17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFacturi şoc la Craiova: 1.500 de lei, căldura pe decembrie

Facturi şoc la Craiova: 1.500 de lei, căldura pe decembrie

-

În Craiova, facturile la căldură pentru luna decembrie a anului trecut au sărit în aer. Proprietarii sunt revoltaţi deoarece s-au trezit că au de plătit pentru consumul de energie termică facturi şi de aproape 2.000 de lei. Saltul pe care l-a înregistrat tariful la gigacalorie la finele anului trecut s-a răsfrânt acum în listele de plată. Craiovenii plătesc gigacaloria cu 587,92 de lei. Drept urmare, proprietarul unei garsoniere are de plătit pentru căldura din ultima lună a anului 2022, peste 650 de lei. Un apartament cu centrală plăteşte doar pentru părţile comune peste 400 de lei. Unii dintre reprezentanţii proprietarilor au contestat facturile furnizorului de căldură, Termo Urban, şi refuză să le plătească.

Craiovenii care locuiesc la bloc s-au trezit că au de plătit facturi uriaşe la căldură. Este vorba de căldura consumată pentru încălzirea apartamentelor în luna decembrie 2022, când tariful a crescut de la de la 420,08 lei/Gcal, la 559,92 lei/Gcal (exclusiv TVA). Sunt în această situaţie cei mai mulţi dintre proprietarii din asociaţia de proprietari 1Mirceşti- Sărari. Aici, oamenii sunt revoltaţi pentru că au ajuns să plătească pentru încălzirea locuinţei 1.877 de lei, 1.437 de lei, 1.268 de lei, 1.122 de lei şi 950 de lei.

„Oamenii sunt foarte supăraţi, mulţi sunt pensionari şi ajung să plătească jumătate din venitul pe care-l au la căldură. Costurile au crescu foarte mult, fie că sunt apartamente contorizate sau necontorizate. Într-un bloc fără repartitoare avem facturi exorbitante. Am proprietari care au de plătit pentru căldură 1.877,95 de lei. Aşa arată toate facturile. Locatar care este pensionar are de plătit la căldură 1.268 de lei la care se adaugă şi restul întreţinerii. Cât ajunge acest locatar să plătească, 2.000 de lei întreţinerea? Un alt apartament are de plătit pentru căldura din decembrie 1.122 de lei. Scumpirea gigacaloriei îi îngroapă pe oameni”, spune Gheorghe Albu, preşedintele asociaţiei de proprietari 1Mirceşti-Sărari.

Acesta nu ştie ce explicaţii să le mai dea proprietarilor care au năvălit la asociaţie după ce au văzut listele de plată.

Factură de aproape 1.500 la căldură/foto Claudiu Tudor

Pensionară: Eu plătesc jumătate din pensie numai pentru căldură


Nici apartamentele cu repartitoare nu au costuri mici pentru căldura consumată în decembrie. Proprietarul unui apartament cu două camere are de plătit pentru căldură o factură de 950 de lei, în timp ce proprietarul unei locuinţe cu trei camere va plăti 1.437 de lei căldura.

„Eu plătesc jumătate din pensie numai pentru căldură. Ce să fac, să mor? Primăria a scumpit, dar nu s-a gândit şi la noi, cei care nu ne permitem. Ajungem să închidem caloriferele din casă şi să stăm în frig”, se plânge o locatară.

Pentru o singură cameră (garsonieră) proprietarii plătesc facturi în valoare de 683 de lei, 656 de lei, 581 de lei, 550 de lei Costul este exagerat, pentru încălzirea celor 33 de mp, cât este suprafaţa unei garsoniere. Locatarii spun că scumpirea gigacaloriei i-a ars la propriu la buzunar.

Valoarea facturilor la căldură

Au venit facturi mari, ţipă asociaţiile de proprietari

„Au venit facturi extraordinar de mari. S-au dublat comparativ cu luna noiembrie 2022. Ieri, am primit factruile de la Termo Urban şi am înlemnit, când le-am văzut. Vă dau exemplu, în noiembrie am plătit pe toată asociaţia o factură în valoare de 97.780,62 de lei pentru energia termică. În decembrie, avem de plătit 195.426,71 de lei. Oamenii nu au, de unde să plăteasc? Pentru un apartament cu două camere, proprietarul plăteşte doar pentru căldură 1.006 de lei”, afirmă preşedintele asociaţiei de proprietari 4AS Craioviţa Nouă, Gheorghe Mateescu.

În blocurile din această asociaţie nu găseşti o factură la căldură sub 650 de lei. Proprietarii unor apartamente cu două camere plătesc pentru căldura din decembrie 896 de lei, 778 de lei şi 750 de lei. Este vorba de apartamente necontorizate, care nu au montate repartitoare de costuri.


Acelaşi lucru se întâmplă şi în blocurile din cartierul Brazda lui Novac. Proprietarii unor garsoniere dintr-un bloc turn plătesc pentru încălzirea celor 28 de mp facturi în valoare de 425 de lei, 422 de lei, 362 de lei la care se adaugă şi costul energiei termice consumate pentru încălzirea apei menajere. Tot în cartierul Brazda lui Novac proprietarii dintr-un bloc cu patru etaje şi apartamente cu două camere au de plătit pentru căldura din luna decembrie facturi în valoare de 859 de lei, 827 de lei şi 793 de lei. De precizat că aceste apartamente sunt contorizate cu repartitoare de costuri.

Unele asociaţiile de proprietari contestă şi refuză să plătească facturile la căldură

Facturi

Unele dintre asociaţiile de proprietari din Craiova au ajuns să conteste facturile la căldură. Reprezentanţii proprietarilor spun că facturile sunt mari din cauza creşterii tarifului la gigacalorie, iar creşterea este una nelegală. Ei acuză Primăria Craiova că a hotărât majorarea tarifului cu câteva zile înainte de finalul anului 2022, dar majorarea s-a aplicat retroactiv, începând cu data de 01.12.2022 . Totodată, faptul că administraţia locală craioveană nu a mai subvenţionat creşterea tarifului a făcut ca facturile la căldură să explodeze.

Locatari nemulțumiți. Ei spun că dau jumătate din pensie pentru factura la căldură


„Facturile la căldură sunt mari şi aşa au venit peste tot, în tot oraşul. Un apartament cu trei camere are de plătit 1.290 de lei pentru căldură. Noi nu le plătim. Am contestat factura şi am refuzat-o la plată pentru că mărirea tarifului la gigacalorie nu este legală. Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova s-a dat în 22 decembrie 2022, iar mărirea tarifului a operat cu data de 1 decembrie. Nici unde în HCL nu scrie că tariful creşte retroactiv. De ce nu au stabilit această creştere de tarif de la data de 01. 01.2023. De ce nu au trecut în hotărâre data de la care se schimbă tariful de facturare pentru populaţie? Ei au mers la tupeu. Au făcut un abuz. Oamenii se tem şi mă refer la preşedinţii celorlalte asociaţii de proprietari. Eu mă lupt pentru asociaţia mea, de aceea am contestat factura”, susţine preşedintele asociaţiei de proprietari 2 Sărari, Leonid Dincă.

Acesta a depus, în urmă cu trei zile, la sediul furnizorului de căldură contestaţii şi a refuzat să plătească facturile colosale la căldură, sperând că şi alţi preşedinţi de asociaţii îi vor urma exemplul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Un mort și trei răniți după ce trei autoturisme...

Un bărbat a murit, iar doi adulți și un...

ȘTIRI GdS