21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu montezi repartitor, iei amendă

Nu montezi repartitor, iei amendă

Craiovenii, ca de altfel toţi proprietarii care locuiesc la bloc, va trebui să monteze până la sfârşitul anului repartitoare de costuri. Obligativitatea exista din 2016, dar termenul n-a fost respectat de către toţi proprietarii. Din acest motiv, de această dată, în proiect s-a introdus și o amendă între 500 și 1.000 de lei pentru proprietarii care nu vor respecta termenul limită. Montarea contoarelor sau, după caz, a repartitoarelor va fi obligatorie indiferent că este vorba de apartamente de locuit sau spaţii cu altă destinaţie (de exemplu, sediu de firmă sau magazin).


Până la sfârşitul anului 2021, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică va trebui să aibă montate contoare pentru căldură, conform unui proiect adoptat de Camera Deputaților şi trimis spre promulgare preşedintelui.

” În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”,

se arată în proiectul de lege care va modifica Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică.

Obligativitatea montării repartitoarelor de costuri a  mai fost prevăzută în legea modificată. Termenul prevăzut de legislația în domeniu prevedea ca repartitoarele să fie montate până  la finele anului 2016. Termenul a trecut  fără ca toate apartamentele să respecte obligația, motiv pentru care de data asta se va introduce și o amendă.

Repartitoarele obligatorii până la sfârșitul anului.

„Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri, se arată în art 45 din proiectul de lege.


Repartitoare pe fiecare calorifer

Concret, proiectul prevede că în toate blocurile care sunt racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire la nivelul fiecărui apartament.

Cu alte cuvinte fiecare apartament trebuie să aibă separat un aparat care să-i măsoare consumul de energie termică, iar dacă acest lucru nu este posibil, proprietarul să-şi monteze repartitoare de costuri.

Repartitor
Repartitor

  „În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentați printr-un branșament termic comun, este obligatorie montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri. Repartizarea costurilor individuale se realizează în baza metodologiei de repartizare a costurilor, elaborată și aprobată de A.N.R.E”, se arată în art. 29 din proiect.

Totuşi, dacă folosirea contoarelor individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere financiar, documentul prevede obligativitatea montării repartitoarelor individuale de costuri „pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”, se mai arată în proiect.


Cine nu montează repartitoare riscă să fie amendat

Repartitor cu citire la distanță
Repartitor cu citire la distanță

Vechiul termen a fost 31 decembrie 2016, însă acesta n-a fost respectat de toţi proprietarii. Din acest motiv, de această dată, în proiect se va introduce și o amendă între 500 și 1.000 de lei pentru proprietarii care nu vor respecta termenul-limită.

„Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, după cum scrie în document.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va face de către „reprezentanţii împuterniciţi ai autorităţilor de reglementare competente şi/sau ai autorității administrației publice locale, conform atribuțiilor stabilite în prezenta lege și în Legea nr. 51/2006”.


Ce spun reprezentanţii firmelor de repartitoare

Reprezentanţii firmelor de repartitoare spun că şi până acum legea prevedea obligativitatea montării aparatelor de măsură a consumului de energie termică şi a repartitoarelor.

  „Astfel de prevederi sunt şi în Legea 121/2014, numai că ele nu s-au respectat. Autorităţile şi cei care aveau obligaţia să urmărească aducerea la îndeplinire, ce au făcut în acest sens? Noi suntem pregătiţi cu echipamente să montăm repartitoare de costuri în toate blocurile din Craiova”,

spune Cătălin Popescu, reprezentant Techem.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS