22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj"Pierderile" la apă rece mai scumpe decât consumul

„Pierderile” la apă rece mai scumpe decât consumul

-

Proprietarii dintr-un bloc arondat Asociației de Proprietari nr. 8 Lăpuş Argeş susţin că sunt nevoiţi ca, pe lângă consumul de apă rece înregistrat de apometrele din fiecare apartament, să plătească, lunar, zeci de metri cubi de pierderi.

Blocul 19, scara 1

Locatarii din blocul 19, scara 1 din cartierul Lăpuş Argeş s-au trezit că au de plătit un consum de apă suplimentar, aşa-zisele „pierderi“? Consum suplimentar care, în fapt, provine din necitirea la timp a apometrelor, dar și din măsluirea aparatelor care înregistrează consumul sau a unor indecşi transmişi eronat. Proprietarii acuză angajaţii de la asociaţie că îi încarcă la factura de apă după bunul lor plac. Aceştia mai spun că în subsolul blocului, Compania de Apă Oltenia, şi-a instalat un apometru cu citire la distanţă în timp ce proprietarii au apometre mecanice. Este clar că apometrele sunt din clase diferite, ceea ce poate duce la erori.


„Cei de la asociaţia de proprietari ne încarcă cu aşa zisele pierderi. Pentru luna ianuarie consumul de apă pe bloc, 20 de apartamente a fost 1.048,92 de lei din care 615,66 de lei sunt pierderi/bloc . Eu, de exemplu, am un consum de 7 – 8 mc de apă rece şi plătesc 78-89 lei, dar mai plătesc și 40 lei pierdere. Am înţeles că cei de la asociaţie bagă pierderi şi la cei cu coloană pe casa scării şi apometre la uşă”, se plânge un locatar din blocul 19, scara 1 din cartierul Lăpuş Argeş.

Proprietarii plătesc mai mult pentru diferenţe decât pentru consumul de apă rece

Proprietarii din blocul 19, scara 1, sunt revoltați din cauza surplusului de apă cu care sunt încărcaţi lună de lună. De exemplu, un proprietar plăteşte pentru consumul de apă rece 45,61 de lei şi pentru pierderi 59,58 de lei. Un alt proprietar plăteşte pentru consumul de apă rece 57,01 de lei, iar pentru diferenţe plăteşte 39,72 de lei. Alţii plătesc mai mult pentru diferenţele de apă rece dintr-o lună, 39,72 de lei şi mai puţin pentru consum, 34,20 de lei. Locatarii spun că nu înţeleg cum de au atâtea pierderi, pentru că nu au probleme cu reţeaua de apă.

„Nu avem probleme în subsol, este uscat. Cei de la asociaţia de proprietari dau vina pe CAO sau spun că nu dau vecinii citirile. Ei spun că este diferenţă între apometrul general şi suma apometrelor noastre. Întrebarea mea este: De unde apar aceste pierderi? Le-am zis să fac un control inopinat. Au spus că nu le deschid oamenii uşile. Plus că nu înţeleg cum pun ei pierderi celor care au apometru la uşă”, spune un locatar din blocul 19, scara 1 din cartierul Lăpuş Argeş.

Locatarii sunt vinovaţi

Reprezentanţii asociaţiei de proprietari spun că întreaga vină le revine locatarilor care nu dau citirile la timp sau deloc.


„Nu au venit la asociaţie şi nu există aşa ceva la noi în asociaţie. Legea este clară, diferenţele sunt repartizate pe număr de persoane. Ei sunt vinovaţi că nu-şi dau citirile. Ei pleacă, nu dau citirea. CAO face citirea într-o anumită perioadă. Dacă este o diferenţă luna aceasta, luna următoare se reglează. Eu voi verifica, dar toate blocurile au aşa ceva, diferenţe, unele mai mici, altele mai mari. Majoritatea dau citirile. ştiţi cum este la noi hoţul strigă hoţul. Este anormal ce aud.”, spune preşedintele asociaţiei de proprietari nr.8 Lăpuş Argeş.

Situaţie generală

Situaţia întâlnită în blocul 19, scara 1 din cartierul Lăpuş Argeş nu este singulară. Sunt multe scări de bloc în Craiova care înregistrează pierderi mari la reţelele de apă. Consumurile enorme ajung să fie plătite de locatari.Uneori aşa zisele pierderi se înregistrează în subsolurile blocurilor. Alteori dezastrul din facturile de apă rece se datorează chiar vecinilor. Aceștia fie nu dau citirile corect, fie încearcă să măsluiească apometrele din apartamente. Ulterior „pierderile” se regăsesc în listele de întreţinere.
Sunt situaţii legate si de data preluării indecşilor apometrelor din apartamente, faţă de data citirii contorului general. Fie cele legate de netransmiterea sau transmiterea eronată a consumului de către locatari.
O instalaţie veche sau fentarea apometrelor prin desigilare sau montare invers pentru a nu înregistra consumul real sunt şi acestea cauze care duc la apariţia consumului suplimentar.
În fapt, prin cumulare, pierderile de apă pe instalaţiile interioare pot să fie semnificative, fără a fi înregistrate de apometre. Un singur fir de apă cu diametrul de doar 2 mm care scapă pe un singur robinet de coloană poate duce la o pierdere de până la 18 mc pe lună. Totodată, măsluirea apometrelor prin diverse metode de către unii locatari,încarcă facturile celorlalți vecini.Citirea contorului general din subsol se face de către operatorul de apă și canal în ultima zi lucrătoare din lună. Proprietarii la rândul lor trebuie să facă citirile în aceeași zi și să le transmită către asociația de proprietari până în data de cinci a lunii următoare. Atunci când există suspiciuni de furt, asociația de proprietari poate să facă verificări în apartamentele locatarilor. Nu este întotdeauna o rezolvare, fiindcă locatarii pot refuza să deschidă ușa. Împotriva proprietarilor care refuză să deschidă ușa, asociația nu poate lua prea multe măsuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Olt: O femeie a murit după ce a fost...

Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat luni,...

ȘTIRI GdS