8.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinReguli pentru un somn sănătos

Reguli pentru un somn sănătos

Este suficient un gând, o preocupare pentru o întâlnire sau nerăbdarea pentru un eveniment aşteptat de mult timp pentru ca somnul să nu vină.

Potrivit rezultatelor mai multor studii realizate în ultima perioadă, din ce în ce mai multe persoane au dificultăţi atunci când vine vorba despre odihnă, ceea ce duce la scăderea calităţii vieţii. Somnul este considerat un aliat al sănătăţii şi al frumuseţii fiecăruia dintre noi. Persoanele care suferă de insomnie au tendinţa de a se îngrăşa mai mult decât cele care îşi acordă zilnic cele opt ore minime de somn. Chiar şi o insomnie ocazională, legată de cele mai multe ori de o situaţie emotivă particulară, se poate croniciza şi poate avea un impact negativ asupra calităţii vieţii.

În termeni generali, insomnia se poate defini ca fiind orice experienţă de somn insuficient sau de proastă calitate. Se prezintă ca o dificultate de a adormi. Insomnia poate fi unul dintre simptomele altor patologii precum depresia, bolile cardiovasculare sau hipertiroidismul. Experţii îşi canalizează în ultima perioadă din ce în ce mai mult atenţia asupra insomniei ocazionale, deoarece, dacă nu este recunoscută şi tratată la timp, aceasta poate deveni cronică.

Deşi este recomandată apelarea la serviciile unui specialist, fiecare dintre noi poate pune în practică unele reguli de bază, care au drept scop îmbunătăţirea calităţii somnului.

Mergeţi la culcare şi treziţi-vă la aceeaşi oră în fiecare zi, chiar şi în weekend.

Dacă vă treziţi înainte de a suna ceasul, ridicaţi-vă din pat şi începeţi activităţile zilnice.

Mergeţi la culcare doar când sunteţi obosiţi.

Dacă nu reuşiţi să adormiţi, este de preferat să nu rămâneţi în pat, ci să vă ridicaţi, să ieşiţi din dormitor şi să faceţi o activitate relaxantă, să citiţi o carte sau să faceţi o baie caldă.

Folosiţi patul doar pentru somn şi nu pentru a privi la televizor sau a citi.

Încercaţi să vă relaxaţi cât mai mult posibil înainte de a merge la culcare şi beţi un ceai sau un pahar de lapte cald.

Aveţi grijă ca patul să vă ofere comoditatea de care aveţi nevoie, ca dormitorul să fie protejat cât de mult se poate de zgomote şi să asiguraţi în cameră o temperatură nici prea rece, nici prea caldă.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS