10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Scurte stiri

Soarele si marea, inamicii firului de par


Pe lânga certele efecte benefice asupra sanatatii, apa marii sau a oceanului poate avea insa si efecte nedorite asupra podoabei capilare. Pentru cei care stau mult la soare sau in apa plina de saruri a marii, iata câteva sfaturi si precautii menite sa protejeze parul de actiunea nociva a soarelui si a apei.


• In primul rând, pentru a va proteja cât mai bine parul, este bine ca in perioada cât stati pe malul marii sau a oceanului sa folositi un sampon cât mai putin agresiv pentru firul de par, deoarece veti fi nevoiti sa va spalati pe cap zilnic, dupa fiecare baie, pentru a elimina nisipul si sarea din par.


• In cazul in care faceti baie in piscina, este indicat sa va protejati cu o casca de baie, deoarece clorul, cu care este tratata apa din piscine, este foarte nociv pentru firul de par.


• Dupa fiecare dus, pentru mentinerea „in forma“ a firelor de par este bine sa va periati usor – nu foarte energic! – timp de trei, patru minute, mai ales daca aveti parul lung. Este recomandat sa va periati imediat dupa ce parul a fost clatit cu apa mai rece decât restul dusului. Astfel, firul de par va capata mai multa stralucire.


• Evitati pe cât posibil sa va uscati cu foehnul; cel mai bine este sa va uscati prin masajul capului cu un prosop.


• La fel ca si in cazul pielii, soarele ataca in egala masura si firul de par asupra caruia are efecte nefaste: distruge melanina – pigmentul care da culoarea naturala a parului – si modifica nuanta in cazul in care este colorat artificial. Tocmai de aceea este contraindicat sa va vopsiti parul inainte de a pleca la mare, iar pentru protectie sa folositi uleiuri si balsamuri adaptate tipului de par pe care il aveti.


Ciclul neregulat creste riscul de diabet


Femeile care au un ciclu menstrual foarte neregulat au un risc de doua ori mai mare de a se imbolnavi de diabet de tip II (insulino-independent). Aceasta este concluzia unui studiu publicat in revista „Journal of the American Medical Association“. Cercetatorii americani au studiat, timp de opt ani, 101.073 de femei. Analiza datelor le-a permis specialistilor sa depisteze o legatura intre ciclurile menstruale neregulate sau foarte lungi (de pâna la 40 de zile) si aparitia diabetului. Mai multe studii recente au demonstrat o puternica legatura intre ciclurile neregulate si intoleranta la insulina – unul din hormonii care regleaza cantitatea de zahar din organism.


„Femeile care au menstruatii neregulate trebuie sa ceara medicului lor sa le verifice nivelul de zahar si colesterol in sânge“, a afirmat coordonatoarea studiului, Caren Solomon, de la „Brigham and Women’s Hospital“, din Boston.


Diabetul zaharat de tip doi apare de obicei la vârsta adulta si se caracterizeaza prin rezistenta tesuturilor la insulina si printr-o secretie insuficienta de insulina.


 Pantofii cu toc deformeaza picioarele


In prezent, aproape 90 la suta dintre operatiile pentru corectia disfunctiilor piciorului sunt suferite de catre femei. Potrivit unui sondaj publicat in „British Journal of Podiatry“, o femeie din sase este de parere ca pantofii buni sunt pantofii foarte strânsi. Pantofii pe care acestea ii poarta sunt insa pricipalii vinovati de aceasta situatie si in special cei care de obicei sunt prea strânsi, care au tocul inalt si forme care nu sunt adaptate formei piciorului. Acestia, explica Philip Joyce, medic ortoped la spitalul „St. Barnabas“ din Oxford, duc, in timp, la deformari grave ale oaselor piciorului. De multe ori insa, de dragul canoanelor modei, femeile ajung sa poarte pantofi care sunt chiar cu doua masuri mai mici decât ar fi normal. Pentru a afla daca pantofii pe care ii aveti sunt sau nu „sanatosi“ si potriviti piciorului dumneavoastra, puneti unul din pantofi lânga piciorul de aceeasi parte. Daca pantoful este strâmt, nu este recomandat sa il purtati. Pentru a se incalta, femeile care poarta pantofi foarte ingusti, asa cum cere moda, sunt nevoite sa-si „strânga“ foarte tare partea din fata a piciorului, ceea ce duce la o presiune considerabila asupra degetelor. In plus, circulatia sângelui in aceasta regiune este, din aceasta cauza, mult ingreunata. Daca pantofii mai au si tocuri inalte, presiunea asupra labei piciorului creste de aproape cinci ori. Rezultatul: piciorul este practic strivit intr-o adevarata menghina. Tocurile inalte dezechilibreaza centrul de greutate, ceea ce duce la o retractie a degetelor, in special a degetului mare. Acestea se deformeaza in „ciocan“ (halus valgus). De asemenea, frecarea piciorului cu marginile prea strâmte ale pantofului provoaca bataturi si monturi. In timp, din cauza pozitiei incorecte a piciorului, apar dureri de genunchi si de spate. In cazul in care astfel de pantofi sunt purtati inainte de vârsta de 20-23 de ani, când se termina osificarea cartilajelor de crestere, la maturitate poate sa apara coxartroza, boala extrem de invalidanta a articulatiilor soldului. Medicii ortopezi recomanda pantofi cât mai lejeri, care sa respecte forma anatomica a piciorului si care sa nu aiba tocurile sau talpa mai mare de patru cm. De asemenea, specialistii le recomanda femeilor sa evite portul zilnic al pantofilor cu tocuri.


Cafeaua, antidotul tutunului


Cafeaua ii protejeaza, se pare, pe fumatori de cancerul de vezica urinara. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii spanioli care au studiat in paralel un lot format din aproximativ 500 de bolnavi de cancer la vezica urinara si 1.000 de fumatori care nu sufereau de aceasta boala. S-a descoperit astfel ca fumatorii care consuma si cafea, au de trei ori mai multe sanse sa dezvolte un cancer al vezicii urinare decât cei care nu fumeaza.


De asemenea, cei care fumeaza, dar nu beau si cafea au de sapte ori mai multe sanse de a dezvolta un cancer al vezicii urinare decât nefumatorii. Potrivit cercetatorilor spanioli, in doze moderate, cafeina atenueaza efectele nefaste ale fumului de tigara, datorita unor compusi protectori pentru organism, numiti polifenoli.


Informatii furnizate de www.meridianul.com

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS