15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞtefan Popa Popa’s nu va mai fi cetăţean de onoare al Craiovei

Ştefan Popa Popa’s nu va mai fi cetăţean de onoare al Craiovei

Ştefan Popa Popa’s nu va mai fi cetăţean de onoare al Craiovei. Consilierii locali ai municipiului Craiova au iniţiat un proiect de hotărâre privind retragerea titlului de „Cetăţean de Onoare“ acordat în 2005 lui Ştefan Popa Popa’s, artist plastic caricaturist.

Proiectul va fi introdus peste ordinea de zi a şedinţei ordinare de joi şi va fi supus votului Consiliului Local.

Celebru pentru caricaturile sale, Ştefan Popa Popa’s a făcut, recent, unele afirmaţii pe care autorităţile locale din Bănie le consideră defăimătoare la adresa oltenilor. Un lucru îndreptăţit pentru a-i fi retras titlul de cetăţean de onoare.

Invitat la un post local de televiziune din Timişoara, Popa’s a spus că orașul de pe Bega „a fost invadat de olteni, care au stricat echilibrul cultural“, numindu-i pe olteni „ciurucuri“.

„Întrucât pe parcursul unei emisiuni televizate domnul Ştefan Popa Popa’s a făcut afirmaţii cu caracter defăimător la adresa locuitorilor regiunii Oltenia şi, în mod implicit, a locuitorilor municipiului Craiova, potrivit prevederilor Regulamentului pentru acordarea titlului de «Cetăţean de Onoare» sunt întrunite condiţiile de retragere a acestui titlu şi pierderea drepturilor conferite de acest act de autoritate“, se specifică în proiectul de hotărâre iniţiat de consilierii din partea PSD.

Genoiu: Un gest regretabil

Declaraţiile lui Ştefan Popa Popa’s au fost considerate denigratoare şi de către primarul Craiovei, Mihail Genoiu. Acesta a anunţat că susţine proiectul de hotărâre iniţiat de consilieri.

„Craiova a fost și este, cu siguranță, unul dintre cele mai importante orașe ale României. Faptul că locuitorii acestui mare municipiu aleg să lucreze în alte regiuni demonstrează o bună pregătire în domeniile în care aceștia profesează. Astfel de declarații denigratoare, susținute cu atâta vehemență în spațiul public de domnul Ștefan Popa Popa’s, nu pot fi demne de o persoană cu înalte pretenții culturale și care este reprezentantul unui oraș cosmopolit cum este Timișoara”, a afirmat edilul Craiovei.

„Gestul dânsului este cu atât mai regretabil din postura sa de Cetățean de Onoare al Municipiului Craiova. Odată ce a acceptat acest titlu în 2005, domnul Ștefan Popa Popa’s a devenit la rândul dânsului un ambasador al oltenilor, al craiovenilor care i-au conferit această distincție. Susțin inițiativa consilierilor PSD și a craiovenilor care au dezavuat gestul lui dezonorant în mediul online și au cerut insistent retragerea titlului de «Cetățean de Onoare» conferit domnului Ștefan Popa Popa’s în anul 2005“, a mai precizat Mihail Genoiu.

Ştefan Popa Popa’s a încercat să dreagă busuiocul

Reacţia edilului Craiovei a venit la puţin timp după ce şi primarul municipiului Slatina, Emil Moţ, a cerut Consiliului Local retragerea titlului de cetăţean de onoare al Slatinei acordat lui Ştefan Popa Popa’s. Motivul: a spus lucruri grave la adresa oltenilor.

Caricaturistul Ştefan Popa Popa’s ar fi încercat, ulterior, să dreagă busuiocul.

Potrivit Hotnews.ro, Popa Popa’s a spus că afirmaţia i-a fost scoasă din context. El s-ar fi referit doar la oltenii pe care i-a întâlnit în centrul Timişoarei, acolo unde a stat o săptămână şi a făcut gratuit caricaturi.

Gazeta de Sud a prezentat, în multe rânduri, activitatea lui Ștefan Popa Popa’s, punându-l alături de marii caricaturişti ai lumii.

Ce a spus în emisiunea de la Timişoara Ştefan Popa Popa’s

Caricaturistul Ştefan Popa Popa’s, desemnat ambasadorul cultural al Timișoarei, a provocat această reacție după ce, săptămâna trecută, invitat fiind la o emisiune a postului local de televiziune Tele Europa Nova Timişoara, a afirmat că orașul „a fost invadat de olteni, care au stricat echilibrul cultural“, informează Hotnews.ro.

Popa Popa’s a spus că toată lumea își dorește o „Timișoară a culturii și a bunului gust“, însă „publicul din Timişoara s-a schimbat – avem peste 60 la sută olteni, în loc de timişoreni“. „Unde sunt valorile Timişoarei?“, s-a întrebat caricaturistul.

Moderatorul emisiunii i-a atras atunci atenția „să nu continue cu gafa“: „Timişoara a fost ridicată de olteni şi de moldoveni. Timişoara a fost o mlaştină aici. Nu e bine să atacăm olteni, moldoveni“. „Ba da, trebuie să atacăm pentru că nu au venit cei mai ca lumea. Au venit ciurucurile din Oltenia. Aşa, mai avem olteni foarte valoroşi care au venit în Timişoara şi au făcut lucruri ca lumea”, a replicat Ştefan Popa Popa’s.

„La ora actuală, Timişoara este invadată de olteni (…) Asta am observat eu la maşini. Toate sunt de Dolj, de Gorj, de Mehedinţi“, a continuat caricaturistul. Moderatorul i-a atras din nou atenția, spunându-i că pierde simpatia oamenilor. Popa Popa’s a replicat: „Pe mine nu mă interesează ce pierd“.

Vezi mai jos VIDEO integral cu emisiunea la care a participat Ştefan Popa Popa’s

Caricaturistul a fost apostrofat din nou de moderator: „Sunteţi simpluţ…“. „Sunt simpluţ pentru că vi se pare dumneavoastră simpluţ, că sunteţi oltean şi ţineţi cu oltenii, nu vă supăraţi (…) Și eu am mamă olteancă. Este o realitate. Oltenii au stricat echilibrul cultural al Timişoarei“, a răspus Popa’s.

Potrivit Hotnews.ro, moderatorul i-a atras atenția de mai multe ori caricaturistului să nu mai generalizeze, pentru că nu are dreptate. În final, acesta i-a spus lui Popa Popa’s că el este cel care a stricat echilibrul emisiunii și că nu îl va mai chema altă dată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS