără telefon se pare că este un simptom al culturii noastre, în care trebuie să avem posibilitatea să fim contactaţi 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână“, a declarat coordonatorul studiului.

Persoanele care suferă de această afecţiune sunt sfătuite să-şi încarce cartela telefonului cu mai mult decât au nevoie, să poarte încărcătorul în permanenţă cu ele, dar şi să le dea prietenilor sau membrilor familiei alt număr la care pot fi contactaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU