Acasă Local Dolj „Cântecul fusului - Scoarţa românească în patrimoniul UNESCO”, la Muzeul Olteniei Craiova

„Cântecul fusului – Scoarţa românească în patrimoniul UNESCO”, la Muzeul Olteniei Craiova

-

Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei Craiova, în parteneriat cu „Asociaţia pentru  Cunoaştere, Cultură, Educaţie şi Sprijin Social” şi Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chițu”, organizează luni, 19 decembrie, ora, 17.30, la sediul Casei „Băniei”, manifestarea culturală – „Cântecul fusului – Scoarţa românească în patrimoniul UNESCO”.
Acţiunea are ca scop promovarea scoarţei româneşti în contextul în care acest meşteşug tradiţional a fost acceptat/inclus, în data de 1 decembrie 2016, Ziua Naţională a României, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură).
Lista patrimoniului cultural imaterial al umanitaţii UNESCO (alcătuită oficial în 2008, printr-o convenție semnată la Paris), cuprinde opere din 76 de ţări, şi include tradiții, expresii orale, practici sociale, ritualuri, evenimente festive, cunoştinţe şi practici cu privire la natură, meştesuguri tradiţionale. România este prezentă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitătiii UNESCO cu următoarele ritualuri şi meşteşuguri tradiţionale: Ritualul Căluşului (2005), Doina (2009), Ceramica de Horezu (2012), Colindatul în ceată bărbătească (2013), Dansul Fecioresc din Ardeal / Feciorescul de Ticuș (2015), iar din 2016 se adaugă şi scoarţa românească.
Programul manifestării culturale include vizionarea şi comentarea  filmului documentar ce a stat la baza dosarul comun de promovare, coordonat de România şi elaborat împreună cu Republica Moldova, în care este prezentată tehnica tradiţională de realizare a scoarţei. În acest cadru, vor fi susţinute o serie de momente artistice prezentate de Ansamblul de dansuri populare al Colegiului Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, Cristina Stoian (voce, studentă la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerii), Ionuţ Marian Botoroagă (student an I, Departamentul de Arte, Universitatea Craiova). Invitată specială la acest eveniment este interpreta la nai, Alina  Marina Gorun  – studentă la Departamentul de Arte, Universitatea Craiova).
În cadrul evenimentului, vor fi decernate diplome unor personalităţi care au contribuit la promovarea patrimoniului tradiţional.
Consultanţii ştiinţifici ai manifestării sunt: Roxana Deca, Irinel Cănureci, Anişoara Bălan, muzeografi ai Secţiei de Etnografie, din cadrul Muzeului Olteniei, iar coordonatorii parteneriatului sunt: Nicoleta Valentina Mihai, Rodica Vladu, Ana Paraschivescu, profesori în cadrul Colegiului Naţional Economic „Gheorghe Chițu” şi conf. univ. dr. Dana Constantinescu.

Mariana BUTNARIU
Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.