22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinBruxelles, centrul puterii economice si politice europene

Bruxelles, centrul puterii economice si politice europene

Bruxelles, capitala Belgiei si cartierul general al Comunitatii Europene si al NATO, este mai mult decât un „oras al birocratiei“. In centrul vechiului oras, turistii pot gasi piata centrala – Grand Place, creatie reprezentativa pentru arhitectura baroca. De asemenea, cafenelele boeme, muzeele inedite si, bineinteles, faimoasa sculptura Manneken Pis reprezinta suficiente motive pentru a stârni curiozitatea celor care s-au plictisit de destinatiile „clasice“ de vacanta.


De-a lungul secolelor, Belgia a fost condusa de romani, spanioli, austrieci si francezi. Tara si-a câstigat independenta abia in secolul al XIX-lea. Ulterior, dupa ce a devenit sediul principal al Uniunii Europene si al NATO, Bruxelles s-a transformat in centrul puterii economice si politice europene. Insa orasul modern si aglomerat „ascunde“ nenumarate constructii, vechi de câteva secole, care rivalizeaza cu unele dintre cele mai cunoscute structuri arhitecturale din Europa.


„Capul de afis“ ramâne Manneken Pis; sculptura din bronz a fost realizata in 1619, insa ea a inlocuit o alta versiune din piatra, realizata in secolul al XIV-lea. Localnicii considera aceasta creatie drept „spiritul ireverentios“ al orasului, imbracându-l cu diverse costumatii, la ocazii speciale. Urmeaza Muzeul Royaux des Beaux-Arts de Belgique, care gazduieste cele mai frumoase colectii de arta veche si moderna din Belgia. Piesele de rezistenta sunt lucrarile semnate de Rubens si de suprarealistii belgieni. Nu trebuie uitat Muzeul Artelor Decorative, situat intr-o cladire impunatoare, de pe strada Bouffard, care a fost construita in secolul al XVIII-lea. Printre colectiile prezentate se numara cele de portelan, sticla si faianta realizate de artisti francezi.


Restaurante si baruri


Capitala belgiana este faimoasa pentru preparatele de fructe de mare, in special midii, servite cu cartofi prajiti. De asemenea, vafele calde si ciocolata de casa reprezinta delicatese care nu trebuie trecute cu vederea. Toate aceste produse culinare pot fi degustate in restaurantul „L’Idiot du Village“, care se afla pe strada Notre Seigneur. Deliciul mâncarurilor si atmosfera intima fac ca acest local sa fie foarte popular in rândul localnicilor. Pentru cei care vor sa se infrupte din bunatatile bucatariei franceze, este recomandat restaurantul „Le Malte“. Mâncarea este excelenta si, desi localul este destul de mic, clientilor le este permis sa fumeze narghilea. Afaceristii din industria restaurantelor din Bruxelles nu i-au uitat nici pe amatorii de hamburgeri. „Exki“ se numara printre cele mai cunoscute lanturi de restaurante fast-food, unde, cu zece euro, turistii grabiti pot comanda un meniu complet.


Belgia este celebra pentru berariile sale. Una dintre cele mai frecventate de turisti este „La Becasse“. Localul se afla intr-o cladire veche, majoritatea obiectelor din interior fiind realizate din lemn. Alt bar foarte apreciat de localnici este „Le Cygne“. Având o istorie incarcata, el atrage foarte multi turisti curiosi sa vada localul al carui proprietar a fost, la un moment dat, insusi Karl Marx. Se spune chiar ca acesta ar fi terminat „Manifestul Comunist“ la una dintre mesele barului, in timp ce in interior se desfasura o sedinta a Partidului Socialist German.


In Bruxelles se afla si numeroase magazine de antichitati, de unde turistii nu pleaca niciodata fara suveniruri. De asemenea, exista reprezentante pentru toate lanturile de magazine europene faimoase. Bulevardul Louise este una dintre cele mai cunoscute zone comerciale, fiind aglomerata aproape tot timpul zilei.


Festivaluri nationale


Carnavalul „Ommegang“ este organizat in Bruxelles in fiecare an, in prima zi de joi din luna iulie, când o multime de localnici, imbracati in costume istorice, defileaza pe strazi in onoarea imparatului Charles Quint. Urmeaza Maratonul de Jazz din Bruxelles – o adevarata „primavara muzicala“ care atrage in fiecare an peste 250.000 de fani ai genului muzical. Acestia urmaresc cu sufletul la gura performantele a 400 de muzicieni care incearca sa incânte audienta in diverse cafenele sau baruri.


Un eveniment impresionant este „Covorul de flori“ din Grand Place; o data la doi ani, in luna august, un covor imens de begonii acopera aproape 300 de metri patrati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS