21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiComuna Hinova se zbate să supravieţuiască în lipsa tinerilor

Comuna Hinova se zbate să supravieţuiască în lipsa tinerilor

Comuna mehedinţeană Hinova, situată pe malul stâng al Dunării, oferă locuitorilor ei şi călătorilor pe aceste meleaguri un peisaj de poveste. Priveliştea şi premisele dezvoltării turismului în această zonă nu au fost însă de ajuns pentru a păstra tinerii în comună.

În această perioadă a anului, străzile şi uliţele comunei Hinova sunt pustii. Bătrânii şi-au pregătit gospodăriile pentru iarnă, şi-au asigurat cele necesare şi mai ies din casă doar să hrănească păsările sau animalele din ogradă. Fumul gros care iese pe hornurile caselor este singurul care mai anunţă că acestea sunt încă locuite. Dezvoltarea s-a făcut greoi în această comună mehedinţeană, însă prin proiectele europene administraţia a mai reuşit să scoată la lumină şcolile sau drumurile din Hinova. „Avem un proiect finalizat. Este vorba despre modernizarea Drumului Comunal 28, pentru care lucrările s-au terminat în 2015. S-a mai finalizat un proiect în 2016 cu privire la modernizarea Şcolii cu clasele V-VIII Bistriţa, în valoare de 100.000 de euro, de la ADR S-V Oltenia. De asemenea, avem în implementare, pe fonduri europene, un proiect pentru modernizarea drumurilor în satele Bistriţa, Hinova şi Ostrovu Corbului. Este deja semnat contractul, am primit 35% avansul şi acum suntem în faza de licitaţie. Valoarea proiectului este de 1 milion de euro. Mai este un proiect pe Ordonanţa de Guvern nr. 28, derulat în procent de 90%, pentru modernizarea drumurilor săteşti în Bistriţa“, a spus Ionică Moţi. Ca în mai toate comunele Olteniei, şi la Hinova se pierd destul de mulţi bani pe ajutoarele sociale. Comuna are puţin peste 2.800 de locuitori, iar 98 dintre aceştia primesc ajutor social. Cu toate acestea, primarul nu se plânge. „Sunt destul de mulţi, dar cu ei ne facem treaba. Ne ajută“, a spus acesta.

Tineri puţini, numărul elevilor – în continuă scădere

În Hinova tinerii nu au nici o posibilitate de angajare. Lipsa banilor şi a stabilităţii unui loc de muncă i-a obligat să îşi lase în urmă părinţii şi casele şi să plece în căutarea unui trai mai bun. „Foarte mulţi tineri sunt plecaţi în alte ţări, ceea ce duce la o natalitate scăzută. Foarte mulţi îşi iau copiii cu ei. S-au construit multe case noi în comună, dar unele au rămas nelocuite sau în ele stau părinţii pe care tinerii plecaţi în străinătate îi au acasă. Din cauză că au rămas în mare parte bătrâni în comună avem elevi puţini.
La Ostrovu Corbului, de exemplu, sunt cei mai puţini. Funcţionează doar un simultan de cinci clase şi o grupă de grădiniţă. Copiii de la gimnaziu sunt transportaţi cu autobuzul şcolar la Școala din Hinova. Altă problemă este aceea că suntem aproape de Severin şi unii părinţi îşi duc copiii să înveţe acolo“, a povestit primarul.
Comuna mehedinţeană este liniştită, iar Dunărea care curge de-a lungul ei ar fi putut să o transforme într-un loc cu multe investiţii. Cu toate acestea, în Hinova nu se vede deloc amprenta benefică a fluviului care a adus bogaţie în multe dintre locurile pe unde trece. Hinova este încă una dintre comunele sărace şi slab dezvoltate ale Olteniei.
Primarul însă speră că va reuşi să dea un alt aer comunei, după ce se vor pune în practică toate proiectele pe care le are în plan sau care sunt la un pas să se implementeze. „Avem două proiecte semnate pe OG nr. 28 cu privire la alimentarea cu apă în satul Ostrovu Corbului şi modernizarea drumurilor de interes local în satele Bistriţa, Hinova şi Ostrovu Corbului. Avem depus tot pe Ordonanţa de Guvern nr. 28 un proiect cu privire la reabilitarea şi dotarea Școlii Bistriţa. Pe AFIR este depus, pe măsura 4.3, un proiect pentru modernizare drumurilor de exploatare. Avem sistem de alimentare cu apă în Bistriţa şi Hinova. Operatorul este SECOM, o firmă din Drobeta Turnu Severin, iar tariful este de până în 4 lei pe lună. Tot SECOM se va ocupa şi de canalizare. Însă, cel mai probabil, aici vor fi probleme pentru că oamenii nu se vor branşa“, a adăugat edilul. Până în prezent, Ionică Moţi spune că primăria este la zi cu pregătirile pentru iarnă. Deszăpezirea se face cu resurse proprii, avem un buldoexcavator. Acum lucrăm pe un proiect care se numeşte Ada Kaleh, prin care vom beneficia de aproape 60.000 de euro cu care vom achiziţiona un tractor cu cele necesare deszăpezirii şi stingerii incendiilor. Şcolile sunt asigurate cu lemne. În Ostrovu Corbului şi la Bistriţa sunt sobe şi în Hinova încălzim şcoala cu ajutorul centralei pe lemne“, a declarat acesta.
Cea mai mare problemă a primăriei pentru a reuşi să îşi ducă la capăt proiectele este birocraţia. Din cauză că Hinova este zonă de frontieră, primăria are nevoie de mai multe avize, inclusiv de aprobarea Statului Major. În plus, din banii proveniţi din taxe şi impozite nu se pot face lucruri majore, iar amenzile de circulaţie care se dau pe zona din DN56A, care traversează Hinova, sunt foarte greu de recuperat pentru că sunt acordate în mare parte şoferilor străini, iar aceştia nu le plătesc. Astfel, singura şansă de dezvoltare a Hinovei sunt proiectele europene, dacă primăria va reuşi să obţină aprobare pentru cât mai multe. Însă, până atunci, e drum lung, iar comuna mehedinţeană se chinuie să poată continua lupta pentru supravieţuire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS