10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinIoana Flueraşu, artista adoptată de Oltenia

Ioana Flueraşu, artista adoptată de Oltenia

„Identitate“, „Strada“, „Trecere“, „Femei şi fluturi“ sunt câteva dintre expoziţiile personale sau de grup care vorbesc despre talentul artistei Ioana Flueraşu.

Ioana Flueraşu este munteanca stabilită în Craiova care a reuşit să-i cucerească pe oamenii locului cu operele sale, convingându-i în scurt timp să-i încredinţeze conducerea „Atelierului 35“, un proiect artistic din care fac parte toţi tinerii talentaţi din diferite domenii, sculptură, pictură, grafică. Ba, mai mult, i-a cucerit şi pe criticii de artă autohtoni, printre ei Cătălin Davidescu, omul care „m-a susţinut şi mă susţine enorm în munca mea“.

Opere născute din dragostea de artă

Astăzi, la Calafat, la Muzeul de Artă din localitate, vorbesc în limbajul specific al artei operele Ioanei Flueraş, într-o expoziţie de grup, „Identităţi“, alături de piese aparţinând lui Marcel Voinea, Mihail Trifan, pentru ca până mai ieri acelaşi muzeu să găzduiască o personală a artistei. Hipopotami, girafe, elefanţi, sculpturi în lemn, care vor să se înscrie în proiectul viitor „Arca lui Noe“, dezvăluie talentul Ioanei Flueraşu. Talent despre care până nu de mult vorbeau şi sirenele din expoziţia cu tema feminitate-identitate. Sunt piese sculptate atât în lemn, cât şi în ceramică şi s-au regăsit şi într-o expoziţie de grup, în Anglia, alături de opere ale altor artiste din România stabilite în China, Anglia, Cipru. Aceeaşi pricepere, acelaşi miraj al formelor şi în expoziţia personală realizată în colaborare cu scenograful Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, Lia Dogaru, „Strada“. „Am creat împreună cu Lia o stradă, pe care am aşezat case din lemn, de diferite forme şi mărimi“, a menţionat artista, care lasă loc altor şi altor elemente noi care pot fi adăugate proiectului iniţial, căci „Când am luat hotărârea să abordez o temă, am încercat tot timpul să epuizez subiectul. Până acum n-am reuşit, indiferent că a fost vorba de sirene, identitate, feminitate. Toate au rămas deschise. Toate, spun eu, sunt în stadiul de proiect“. Proiecte ingenioase, apreciate de critici, am completa noi, începând cu tema lucrării de licenţă, „Trecere“, îngerii în forme de porţi care fac în viziunea artistei legătura cu altă lume, şi apoi personale cu femei şi fluturi. Acum, un nou proiect se naşte, „Arca lui Noe“. O nouă viziune, o nouă idee prinde formă în atelierul Ioanei Flueraşu, pentru a vorbi mai târziu într-o expoziţie personală sau de grup, cine ştie, de talentul artistei adoptate de Oltenia. Până atunci însă, publicul o va putea întâlni pe Ioana Flueraşu în expoziţia de grup „Atelier 35“, alături de alţi tineri artişti craioveni, căci nu peste mult timp operele lor vor poposi în spaţiul găzduit de Galeriile de Artă.

O poveste care începe cu… a fost odată

Sunt opere care se nasc din dragoste de artă, o dragoste care îşi găseşte originile cu ceva timp în urmă, în primii ani de liceu, când „am descoperit că sunt atrasă de artă. Pe atunci, prietenul meu, soţul meu, astăzi, cocheta cu pictura. Ceva mă atrăgea ca un magnet, aşa că am încercat şi eu. Ba, mai mult, m-a prins atât de tare, încât la scurt timp mi-am căutat profesor. M-am pregătit cu sculptorul Alfred Dumitru. Am stat în atelierul dânsului ani buni, chiar şi pe vremea când eram studentă, căci după terminarea liceului m-am înscris la Universitatea de Arte Bucureşti, Secţia sculptură. Au urmat cinci ani de studiu, în care am avut ocazia să descifrez tainele acestei arte. M-am căsătorit apoi şi am venit în Craiova. Aici s-au născut primele personale“, povesteşte Ioana Flueraşu. Şi tot aici avea să cunoască şi succesul, căci operele sale cuceresc şi încântă cu fiecare prezentare în faţa publicului iubitor de artă. Craiova mai câştigă astăzi un artist complex, pe care l-a adopat cu ani în urmă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS