14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMozart pentru toate gusturile

Mozart pentru toate gusturile

In acest an, Austria isi celebreaza unul dintre cei mai mari eroi ai sai, compozitorul Wolfgang Amadeus Mozart. La implinirea a 250 de ani de la nasterea marelui compozitor, „Febra Mozart“ este prezenta la tot pasul, de la salile de concerte si standurile cu suveniruri, pâna la arta culinara.


Nu cu multi ani in urma, turistii care aveau ocazia sa viziteze Austria nu pleacau acasa fara clasicele „Mozartkugeln“, praline delicioase, in forma sferica, pe baza de ciocolata, martipan si alune. Inventate in 1891 cu ocazia unui secol de la moartea geniului austriac, „bilutele“ s-au transformat in scurt timp intr-un simbol al Austriei. Astazi insa, amatorii de suveniruri sau iubitorii marelui compozitor se pot intoarce acasa cu un parfum, un iaurt, o halba de bere, carti de joc, mingiute de golf si chiar si un cârnat tipic din aceasta zona, toate dedicatese ale geniului austriac. Gama de oferte este larga. Pentru iubitorii muzicii lui Mozart, o calatorie in Austria in acest an este obligatorie. Salzburgul, orasul natal al compozitorului, si Viena, unde Mozart a atins apogeul carierei sale, au pus la punct un calendar de expozitii, concerte si reprezentatii, capabile sa satisfaca gusturile celor mai exigenti melomani.


Mozart pentru nonconformisti


Recunoscuti pentru gusturile lor rafinate, dar si pentru spiritul comercial dezvoltat, austriecii au scos pe piata feluri de mâncare servite ca in epoca lui Mozart. De câtiva ani, la Salzburg, gurmanzii pot savura la Restaurantul St. Peter feluri de mâncare din perioada in care a trait marele compozitor, totul pe fundalul muzicii lui Mozart, in interpretarea unor artisti in costume de epoca. Din câte se pare, in acest restaurant, unul dintre cele mai vechi din Europa, lua deseori masa familia legendarului artist. „Tata a luat prânzul la restaurantul St. Peter si a cântat acolo“, a scris sora lui Mozart, Nannerl, in jurnalul sau, pe 28 octombrie 1783. Pentru a marca asa cum se cuvine 250 de ani de la nasterea lui Mozart, meniul restaurantului cuprinde feluri de mâncare preparate dupa retete din secolul al 17-lea si al 18-lea: piept de gâsca glasat cu orez, legume si crema de patrunjel, supa cu vin, scortisoara si lamâie sau parfé cu miere. Wolfgang Amadeus, cunoscut drept un mare gurmand, a dat câtorva dintre lucrarile sale muzicale nume ca „Essen und Trinken“ (Mâncare si bautura) sau „Männer suchen stets zu naschen“ (in traducere aproximativa – Barbatii incearca mereu sa infulece pe furis). Artistul austriac a fost un fin cunoscator al bucatariei europene si ii placeau laptele de migdale si limonada, bauturile scumpe intr-o perioada in care zaharul era un lux. Daca doriti sa serviti felul preferat al lui Mozart, „galusti cu varza calita“, puteti merge la cafeneaua muzeului, unde are loc si expozitia „Viva Mozart“, sau la cafeneaua Staiger, un loc preferat de Mozart, unde in 1753 s-au servit in premiera „bauturi exotice“ precum cafeaua, ciocolata sau ceaiul.


Suveniruri pentru gurmanzi


Când vine vorba de arta culinara, fantezia austriecilor nu are nici un fel de limite, o dovada in acest sens fiind si „bilele lui Mozart“, devenite deja clasice, care se vând in peste 90 de milioane de bucati anual, cu exporturi care ajung pâna in Japonia si Israel. Mai mult chiar. Un macelar din Flachgau a inventat cârnatul Mozart: aproape o jumatate de kilogram de carne de porc si vita, „inghesuita“ intr-un mat in forma de vioara.


O braserie din Salzburg a inclus in meniu si berea „Mozart gold“, in timp ce o firma a anuntat lansarea unui vin dedicat marelui compozitor. In acelasi timp, o firma de produse lactate propune clientilor sai iaurtul Mozart, disponibil in trei arome: alune, martipan si ciocolata, in timp ce Cafeneaua Mozart din Viena le ofera clientilor sai o prajitura cu alune si fistic ce poarta numele marelui compozitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS