10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinTeleviziunea si fibra optica - pe intelesul tuturor

Televiziunea si fibra optica – pe intelesul tuturor

Imaginile pe care le vedem la televizor transmise de la mari distante sunt realizate de electroni. Unda electromagnetica trimisa de antena de la televiziune ajunge la antena noastra dând nastere unui curent electric.


Acest curent variabil coboara pâna la televizor, unde este amplificat. In televizor, in tubul cu ecran se produce un fascicul de electroni, care, cazând pe ecran, produce un spot luminos.


Alte circuite misca spotul ca sa acopere tot ecranul. Curentul care vine de la antena „spune“ spotului sa fie mai stralucitor sau mai intunecat. Pe ecran apar 50 de imagini pe secunda, suficient ca noi sa vedem una singura, dar care se misca.


Fibra optica


Cu totii am auzit de fibra optica (internet, telefonie prin fibra optica etc.). Dar ce este aceasta? Este un fir foarte subtire si flexibil din material transparent, de exemplu sticla, care este invelit intr-un strat ce ajuta la producerea reflexiei totale.


Daca trimitem la un capat un semnal luminos, acesta se va reflecta total de mai multe ori in fibra optica pâna când va ajunge in celalalt capat aproape cu aceeasi intensitate, parcurgând distante foarte mari. Cablul este format dintr-un numar foarte mare de astfel de fibre.


La un capat se afla un aparat electronic care trimite semnalul codificat si la celalalt alt aparat care receptioneaza si decodifica semnalul. Avantajele sistemului sunt: o mai buna conservare a semnalului, care este imposibil de bruiat, mai multe semnale pe un fir si viteza de transfer mai mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII