16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a stins ultimul veteran de război de peste 100 de ani, din Băileşti

S-a stins ultimul veteran de război de peste 100 de ani, din Băileşti

Ion Pescărelu, ultimul veteran de război din Băileşti, care depăşise 103 ani de viaţă, s-a stins luni, 7 martie. Bătrânul nu suferea de nicio boală, iar membrii familiei povestesc cu tristeţe că au pierdut o persoană foarte valoroasă, pe care şi-o vor aminti mereu cu drag.

Ion Pescărelu nu uitase niciodată experienţa trăită în război. Povestea oamenilor din jur ce înseamnă războiul şi ce orori a văzut. Însă, el a fost printre puţinii norocoşi care au supravieţuit şi s-a putut bucura de familie mulţi ani.

„A fost un om bun, un om deschis. Pot spune că a fost un exemplu pentru noi, din toate punctele de vedere. La vârsta de 100 de ani l-am serbat la Primăria Băileşti, l-am decorat. Ne-am bucurat cu toţii că aveam în oraş un veteran de război care ajunsese la vârsta de 100 de ani. Acum împlinise deja 103 ani şi încă ieşea la poartă, vorbea cu toată lumea. A fost foarte sănătos şi dornic să vorbească mereu cu oamenii. Eu l-am dat mereu exemplu tinerilor, fiindcă ei nu ştiu ce înseamnă războiul. Abia acum vedem imagini îngrozitoare din Ucraina şi începem să realizăm ce înseamnă acest lucru cu adevărat. Ion Pescărelu a fost printre puţinii oameni care au supravieţuit în Rusia, în timpul războiului, şi care s-a întors acasă cu bine. Regretăm trecerea lui în nefiinţă şi ne mândrim că un băileştean de-al nostru a ajuns la venerabila vârstă de 103 de ani, pe care îi împlinise luna trecută“, a spus Costel Pistriţu, fostul primar din Băileşti, acum administrator public al oraşului.

În februarie a fost sărbătorit de familie

Ion Pescărelu împlinise 103 ani pe 4 februarie. Toată familia a fost alături de el şi l-a sărbătorit cu flori şi tort. De asemenea, Primăria Băileşti a publicat câteva fotografii cu Ion Pescărelu, în care bătrânul apărea alături de familie. Cei care l-au cunoscut i-au transmis o mulţime de mesaje de felicitare. „La mulţi ani domnului Pescărelu Ion, veteran de război, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 103 ani!“, a scris primăria pe 4 februarie.

La doar o lună distanţă, bătrânul s-a stins. Rudele vorbesc cu mare drag despre el. Acestea spun că era o plăcere să stai de vorbă cu bătrânul şi să îţi împărtăşească din experienţa lui de viaţă. Ion Pescărelu avea un copil, un nepot şi două strănepoate. „Vorbea mereu cu noi, nepoţii, dar mai ales cu cele două strănepoate. Ne povestea despre război, amintirile acelea nu i s-au şters niciodată din memorie. A fost un om foarte sănătos, de aceea a şi reuşit să trăiască 103 ani. Nu am avut deloc probleme cu el. De altfel, nu a murit din cauza vreunei boli. S-a stins de bătrâneţe. De două săptămâni era la pat, nu a putut să vadă ce situaţie este acum în Ucraina, cu războiul. Şi cred că a fost mai bine aşa! O să ne amintim mereu cu drag de el, am pierdut un om bun, care ne-a fost mereu exemplu de viaţă“, a povestit soţia nepotului lui Ion Pescărelu.

Citeşte şi: Val de programări pentru obţinerea paşaportului în Dolj. Site-ul SPCP dă rateuri

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS