14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPublicitatea pentru Casa Memorială Amza Pellea costă cât jumătate din renovare

Publicitatea pentru Casa Memorială Amza Pellea costă cât jumătate din renovare

După ani de zile în care Casa Memorială Amza Pellea din Băileşti nu a fost deloc apreciată şi se afla într-o stare derizorie, Consiliul Judeţean Dolj şi-a îndreptat privirea către ea şi a reabilitat-o, prin intermediul Muzeului Olteniei Craiova. Aceasta va fi inaugurată în curând, iar suma plătită pentru publicitate ajunge aproape la jumătatea valorii contractului pentru întreaga renovare.

În luna octombrie a anului trecut, Muzeul Olteniei scotea la licitaţie contractul „Lucrări de reparații exterioare și a lucrărilor de împrejmuire la Casa Memorială Amza Pellea” din Băileşti. Vestea reabilitării şi readucerii la viaţă a Casei Memoriale Amza Pellea a fost o bucurie pentru cei ce l-au iubit şi apreciat pe marele actor, dar mai ales pentru fiica acestuia, Oana Pellea, care în ultimii ani s-a plâns de neimplicarea autorităţilor vizavi de punerea în valoare a casei tatălui său. După ce s-a luat decizia renovării casei memoriale, Muzeul Olteniei a estimat valoarea contractului la suma de 289.200 de lei, fără TVA. Firma craioveană S.C. DAV CONSTRUCT SRL S.R.L. a câştigat licitaţia, oferind un preţ de 288.683,39 lei, fără TVA (58.136,66 de euro).

Ce lucrări s-au făcut la Casa Memorială Amza Pellea

Firma de construcţii a avut la dispoziţie doar 45 de zile pentru a duce la bun sfârşit lucrarea. Aceasta a presupus două etape – lucrări de reparaţii exterioare şi lucrări de reparaţii împrejmuire. În cadrul lucrărilor de reparaţii exterioare s-au făcut săpături manuale în spaţii sub un metru lăţime, s-a realizat strat de repartiţie din nisip, s-au montat ţevi în pământ, s-a înlocuit un robinet, s-au făcut umpluturi de pământ, s-au desfăcut tencuielile exterioare, s-a consolidat zidăria, casa a fost hidroizolată, s-au schimbat geamurile şi uşile, s-au montat jgheaburi şi burlane, s-a făcut pavaj în curte, s-au armat pereţii cu plasă din fibră de sticlă, etc.

De asemenea, în cadrul lucrărilor de împrejmuire s-au desfăcut împrejmuirile din elemente prefabricate, s-au făcut săpături de pământ în spatii limitate sub 1 metru lăţime si 1,5 metri adâncime, s-au montat armături din oţel beton, s-au realizat cofraje pentru beton în elevaţie, s-a turnat beton armat în fundaţii, s-au montat stâlpi din ţeavă rectangulară, s-au confecţionat şi montat porţi metalice cu rame din oţel şi s-a făcut împrejmuire din panouri pe stâlpi metalici.

Publicitatea, cât jumătate din lucrări

Lucrările fiind deja finalizate, Consiliul Judeţean Dolj a stabilit că, pe 7 aprilie, adică exact de ziua de naştere a lui Amza Pellea, Casa Memorială va fi inaugurată. Iar promovarea acesteia nu putea lipsi. Numai că aceasta costă cât jumătate din lucrările re reabilitare. Dacă pe reabilitare Muzeul Olteniei a plătit 288.683 de lei, fără TVA, CJ Dolj promovează Casa Memorială de la Băileşti cu suma de 126.500 de lei, fără TVA (25.437,36 EUR). Firma care se va ocupa de întregul contract este S.C. HHH HORUS EVENTS S.R.L., care a ofertat exact cu suma estimată de CJ Dolj, niciun leu mai puţin.

„Autoritatea contractantă solicită prestarea serviciilor de publicitate pentru evenimentul cultural de inaugurare a Casei Memoriale Amza Pellea din Municipiul Băilești, în perioada 6-7 aprilie 2024. Campania de promovare constă din transmiterea informaţiei sub formă de spot/ştire audio/video, advertorial sau comunicat de presă: 1. difuzare spot, reportaj-ştire sau comunicat de presă în grila de programe la 5 posturi (canale) tv locale/două difuzări/canal; 2. difuzare spot, reportaj-ştire sau comunicat de presă în grila de programe la trei posturi (staţii) de radio locale/două difuzări/staţie; 3. publicare advertorial în două cotidiene sau săptămânale cu apariţii locale/ două apariţii/publicaţie; 4. publicare advertorial/comunicat în presa online naţională – 10 publicatii online/ o apariţie/publicaţie; 5. publicare advertorial/comunicat de presă în presa online locală – 22 publicaţii online/două apariţii/publicaţie“, este menţionat în documentaţie.

Eveniment inaugural cu Oana Pellea şi alţi actori

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a anuţat pe pagina sa de Facebook inaugurarea de la Băileşti. „Pe 7 aprilie, chiar de ziua nașterii lui Amza Pellea, îl vom comemora printr-un eveniment inaugural care va avea loc la Băilești, în prezența actriței Oana Pellea și a altor personalități marcante din lumea teatrului și filmului românesc. În ultimele luni, ca urmare a preluării casei de la Băilești în administrarea Muzeului Olteniei, au avut loc lucrări de reabilitare a clădirii, care au presupus recuperarea arhitecturii exterioare și amenajarea interiorului. În această perioadă, specialiștii muzeografi lucrează la conceptul de expunere, ce va include atât o expoziție digitală, cât și prezentarea unor obiecte personale ce au aparținut marelui actor“, a transmis Cosmin Vasile.

Citeşte şi: Cât ne costă serviciile de pulverizare a soluțiilor insecticide cu avionul

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS