10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Arma secreta a „broastelor râioase cu corn“


Ce are de facut o sopârla atunci când scuturile de aparare obisnuite cedeaza? Isi „impusca“ inamicii cu un jet de sânge, care tâsneste prin ochi.


„Broasca râioasa cu corn“, cum este cunoscuta popular aceasta sopârla din familia Phrynosomatidae, este unul dintre putinele animale care pot face o astfel de cascadorie. Numele sau „derutant“ i-a fost dat din cauza formei ciudate a corpului – foarte scurt si umflat – care o face sa semene cu un amfibian foarte urât. Cu toate acestea, la fel ca in multe alte cazuri, corpul scurt are un rol bine stabilit: el permite sopârlei, intâlnite cel mai des in Texas, sa se strecoare cu usurinta, pacalindu-si inamicii. In plus, datorita culorilor sale, care variaza de la gri la maro, reptila trece de multe ori neobservata chiar pe sub nasul celor mai aprigi pradatori. Pielea are insa si câteva „accesorii“ – sub forma de spini – care strica apetitul oportunistilor flamânzi.


Fiind o creatura cu sânge rece, aceasta sopârla poate fi gasita in cele mai calduroase locuri. Cu toate acestea, unele varietati ale speciei sunt intâlnite si in regiunile montane.


Desi, de cele mai multe ori, sopârla trece neobservata, atunci când camuflajul nu mai functioneaza ea apeleaza la ultima solutie; chiar daca este vorba despre o reactie cauzata de frica, sau o tactica bine pusa la punct, sopârla reuseste sa-si intensifice presiunea sangvina in zona capului, pâna in momentul in care vasele mici de sânge de lânga ochi „explodeaza“. In acest moment, sângele incepe sa tâsneasca din canalele lacrimale. Desi nu pierd foarte mult lichid, este suficient pentru a determina si cel mai curajos pradator sa-si caute alta sursa de hrana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS