21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlergia la ou, mai periculoasa pentru copii

Alergia la ou, mai periculoasa pentru copii

Unul dintre cei mai intâlniti alergeni la copii si adolescenti este reprezentat de ou. Acesta contine multe proteine, multe dintre ele fiind potentiali alergeni, in special pentru cei mici. Topsanatate.ro va spune totul despre alergia la ou.


Ce este alergia la ou?


Când o persoana este alergica la ou, sistemul imunitar reactioneaza la proteinele continute de ou. Aceste proteine sunt tratate de organism precum niste „invadatori periculosi“; drept urmare se produc anticorpi pentru a lupta impotriva lor.


Oricând o persoana care este alergica la ou consuma un aliment care contine proteine ale acestui produs alimentar, organismul produce anticorpi si histamine. Declansarea acestei reactii determina starea de rau a unei persoane alergice.


Alergia la ou se poate declansa fie ca reactie a organismului la proteinele albusului, fie la acelea ale galbenusului. Alergia se declanseaza, de obicei, la copiii foarte mici, cel mai mare nivel alergic fiind atins in jurul vârstei de cinci ani.


Ouale se numara printre cele opt alimente care cauzeaza in 90% din cazuri alergii in rândul copiilor – laptele, alunele, nucile, grâul, soia, pestele si scoicile sunt celelalte sapte alimente alergice. Pentru ca vaccinurile reprezinta o parte importanta a sanatatii, mai ales in perioada copilariei, multe persoane sunt ingrijorate daca pot sa faca anumite vaccinuri (vaccinul antigripal, vaccinul impotriva pojarului, rubeolei etc.) celor mici. Vaccinurile se dezvolta in culturi din celule de ou si pot contine o cantitate redusa de proteina de ou. Inainte de a face un vaccin copilului dumneavoastra, fiti precaut si anuntati medicul daca cel mic dezvolta alergie la ou.


Semne si simptome


Oamenii care sunt alergici la ou se pot simti rau fie câteva minute de la consumarea vreunui aliment care contine proteina de ou, fie câteva ore. Cele mai multe reactii alergice dureaza mai putin de o zi, afectând una din urmatoarele parti ale organismului: pielea – apar eczeme, edeme si pete rosii in jurul gurii; tractul gastrointestinal – sub forma de crampe abdominale, diaree, greata si stari de voma; tractul respirator – simptomele se pot intinde de la mâncarimi nazale, rinoree, aspectul inrosit al ochilor, stranuturi, tuse pâna la astm.


Persoanele care dezvolta o alergie serioasa la ou pot ajunge sa sufere de anafilaxie. Aceasta reactie alergica puternica se manifesta prin prurit, greturi si varsaturi; edem al gurii si cailor respiratorii care pot conduce la inabilitatea de a mai respira cum trebuie.


Pe lânga acestea, exista pericolul de hipotensiune arteriala, decesul putând surveni in scurt timp – aceasta forma extrema este cunoscuta sub numele de soc anafilactic. In asemenea situatii, tratamentul de urgenta la care recurge medicul consta in administrarea de adrenalina, lichid intravenos, oxigen si antihistaminice.


Pentru oamenii deosebit de sensibili la acest alergen (pentru ei un simplu miros sau intrarea pielii in contact cu oul poate declansa o reactie anafilactica) este recomandat sa nu aiba niciodata in casa asemenea alimente.


Cum se ajunge la acest diagnostic?


Determinarea alergiei la ou nu este intotdeauna atât de simpla. Daca o persoana prezinta aceeasi reactie de fiecare data când manânca ou, diagnosticul este mai simplu de stabilit. Dar, cele mai multe persoane care se confrunta cu aceasta problema dezvolta reactii alergice la proteinele din ou care se regasesc in mai multe produse alimentare – in astfel de cazuri alergenul este mai greu de identificat.


Cititi ingredientele!


Nu este nici o surpriza in faptul ca prajiturile, cerealele, diversele creme, inghetata sunt facute din ou; dulciurile, chiftelutele, variate sortimente de supa sau ciorba includ, de asemenea, derivate ale oului. Exista multe produse sau ingrediente care contin proteine ale oului, chiar daca numele sub care se regasesc nu cuprind numele de „ou“; pentru asemenea produse, ouale sunt folosite cu o functie specifica si pot fi listate pe ambalaje sub termenii urmatori: „liant“ sau „adaos“, „emulgator“, „coagulant“.


Oul este utilizat sub forma de agent spumos in bere, produse lactate sau capuccino. Inclusiv anumite farduri, diferite tipuri de sampon si chiar medicamente contin proteine ale oului.


Daca sunteti alergic la ou, pentru siguranta dumneavoastra, evitati alimentele pe al caror tabel de ingrediente este trecuta vreuna din urmatoarele substante: albumina; ou sub orice forma – galbenus, albus, pudra de ou etc.; globulina; lisozima; ovalbumina; ovoglobulina; vitelina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS