26.7 C
Craiova
duminică, 15 septembrie, 2019
Acasă Local Dolj Ziua Naţională fără Tutun, marcată şi în Dolj

Ziua Naţională fără Tutun, marcată şi în Dolj

-

Ziua Naţională fără Tutun este marcată în fiecare an în a treia zi de joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.
Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrelor teritoriale de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, foloseşte acest prilej pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.
În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine prin demersurile sale organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care se vor implementa la nivel naţional activităţi de sensibilizare şi informare a populaţiei cu privire la efectele asociate fumatului.
În acest an, mesajul promovat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), prin care sunt subliniate riscurile de sănătate asociate consumului de tutun, are ca temă “Tutunul, o ameninţare globală în calea dezvoltării”.

Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:
• La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că până în 2030 consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.
• Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).
• Pentru jumătate dintre fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
• Deşi consumul de tutun în rândul adolescenţilor din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7% faţă de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1% faţă de 21,4% şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7% faţă de 12,4%. Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene.
• Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

Pentru marcarea acestei zile, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj desfăşoară activităţi de informare, educare şi conştientizare a efectelor consumului de tutun şi a beneficiilor neînceperii şi/sau renunţării la acest viciu, în şcoală şi comunitate, în parteneriat cu ISJ Dolj, DSP Dolj şi DGASPC Dolj.
Astfel, beneficiarii acestor activităţi sunt elevi de la LT „George Bibescu”, Şcoala Gimnazială „Ion Ţuculescu”, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” Craiova şi copii aflaţi sub măsură de protecţie specială în cadrul DGASPC Dolj.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.