14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Imperialul de Beethoven sub bagheta maestrului Walter Attanasi la Filarmonica ”Oltenia”

Craiova: Imperialul de Beethoven sub bagheta maestrului Walter Attanasi la Filarmonica ”Oltenia”

Filarmonica Oltenia continuă stagiunea ”Muzica unește” (partea a II-a), vineri, 5 octombrie, ora 19.00, cu Imperialul de Beethoven, ultimul concert pentru pian compus de titanul de la Bonn. Solista, Sânziana Mircea, ”una dintre cele mai influente persoane tinere din lumea muzicii clasice” (Radio România Muzical), a concertat în toată lumea, revenind de câte ori este posibil în România. Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia” condusă muzical de carismaticul dirijor Walter Attanasi va mai interpreta, în aceeaşi seară, lucrarea „Telos” de George Balint (primă audiţie) şi simfonia „Patetica” de Ceaikovski.

Născut la Trieste, Walter Attanasi, considerat unul dintre cei mai interesanţi şefi de orchestră ai generaţiei sale, a fost invitat să dirijeze un vast repertoriu simfonic şi de operă pentru diverse şi prestigioase colective artistice, teatre şi festivaluri internaţionale: Il Teatro alla Scala di Milano, l’Arena di Verona, il San Carlo di Napoli, l’Opera di Roma, il Comunale di Firenze, il Teatro dell’Opera di Cagliari, il Festival dei Due Mondi di Spoleto, il Musikverein e la Konzerthaus di Vienna, Staatsoper di Amburgo, il Colon di Buenos Aires, Fondazione Rostropovich di Mosca, l’Opera de Bellas Artes di Citta del Messico, Rudolfinum e l‘Opera Nazionale di Praga, l’Opera Nazionale di Brno, Filarmonica di Vilnius, l’Opera di Budapest, Royal Opera House Stockholm, l’Opera Nazionale di Bratislava, alte săli de concerte din Japonia, Coreea de Sud (Seoul Arts Center, Concert Hall), Teatrul de Operă din Pretoria (Tshwane) etc. De-a lungul carierei sale artistice, a fost director muzical al Todi Music Fest (S.U.A., Virginia), director de proiecte muzicale al Operei Africa din Pretoria – Johannesburg şi dirijor principal invitat al Orchestrei filarmonice „Bohuslav Martinu” din Zlín. Este Cetăţean de Onoare al oraşului Portsmouth din Virginia, S.U.A. Actualmente, este director al festivalurilor Italian Arte Fest, Umbria Music Fest International, director muzical al Operei Române din Craiova și dirijor principal al Filarmonicii „Oltenia” Craiova.

Tânăra artistă Sânziana Mircea a debutat pe scena Ateneului Român la numai șapte ani. Au urmat numeroase concerte în Europa și în America. Un eveniment important în cariera ei a fost recitalul de debut de la Carnegie Hall, un “sold out” din noiembrie 2016, când publicul extaziat a ovaționat-o în picioare minute în șir. În același an, a câștigat premiul Academiei Internaționale de Film de la Miami și a lansat CD-ul de debut „Nihil Sine Deo” (Editura Casa Radio), care a câștigat locul trei la concursul național de cel mai bun CD de muzică clasică din România, organizat de Radio România Muzical. Cel de-al doilea CD a fost lansat de casa Sheva Collection în 2017. „Unding Love – Iubire nemuritoare” este distribuit în întreaga lume și include lucrări ale lui Ceaikovski-Pletnev, Liszt, Enescu, Albeniz, Bach-Kempff, Gluck-Sgambati. Pe lângă aparițiile solo și concerte, Sânziana Mircea susține numeroase prestații artistice cu cel mai apreciat violonist român, Alexandru Tomescu. În prezent, pianista susține un Master în Arte, Management și Administrație la Școala de Afaceri Bocconi din Milano.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS