10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Acţivităţi dedicate Zilei Naţionale fără Tutun

Craiova: Acţivităţi dedicate Zilei Naţionale fără Tutun

Agenţia Naţională Antidrog se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în marcarea Zilei Naţionale Fără Tutun (17 noiembrie), prin organizarea la nivel naţional a unor activităţi de informare, sensibilizare, conştientizare în mediul şcolar şi în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

În cadrul Zilei Naţionale Fără Tutun 2016, OMS pregăteşte adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricţionează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului, având ca temă “Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, sub sloganul: “Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”.
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Penitenciarul Pelendava şi Asociaţia Europrotector România, desfăşoară, în zilele de 17 şi 18 noiembrie, activităţi de sensibilizare şi conştientizare a elevilor, tinerilor şi adulţilor cu privire la efectele consumului de tutun în planul sănătăţii fizice şi psihice, cu privire la efectele benefice ale renunţării la acest fumat, pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

Activităţile vor avea loc în şcoală, la Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu”, Colegiul Tehnic Energetic şi Liceul Tehnologic „George Bibescu” din Craiova, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Băileşti şi Liceul Teoretic Cetate, şi în comunitate, la Penitenciarul Pelendava şi la societăţi comerciale din municipiul Craiova.

Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:

– La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600.000 sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.
– Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).
– Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
– Consumul de tutun în rândul adolescenţilor din România în 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă:
consumul de tutun de-a lungul vieţii: 51,7% faţă de 45,6% la nivel european;
consumul de tutun în ultimele 30 zile: 30,1% faţă de 21,4%;
consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile: 19,7% faţă de 12,4%.
Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene.
– Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS