16.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConacul poetului Alexandru Macedonski, reabilitat de CJ Dolj.Casa memorială pune comuna Goieşti pe harta turistică

Conacul poetului Alexandru Macedonski, reabilitat de CJ Dolj.Casa memorială pune comuna Goieşti pe harta turistică

Consilierii judeţeni au fost chemaţi de urgenţă într-o şedinţă extraordinară ca să-şi dea girul pentru reabilitarea casei memoriale Alexandru Macedonski. Conacul din satul Popeasa, comuna Goieşti, judeţul Dolj, care a aparţinut familiei poetului Alexandru Macedonski, mai are azi doar zidurile şi acoperişul. Terenul în suprafaţă de 1.320 mp şi casa cu o suprafaţă de 209 mp se află în domeniul privat al comunei Goieşti şi urmează să fie trecut în proprietatea judeţului Dolj. CJ Dolj va plăti contravaloarea acestui imobil, ulterior urmând să-l reabiliteze. Valoarea celor două imobile se ridică la 70.138 de lei.

Casa memorială este locul în care poetul Alexandru Macedonski, “părintele simbolismului românesc”, şi-a petrecut o mare parte a copilăriei sale. Casa se afla intr-un stadiu avansat de degradare, fiind inclusa în lista monumentelor istorice. Conacul a fost construit în prima parte a secolului al XIX-lea, are un regim de înălțime S+P şi, aşa cum spuneam, o suprafață construită la sol de 290 mp. Terenul aferent conacului are o suprafaţă de 1.320 mp. Ambele imobile se regasesc în prezent în proprietatea privata a comunei Goieşti.


Casa memorială va fi reabilitată cu fonduri nerambursabile

„A fost identificată o sursă de finanțare nerambursabilă pentru lucrările de reabilitare a ale monumentului istoric – Casa memorială Alexandru Macedonski. În perioada următoare, va fi publicat în consultare ghidul solicitantului. Pentru pregătirea cererii de finanțare, este nevoie de elaborarea documentațiilor tehnico-economice aferente investiției. Pentru atragerea unei finanțări nerambursabile este necesar ca solicitantul acesteia să dețină un drept real asupra imobilului vizat. Comuna Goiesti nu deține fonduri suficiente pentru achiziționarea acestor servicii si nici capacitate tehnică şi financiară pentru implementarea unui astfel de proiect. Considerăm că valoarea deosebită istorică şi culturală a acestui monument generează un potențial important de dezvoltare locală sustenabilă. Astfel, după reabilitare, conacul poate fi introdus în circuitul turistic-cultural regional, fiindposibil transferul dreptului de administrare către Muzeul Olteniei. Casa poetului Alexandru Macedonski, pe lângă funcțiunea memorială şi muzeală pe care o va dobândi, va putea găzdui diverse evenimente culturale, crescând atractivitatea zonei rurale respective, în beneficiul comunității locale. în același timp, o astfel de investiție va îmbogăți oferta cultural-turistica a județului nostru pentru turiști şi vizitatori”, se spune în proiectul de HCJ Dolj.


În acest context, CJ Dolj a solicitat comunei Goiești să-i transmită dreptul real asupra casei memoriale şi terenului aferent. La această solicitare comuna Goiești şi-a dat acordul de principiu cu privire la demararea procedurilor de
transfer a dreptului de proprietate privata asupra imobilelor. Valoarea de inventar a construcţiei este de 46.470 de lei, iar cea a terenului, de 23.668 de lei, în total este de 70.138 de lei.
În anul 2024 CJ Dolj a prevăzut la buget suma de 143 mii de lei, tocmai în scopul schiziţionării şi reabilitării casei lui Macedonski.

Conacul lui Macedonski pune Goieştiul pe harta turistică

La începutul anului 2023, Guvernul a aprobat atestarea ca zone cu resurse turistice a 21 de localităţi, aceste unităţi administrativ-teritoriale având, astfel, şanse mai mari de dezvoltare prin atragerea de fonduri europene pentru proiecte de infrastructură turistică, tehnică şi de protecţia mediului, a informat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Între acestea, comuna Goieşti a fost atestată ca zonă cu resurse turistice datorită casei lui Alexandru Macedonski. În memoria poetului Alexandru Macedonski, clădirea, amplasată pe valea râului Amaradia şi aflată pe lista monumentelor istorice ale României, ar putea deveni una dintre casele memoriale din Dolj, dar şi un punct turistic al zonei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS