22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinShopping pentru „tinerii eterni“

Shopping pentru „tinerii eterni“

Comerciantii americani au decis sa isi uneasca fortele si sa cucereasca unul dintre cele mai dificile segmente de public: exponentii generatiei anilor ’50 – ’60, care, desi trecuti binisor de prima tinerete, refuza sa se considere batrâni.


Celebra companie americana Harley Davidson, ale carei „motoare“ au devenit o icoana pentru generatia de dupa razboi, are o mare problema: in America, generatia asa-numitei epoci „baby boom“, perioada cu o natalitate ridicata ce a inceput imediat dupa sfârsitul celui de-al doilea razboi mondial si care s-a incheiat in 1964, o data cu aparitia pilulei anticonceptionale, continua sa adore acesti bolizi pe doua roti. Insa o data depasita limita celor 50 de ani, apar si problemele la coloana vertebrala, la solduri sau la genunchi si este din ce in ce mai dificil sa conduci un bolid puternic si cu suspensii foarte dure. Nu cu mult timp in urma, compania fondata in urma cu 103 ani la Milwaukee, in Michigan, a decis sa schimbe „macazul“. Observând bunele rezultate ale unor transformari operate de unele ateliere mecanice, conducerea colosului american a decis sa ofere clientilor sai si Harley Trike, un Harley Davidson cu trei roti, mai putin fascinant, insa mai stabil si mai confortabil.


Cumparatorii de peste 50 de ani, noul target al comerciantilor


Modificarea operata de Harley Davidson este doar unul dintre „episoadele“ unei curse frenetice care s-a declansat in industria americana, pentru cucerirea mult râvnitului segment de „baby boomers“. Pâna nu de mult, specialistii in marketing isi concentrau eforturile pentru a cuceri publicul tânar, un consumator care depasea vârsta de 50 de ani devenind imediat un obiectiv secundar pentru campaniile publicitare. O data cu „explozia demografica“ de dupa razboi, totul s-a schimbat. Doar in Statele Unite, in perioada 1946-1964 s-au nascut 78 de milioane de oameni, aceasta fiind de departe cea mai numeroasa generatie, dar si cea mai bogata si cu cea mai lunga speranta de viata din istorie. Dupa ce decenii la rând au refuzat sa creasca, astazi exponentii acestei generatii refuza cu incapatânare sa imbatrâneasca, cu toate ca fostii „Flower Power“ sunt domni cu burtica, cu un pic de chelie si care nu mai prididesc cu datoriile la banci.


Si in timp ce rolul acestei generatii si impactul sau asupra politicii si a societatii sunt analizate la microscop de istorici si sociologi, companiile si-au pus la munca toate „mintile luminate“ pentru a-l cuceri pe cel pe care multi il considera drept cumparatorul ideal: buzunare pline, chef de cumparaturi si gusturi constante. Insa nu este foarte usor. Copiii „Flower Power“ vor produse practice, insa ceva mai fanteziste. „Spre deosebire de alte generatii, mult mai constante in felul cum traiesc procesul de imbatrânire, aceasta generatie are tendinta sa traiasca o viata ciclica, alternând lungi perioade de vacanta cu perioade in care se intorc la munca“, explica Matt Tornhill, presedintele societatii de consiliere Boomer Project.


„Generatia Flower Power“ sau refuzul de a imbatrâni


In plus, exponentii acestei generatii sunt si un pic susceptibili. Ar fi vai si amar sa le prezentati o masina, un aparat electrocasnic sau un obiect de mobilier, de exemplu un pat, drept un produs ideal pentru vârsta a treia. Cert este insa ca industria automobilistica scoate pe piata modele cu usi din ce in ce mai incapatoare, cu numerele de pe bord din ce in ce mai mari si mai luminoase, si jeepuri cu garda la sol din ce in ce mai coborâta, tocmai pentru a favoriza accesul persoanelor de 50-60 de ani. Insa nimeni nu explica „pe fata“ motivele ce au dus la aceste modificari.


Ford a inventat chiar asa-numita „salopeta pentru vârsta a treia“. Cei care poarta asa ceva isi misca genunchii, coatele si gâtul cu mai multa dificultate, in timp ce manusi si masti speciale reduc simtul tactil si fac imaginile mai sterse. Acestea sunt utilizate de obicei de proiectanti, care se pun in locul soferilor mai batrâni, incercând astfel sa le rezolve problemele. Industria automobilistica este sectorul in care se depun cele mai mari eforturi. De altfel, asta nu surprinde pe nimeni. De-a lungul vietii, un american schimba 13 masini, sapte dintre acestea fiind achizitionate dupa implinirea vârstei de 50 de ani. Aceste vehicule trebuie sa fie comode, bineinteles, chiar daca ramân aceleasi care le amintesc de tinerete: Ford Mustang, Mini Cooper si, dintre vehiculele cu doua roti, Vespa si Triumph Bonneville.


Produse pentru toate vârstele


Si producatorii de aparate electrocasnice lucreaza la noi tipuri de masini de spalat, mult mai usor de umplut si de golit, in timp ce in domeniul alimentar compania Kellogg a reusit sa isi creasca vânzarile de cereale din gama „Smart Start“ cu peste 48 la suta doar prin faptul ca le-a prezentat ca având un continut ridicat de antioxidanti si proteine de soia, substante care sunt deseori prezentate de nutritionisti drept un elixir al tineretii vesnice. De asemenea, cunoscutul producator de cosmetice, Procter&Gamble, a apelat la ajutorul veteranei Christie Brinkley, de 52 de ani, cu care a mai colaborat si in urma cu 25 de ani, pentru a incerca sa popularizeze printre doamnele trecute de prima tinerete produsele din gama de cosmetice „Cover Girl“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS