21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO măsură pusă în cârca locatarilor impune montarea repartitoarelor

O măsură pusă în cârca locatarilor impune montarea repartitoarelor

Craiovenii sunt obligaţi, până la sfârşitul acestui an, să-şi monteze repartitoare de costuri. Recomandat este ca acestea să fie cu citire radio.
În cazul repartitoarele de costuri optice, dar care au fost deja instalate, acestea se modernizează, astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanță, până la 1 ianuarie 2027. Adică, până la această dată toţi proprietarii trebuie să aibă contoare cu citire la distanţă.

Contoarele și repartitoarele de costuri instalate după 25 octombrie 2020 trebuie să fie cu citire la distanţă. În anul 2020 deputaţii au adoptat un Proiect de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.184/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.121/2014 privind eficienţa energetică, cu amendamente. Conform acestuia montarea repartitoarelor trebuia să se facă până la finele anului 2021. Lucru care nu s-a putut realiza şi atunci s-a luat decizia prelungirii termenului la data de 31decembrie 2022. „Montarea repartitoarelor este obligatorie până la data de 31 decembrie 2022. De la ANRE sau de la altă autoritate nu am primit nimic oficial, în sensul că ar fi intervenit alte modificări sau prelungire a termenului”, spune Mariela Florescu, reprezentant firmă repartitoare.

Ce spune legea

” În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”,Art. I pct. 9^1.
În acelaşi act normativ se spune: „Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate după 25 octombrie 2020 sunt dispozitive care pot fi citite de la distanță. Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate se modernizează, astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se înlocuiesc cu dispozitive care pot fi citite de la distanță, până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este rentabil”,
se arată în art.10^3.
Toate aceste schimbări sunt susţinute din buzunarul locatarilor.

Amendă de până la 1.000 de lei

Trebuie precizat că de această dată, în lege s-a introdus și o amendă între 500 și 1.000 de lei pentru proprietarii care nu vor respecta termenul limită. „Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri, se arată în art 45 din proiectul de lege. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va face de către personalul împuternicit de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Cât costă montarea repartitoarelor

Repartitor
Repartitor

Preţurile montării repartitoarelor de costuri diferă în funcţie de numărul caloriferelor, dar şi de numărul apartamentelor dintr-o asociaţie. Cu siguranţă va plăti mai puţin un proprietar care montează repartitoare de costuri pe două calorifere, într-o garsonieră, faţă de unul care montează pe patru calorifere. Un proprietar care montează repartitoare de costuri pe patru calorifere plăteşte peste 500 de lei. Firmele care montează repartitoare de costuri spun că percep un tarif diferit, mai mare dacă sunt 20 de apartamente şi un tarif mai mic pentru 100 de apartamente. Montarea unui repartitor cu robinet termostatat costă sub 150 de lei/calorifer. În acest preţ intră repartitorul, robinetul termostatat şi mâna de lucru.

„Noi montăm doar repartitoare cu citire la distanţă. Costul este de 135 de lei/repartitor. Citirea este de 3,5 lei/ calorifer, iar calculaţia este taxată separat”, spune Mariela Florescu.

Reprezentantul unei alte firme în domeniu spune că montarea unui repartitor costă sub 150 de lei. Dacă numărul apartamentelor dintr-o asociaţie care solicită montarea repartitoarelor este mai mare, acestea beneficiază de discound.

„Un repartitor de costuri costă 65 de lei, montarea este sub 150 de lei. Aici intră repartitor, robinet termostatat şi montaj”, spune Cătălin Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS