12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Acasă Local Dolj Popa’s nu mai este cetăţean de onoare al Craiovei, urmează Năstase?

Popa’s nu mai este cetăţean de onoare al Craiovei, urmează Năstase?

0
Popa’s nu mai este cetăţean de onoare al Craiovei, urmează Năstase?

Ştefan Popa Popa’s a rămas fără titlul de cetăţean de onoare al Craiovei. Consiliul Local a votat joi, în majoritate, proiectul de hotărâre privind retragerea acestui titlu acordat caricaturistului Ştefan Popa Popa’s în anul 2005.

Un singur consilier local s-a opus: Dumitru Mănescu. Consilierul din partea ALDE a propus, iniţial, retragerea punctului de pe ordinea de zi.

„Ne facem dracului de râs. După ce s-au făcut vecinii noștri din Olt, ne mai facem și noi de râs cu chestia aceasta“, a spus Mănescu la începutul şedinţei.

Consilierul ALDE şi-a susţinut punctul de vedere şi înainte de votarea proiectului.

Eu am făcut parte din acel consiliu local în 2005 și am votat pentru acordarea acestui titlu. Acum, când am văzut această fierbințeală în plină vară care a apărut în Dolj și în celelalte județe ale Olteniei, m-am dus să văd care este cauza. Un caricaturist, un artist își exprimă o părere și nu despre olteni, ci despre unii din Oltenia a căror prezență îl deranjează în Timișoara (…) Domnul Popa’s nu se referă la toți oltenii, nu jignește Oltenia, nu jignește o populație întreagă. Eu nu m-am simțit jignit. Ne facem de râs dacă ridicăm titlul de cetățean al Craiovei, după ce au făcut-o alții în jur. Vă rog frumos, gândiți-vă înainte să facem acest lucru!, a afirmat Dumitru Mănescu.

Invitat la un post local de televiziune din Timişoara, Popa Popa’s a spus că orașul de pe Bega „a fost invadat de olteni, care au stricat echilibrul cultural“, numindu-i pe olteni „ciurucuri“. În consecinţă, la fel ca la Craiova, şi primarul Slatinei a cerut Consiliului Local retragerea titlului de cetăţean de onoare acordat lui Ştefan Popa Popa’s în anul 1999.

„Nu este normal să poarte titlul de cetățean de onoare un om care nu se mândrește cu oltenii”

dumitru manescu
Dumitru Mănescu, consilier local din partea ALDE

Propunerea lui Dumitru Mănescu nu a avut niciun rezultat. Toţi ceilalţi consilieri locali au votat pentru retragerea titlului de cetăţean de onoare al Craiovei caricaturistului Ştefan Popa Popa’s.

Aș vrea să-l contrazic pe domnul consilier Mănescu. Dacă dumneavoastră considerați că cuvântul «ciurucuri» nu este jignitor la adresa oltenilor, la adresa cetățenilor din municipiul Craiova, e ok. Eu vă spun însă așa: astăzi (joi – n.r.) votez pentru a-i retrage titlul de cetățean de onoare. Consider că domnul caricaturist Ștefan Popa Popa’s trebuia să fie un ambasador al Craiovei. Trebuia să promoveze proiectele pe care municipalitatea le desfășoară și proiectele din zona Olteniei, a spus viceprimarul Stelian Bărăgan.

Şi consilierii locali din partea PNL au fost de acord cu retragerea titlului. Au profitat însă de situaţie. Au cerut retragerea titlului de cetăţean de onoare al Craiovei şi fostului premier Adrian Năstase.

„Noi vom susține acest proiect. Nu este normal să poarte titlul de cetățean de onoare un om care nu se mândrește cu faptul că deține acest titlu sau nu se mândrește cu oltenii, pe acolo pe unde merge. Au fost niște declarații defăimătoare și este evident că nu ne face cinste o astfel de reprezentare. Dar, citind regulamentul, am descoperit că un cetățean de onoare care, între timp, a dobândit o condamnare definitivă, irevocabilă și a ispășit o pedeapsă, pierde acest titlu. Un bun exemplu în acest sens este cetățeanul Năstase Adrian. Mi se pare normal să fie pierdută această calitate. În cazul în care nu puteți să luați act de acest lucru, vom veni cu o inițiativă special în acest sens“, a afirmat Flavius Sirop.

„Faceţi un proiect de hotărâre şi va fi supus la vot în Consiliul Local“, le-a transmis liberalilor „vicele“ Stelian Bărăgan.