20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlice Barb: „Setea de cultura este foarte mare“

Alice Barb: „Setea de cultura este foarte mare“

Alice Barb este optimista si considera ca teatrul nu a devenit desuet si exista inca un public numeros care stie sa se bucure de un act artistic de calitate.


Regizoarea Alice Barb s-a numarat printre artistii care au participat saptamâna trecuta la Zilele Municipiului Craiova. „Am primit cu drag invitatia actorului Nicolae Poghirc de a pune in scena o piesa si in Banie“, a spus regizoarea. Artista s-a declarat incântata de evenimentele culturale care au avut loc saptamâna trecuta. „Chiar eu am organizat un eveniment asemanator asta-vara, la Câmpulung Moldovenesc. A fost prima editie a unui atelier de lectura obligatorie, care se numea «Alo, Câmpulung». Spectacolulul s-a desfasurat pe parcursul a trei saptamâni si s-a bucurat de foarte mult succes la public“, a marturisit Alice Barb. Tocmai de aceea artista a tinut sa precizeze ca in România cultura mai este inca „gustata“. „Nu este adevarat ca la noi nu mai exista interes pentru actul cultural. Peste tot pe unde am umblat in ultimii ani, salile au fost pline. Au venit oameni de toate vârstele“, a spus aceasta. Totusi, exista si o conditie pentru ca publicul sa vina cu placere la teatru: spectacolul pus in scena sa fie de calitate.


Mai multe tipuri de public


„Setea de cultura este foarte mare. Important este ca atunci când iesi pe piata sa vii cu produse de foarte buna calitate, astfel publicul va fi multumit si va mai veni si alta data“, a spus regizoarea. Libertatea dobândita dupa ’89 a determinat schimbari si in ceea ce priveste publicul român.


„Dupa parerea mea, nu mai exista un public, exista publicuri. Daca pe vremea regimului comunist exista un public unic pentru ca lumea venea la teatru in special ca sa se faca «rezistenta», acum fiecare vine pentru altceva la teatru: unii se cauta pe sine, altii cauta o distractie simpla fara pretentii, altii cauta intelesuri ascunse, altii povesti frumoase. Ceea ce-i uneste cred ca este faptul ca vin toti cu drag de teatru si vor sa vada ceva bun“, a spus Alice Barb.


Si pentru ca un artist trebuie sa fie la curent cu ce se intâmpla, aceasta a mentionat ca nu a lipsit de la nici un spectacol al actorilor craioveni, atunci când acestia au jucat pe scena unui teatru din Bucuresti.


De la actorie la regie


Alice Barb a fost atrasa de mediul artistic inca din copilarie. A urmat Liceul de muzica din Cluj, sectia pian si canto clasic, dupa care a dat la actorie. In 1993 a absolvit Academia de Teatru si Film, la sectia profesorului Dem Radulescu, dupa care s-a inscris si la regie. Incepând cu 1987 a jucat ca actrita, pentru ca in 1997 sa devina regizoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS