Acasă Local Dolj Dolj: Activităţi desfăşurate de poliţişti cu scopul prevenirii violenţei domestice

Dolj: Activităţi desfăşurate de poliţişti cu scopul prevenirii violenţei domestice

-


Ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu polițiști din cadrul Compartimentului de Relații Publice din cadrul IPJ Dolj au desfăşurat, astăzi, activităţi de informare a femeilor cu privire la prevederile legale în domeniul prevenirii violenţei intrafamiliale şi le-au transmis acestora recomandări menite să le protejeze viaţa.
Actiunile fac parte din Campania “Aripi Frânte” şi au fost desfăşurate în cartierul Rovine, în zona părculeţului şi locului de joacă, precum şi în magazinele limitrofe acestuia, unde personalul este preponderent feminin.

Cu această ocazie a fost distribuit „Ghidul Siguranţei pentru Victimele Violenţei în Familie “ care conţine o serie de informaţii despre:

– tipurile de violenţă intrafamilială ;
– recomandări referitoare la modalităţile de apărare pe care ar trebui să le folosească femeile atunci când sunt victimele unor violenţe fizice;
– ordinul de protecţie ;
– serviciile de care pot beneficia victimele ;
– cum trebuie să procedeze victima care nu mai locuieşte cu agresorul ;
– ce măsuri trebuie să ia victima care nu e pregătită să se despartă de agresor, pentru a-şi proteja viaţa.

Ce poţi face dacă eşti victima violenţei domestice?

· Să-ţi faci un plan de siguranţă care să conţină persoanele cu care poţi discuta despre abuz, care îţi pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care te pot consilia şi sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces şi cărora le poţi da spre păstrare documentele tale importante, bani etc, numerele de telefon la care poţi apela la nevoie, lista cu obiectele de care ai nevoie în cazul în care trebuie să pleci.
· Să te prezinţi la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare şi obţinerea certificatului medico-legal. Încadrarea juridică a faptei se face în funcţie de numărul zilelor de îngrijiri medicale.
· Să te prezinţi imediat la Poliţie pentru a depune plângere.
· Să te adresezi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor.
· Să nu îţi retragi plângerea.
·Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care te va apăra de agresor.

ȘTIRI VIDEO GdS