10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinMausoleul lui Lenin, intâi din lemn apoi din granit

Mausoleul lui Lenin, intâi din lemn apoi din granit

Mausoleul lui Lenin, aflat in Piata Rosie din Moscova, este locul in care a fost depusa mumia lui Vladimir Ilici Lenin. Trupul sau imbalsamat a fost expus publicului la scurta vreme dupa moartea sa din 1924. Structura monumentala din granit proiectata de Alexei Sciusev incorporeaza elemente din arhitectura mausoleelor antice, precum piramida in trepte sau Mausoleul lui Cirus.


Pe 21 ianuarie, ziua in care a murit liderul bolsevic, guvernul sovietic a primit mai mult de 1.000 de telegrame din toata Rusia, in care se cerea ca trupul lui Lenin sa nu fie ingropat, ci, intr-un fel sau altul, sa fie conservat pentru generatiile urmatoare. In dimineata zilei de 22 ianuarie, profesorul Alexei Abricosov, un patolog si anatomist renumit din Rusia, a imbalsamat trupul lui Lenin pentru a-l pastra pâna la ceremonia inhumarii. In noaptea zilei de 23 ianuarie, arhitectul A. Sciusev a primit sarcina de a proiecta si a construi in trei zile un mormânt in care sa poata intra toti cei care doreau sa-si ia ramas-bun de la conducatorul statului sovietic. Pe 26 ianuarie s-a luat decizia sa se plaseze mormântul in Piata Rosie, lânga Zidul Kremlinului. Pâna pe 27 ianuarie, Sciusev a construit un monument funerar din lemn si, la ora 16.00, cosciugul lui Lenin a fost adus aici. Mai mult de 100.000 de oameni au vizitat mormântul timp de o luna si jumatate. Pâna in august 1924, Sciusev a marit monumentul. Alt arhitect, Konstantin Melnikov, a proiectat sarcofagul.


In 1929, s-a ajuns la concluzia ca este posibil sa se conserve trupul lui Lenin pentru o perioada mai mare. Din acest motiv s-a hotarât sa se construiasca un nou mausoleu din piatra, care sa-l inlocuiasca pe cel din lemn. Sarcina a fost incredintata arhitectilor Alexei Sciusev, I.A. Frantuz si G.K. Iakovlev. Ei au folosit marmura, porfir, granit si andezin pentru noua constructie. In octombrie 1930, mausoleul a fost gata. In 1973, sculptorul Nikolai Tomski a proiectat un sarcofag nou.


Mai mult de 73 de milioane de oameni au vizitat mausoleul intre 1924 si 1972.


Trupul imbalsamat al lui Iosif Vissarionovici Stalin a fost expus din 1953 pâna pe 31 octombrie 1961 alaturi de cel al lui Lenin. Dupa aceasta data, trupul lui Stalin a fost ingropat lânga zidul Kremlinului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS