10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Alergarea ne face fericiţi

 

Alergarea nu este benefică doar pentru bunăstarea fizică, ci şi pentru creier. În momentul în care o persoană aleargă, se produc la nivelul creierului endorfine, substanţe supranumite „drogul natural“, care oferă senzaţia de bine. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii din cadrul Universităţilor din Monaco şi Bonn, care a fost publicat în revista Cerebral Cortex.

Faptul că alergarea face bine stării de spirit a fost demonstrat într-o serie de cercetări precedente. Acum însă, s-a constatat că, în timpul alergării, creierul produce o mai mare cantitate de endorfine, care, pe lângă scăderea senzaţiei de durere, creează euforie şi apetit, eliberează hormonii sexuali şi îmbunătăţeşte sistemul imunitar. În cadrul studiului, cercetătorii celor două universităţi au „fotografiat“ creierul a zeci de atleţi profesionişti înainte şi după alergare. „Rezultatul la care am ajuns este că, după o cursă, are loc eliberarea unei anumite cantităţi de endrofine la nivelul creierului. Este vorba de substanţele despre care s-a stabilit că sunt responsabile cu fericirea şi cu starea de bine a oamenilor. Această situaţie poate explica euforia pe care majoritatea persoanelor o simt în urma activităţii fizice“, a declarat Henning Boecker, coordonatorul studiului.

Eliberarea endorfinelor variază de la o persoană la alta, de aceea cercetătorii nu au putut stabili timpul necesar de alergare pentru a avea loc eliberarea lor. „Oamenii reacţionează diferit la efortul fizic. La unii, eliberarea endorfinelor are loc după doar câteva minute de antrenament, iar la alţii, după un efort fizic mai îndelungat“, a precizat Boecker.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU