10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal – eşec cu buget uriaş

Pentru o naţiune, a invita întreaga lume în ţara sa este o iniţiativă destul de costisitoare. În 1976, reprezentanţii oraşului american Denver au preferat să nu găzduiască Jocurile Olimpice, deşi Comitetul Olimpic Internaţional le oferise această şansă. Populaţia din Colorado a votat interzicerea folosirii fondurilor publice pentru organizarea Jocurilor Olimpice şi, prin urmare, Denver a trebuit să renunţe la acest privilegiu. Onoarea a fost acordată, în schimb, oraşului Innsbruck, care mai găzduise această competiţie şi cu 12 ani înainte şi care, şi de această dată, s-a descurcat magistral.
Populaţia din Montreal ar fi putut ţine seama de experienţa din Colorado, pentru că Jocurile Olimpice de Vară organizate aici, în acelaşi an, au produs un dezastru financiar care a afectat oraşul timp de 30 de ani. Costurile au devenit din ce în ce mai mari, depăşind şi cel mai generos buget: Jocurile Olimpice de la Montreal din anul 1976 au costat două miliarde de dolari.
Trebuie să menţionăm însă că aceasta nu a fost singura problemă. Jocurile au fost boicotate de 26 de naţiuni africane pentru că în acea perioadă măcinată de conflicte rasiale echipa de fotbal a Noii Zeelande „îndrăznise“ să facă un turneu tocmai în Africa de Sud. Apoi, ţara organizatoare nu a vrut să recunoască Taiwanul ca parte a Chinei, prin urmare acesta nu a avut voie să participe la Jocurile Olimpice. Şi, în final, dar nu în cele din urmă, componentele echipei de înot a Germaniei au fost acuzate că ar fi folosit steroizi. Probabil că locuitorii din Montreal şi-au dorit din tot sufletul să fi fost din Colorado după o asemenea ruşine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS