10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn medic în lumea muzicii

Un medic în lumea muzicii

Ar fi vrut să aibă o carieră muzicală, numai că la îndemnul tatălui a ales medicina. N-a renunţat însă nici la cea dintâi dragoste, astfel că în prezent le împleteşte pe amândouă.

A iubit muzica dintotdeauna, aşa că nimeni nu s-a mirat când, în timpul anilor de liceu, a ales să urmeze şi Şcoala Populară de Artă. A avut norocul să-i aibă ca profesori pe Mihail Bârcă, absolvent al Conservatorului din Moscova, şi pe Constantin Baciu, absolvent al Conservatorului din Paris. De la ei a învăţat tainele muzicii, ca şi colegul de clasă, maestrul dirijor de astăzi Alexandru Racu.
După terminarea şcolii ar fi vrut să urmeze drumul muzicii, numai că tatăl său i-a sugerat altceva: „Gândeşte-te la o profesie din care să-ţi câştigi pâinea“. Şi atunci a ales altă cale. Avusese şansa să studieze viora. „Am cântat la pian, dar pentru că ai mei nu puteau să-mi cumpere unul pentru acasă trebuia să-mi exersez partiturile numai la şcoală, ceea ce nu era tocmai convenabil. Aşa că am renunţat şi am ales vioara“, a povestit doctorul Valentin Cîrlig. Urmând îndemnul tatălului, a ănvăţat şi a reuşit să intre la medicină. Fiind în anul patru la Institutul Medicul Farmaceutic din Bucureşti a aflat de existenţa unui cor şi a unei orchestre, aşa că a mers şi a cântat la vioară. Pasiunea pentru muzică nu-i dădea pace. „Mă duceam la cor şi făceam pe corepetitorul, susţinând la pian vocile în momentul în care se învăţau piese noi“, a mai spus Valentin Cîrlig.

La pupitrul dirijoral

După terminarea facultăţii, în 1961, tânărul Cîrlig a fost trimis să facă trei ani de stagiatură la Galicea Mare, unde a înfiinţat un cor la căminul cultural. Întors la Craiova, vreme de şapte ani, a dirijat corul Direcţiei Regionale CFR. Ajuns asistent şi apoi profesor la Universitatea de medicină, a înfiinţat şi aici un cor, Corala Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină, devenit ulterior Corala Universităţii de Medicină din Craiova, care continuă să fiinţeze şi astăzi sub conducerea aceluiaşi om care contribuise la naşterea sa, Valentin Cîrlig. „Am cântat în toate centrele universitare din ţară, fiind de multe ori laureaţi la festivalurile de artă studenţească. Ba mai mult, în 1982, la împlinirea a zece ani de activitate, corala a primit înaltul patronaj al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Cu sprijinul acestui for, corala a fost acceptată să susţină concerte anuale la Ateneul Român“, a mărturisit doctorul în medicină, profesor universitar şi şeful Departamentului de Farmacologie, dar şi dirijor Valentin Cîrlig. Faima coralei conduse de doctor a trecut graniţele ţării, astfel că în 1985, la iniţiativa Universităţii din Leipzig, Corala Facultăţii de Medicină a avut onoarea de a participa la concertul susţinut la Neues Gewandhaus, prin care s-a celebrat tricentenarul naşterii lui J. S. Bach G.F. şi Haendel. Au urmat şi alte concerte în afară în Iugoslavia, Cehoslovacia, Germania, Grecia, Ungaria, căci Valentin Cîrlig reuşise să adune în jurul său studenţi, foşti studenţi, doctori cu dragoste de muzică şi deosebit de talentaţi. Şi ca şi când toate aceste lucruri nu ar fi fost suficiente, doctorul şi dirijorul coralei şi-a încercat norocul şi în arta compoziţiei. A scris lucrări care astăzi fac parte din repertoriu, printre care şi o liturghie cântată la diferite mitropolii din ţară. Pasiunea sa pentru muzică s-a împletit cum nu se poate mai bine cu medicina. Chiar şi astăzi, între drumurile la facultatea de medicină, unde predă farmacologia, dirijorul găseşte timp să repete cu membrii coralei. „De două ori pe săptămână, la opt seara, ne întâlnim pentru a repeta, fie că avem sau nu un concert imediat. Este o tradiţie de mai mulţi ani, care s-a născut o dată cu acest grup coral din care fac parte studenţi la medicină, copii ai foştilor corişti, foşti studenţi, azi cadre didactice la Universitatea de medicină, fie ei preparatori sau profesori“ şi asta pentru că omul de la pupitrul dirijoral a reuşit să le insufle dragostea sa pentru muzică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU