10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratiePrimăria Craiova: Daţi cu var sau primiţi amendă!

Primăria Craiova: Daţi cu var sau primiţi amendă!

Primăria Craiova îi avertizează pe craioveni că riscă să fie amendaţi dacă nu se decid să zugrăvească faţadele blocurilor. În acest sens, pe uşile blocurilor din oraş au apărut înştiinţări cu următoarele informaţii:

Potrivit Legii nr.273/2020 privind gospodărirea localităţilor, proprietarii de imobile, persoane fizice şi juridice au obligaţia să întreţină prin lucrări de reparaţii şi zugrăveli periodice faţadele imobilelor”, se spune în informările afişare la uşile blocurilor din oraş.
În aceeaşi informare se pune că:

„Poliţia Locală a notificat deţinătorii de proprietăţi şi asociaţiile de proprietari asupra obligaţiilor impuse de legea mai sus menţionată. În perioada următoare se va proceda la efectuarea de verificări şi la aplicarea măsurilor legale împotriva celor care nu s-au conformat actelor normative în vigoare”.

Bloc/fotoClaudiu Tudor
Primăria Craiova îi avertizează pe craioveni că riscă să fie amendaţi dacă nu se decid să zugrăvească faţadele blocurilor /fotoClaudiu Tudor


Cu alte cuvinte, craiovenii au fost înştiinţaţi încă de anul trecut că trebuie să zugrăvească faţadele imobilelor pe care le deţin. Dacă se conformează, aceştia primesc şi un bonus. Au o reducere cu 50% a impozitului pe o perioadă de trei ani consecutivi. Primele notificări au fost făcute în vara anului 2021. Atunci, craiovenii care locuiesc la bloc erau înştiinţaţi că sunt obligați să repare și să zugrăvească fațadele blocurilor în care locuiesc. Erau vizate cu precădere blocurile vechi care nu s-au înscris în proiectul pentru reabilitare pe fonduri europene. Proprietarii erau atenţionaţi că au la dispoziție șase luni ca să ducă la îndeplinire aceste cerințe, în caz contrar riscă să fie amendați.

Ademeniți cu reducerea impozitului

Cele şase luni au trecut şi nici o asociaţie de proprietari nu şi-a arătat intenţia de a da cu var pe faţada blocurilor. Drept urmare, ca să fie convingătoare Primăria Craiova a menţionat în Regulamentul privind stabilirea nivelului taxelor şi impozitelor pe anul 2022 despre reducerea de 50%. Prin urmare, locatarii de pe o scară de bloc sau un bloc trebuie să se pună cu toţii de acord că vor să zugrăvească faţada blocului. Ei pot să apeleze la asociaţia de proprietari sau să-şi facă lucrările fără sprijinul acesteia. Este important acest lucru. Proprietarii trebuie să folosească aceeaşi nuanţă de vopsea pentru zugrăvirea faţadei şi după caz să angajeze o firmă. Obligatoriu culorile alese trebuie să fie cele acceptate prin Regulamentul local de urbanism referitor la cromatica fațadelor.

Atenţie ce nuanţe alegi pentru faţada blocului
Atenţie ce nuanţe alegi pentru faţada blocului

Trei asociaţii de proprietari din 500 au întrebat primăria despre zugrăvirea faţadelor

La acest moment, la nouă luni de la primele înştiinţări transmise de către primărie craiovenilor şi la aproape trei luni de la votarea Regulamentului pentru taxe, asociaţiile de prorpietari nu se arată interesate de zugrăvirea faţadelor. Mai mult acestea se arată nemulţumite că trebuie să stoarcă bani de la locatari pentru cheltuieli neprevăzute.

” Nu ştiu ce vom face. Am ajuns să nu mai facem reparaţiile curente în bloc pentru că trebuie să strângem bani ca să zugrăvim faţada. Nu ştiu dacă toţi proprietarii vor fi de acord. De la primărie ne ameninţă cu amenzi. Au venit şi ne-au pus afişe la uşile blocurilor”, spune preşedintele unei asociaţii de proprietari din Craiova.

Informare
Informare


Reprezentanţii Primăriei Craiova certifică dezinteresul craiovenilor pentru acest proiect. Acest lucru reiese din faptul că până la acest moment doar trei asociaţii de proprietari s-au interesat despre condiţiile refacerii faţadelor. În Craiova sunt peste 520 de asociaţii de proprietari.

Până la acest moment au venit să se intereseze la primărie, reprezentanţii a trei asociaţii de proprietari. S-au făcut noi informări ca să li se aducă aminte prevederile legale. Ulterior se va trece la sancţiuni, fiindcă sunt blocuri foarte vechi, neîntreţinute. Noi preconizăm că din a doua parte a primăverii, craiovenii vor demara efectuarea unor astfel de lucrări. Acum nici vremea nu este propice„, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.

Bloc
Bloc

Legea obligă

Obligativitatea de a întreține fațadele clădirilor este prevăzută în Legea 273/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale, care la articolul 9 spune:
Instituțiilor publice și persoanelor fizice și juridice le revin următoarele obligații:
a) să întrețină în stare corespunzătoare clădirile pe care le au în proprietate, anexele gospodărești, curțile și împrejmuirile acestora, precum și instalațiile aferente acestora, prin efectuarea lucrărilor de reparații, amenajări și a altor lucrări specifice;
b)să asigure curățarea fațadelor locuințelor și a altor construcții amplasate la frontul străzii, tencuirea și zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale;c) să asigure repararea, spălarea geamurilor și a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreținerea firmelor și a fațadelor imobilelor pe care le au în proprietate, inclusiv spălarea, curățarea și zugrăvirea periodică a acestora”
.


Totodată, aceste prevederi se regăsesc și în Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, unde la capitolul Activități edilitar gospodărești și de salubrizare se face vorbire despre întreținerea fațadelor clădirilor.

Fațada
Fațada

Aici, la articolul.4.(1) se spune:
Constituie contravenţie săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte de către persoane fizice și juridice, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni: a).Neefectuarea de lucrări de întreținere, curățenie și reparare a clădirilor, a fațadelor locuințelor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice și a altor construcții amplasate la frontul străzii prin lucrări de tencuire și zugrăvire periodică a acestora, prin efectuarea de lucrări de reparații, curățare, a anexelor acestora, curților, incintelor, împrejmuirilor, precum și a oricăror altor spații utilizate de acestea și instalații aferente acestora, precum și întreținerea și curățarea terenurilor aflate în proprietatea sau în folosința persoanelor fizice și/sau juridice”,se arată în Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova.

Sancţiune

„Persoanele fizice se sancționează după cum urmează: a)amendă cuprinsă între 500 – 1.000 de lei pentru săvârșirea contravențiilor
prevăzute de art. 4, alin. (1)”; Persoanele juridice sau operatorii autorizați, după caz, se sancționează după cum urmează: amendă cuprinsă între 1000 – 2.000 de lei pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute de art. 4, alin. (1)”,se spune în Regulament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS