13.4 C
Craiova
marți, 17 mai, 2022
Știri de ultima orăActualitateAdministratieVrei să vopsești fațada? Întreabă mai întâi la primărie

Vrei să vopsești fațada? Întreabă mai întâi la primărie

Vreți reduceri? Dați cu var. Pentru ce să dăm cu var, ar putea întreba un craiovean mai cârcotaș? Pentru o reducere de impozit, ar fi răspunsul autorităților locale.

Acestea din urmă au stabilit la sfârșitul anului trecut că vor acorda o reducere cu 50% a impozitului timp de trei ani consecutivi, pentru clădirile rezidențiale, dacă proprietarul vopsește fațada. Numai că, în acest proces craiovenii trebuie să respecte câteva reguli. În primul rând, trebuie să știe că nu pot vopsi fațadele clădirilor cu orice culoare. Culorile acceptate și impuse de primărie sunt cele trecute în regulamentul local de urbanism. Conform Regulamentului local de urbanism referitor la cromatica fațadelor din 2011 și modificat prin HCL nr. 231/2021 la refacerea fațadelor sunt acceptate lucrări de tencuială, zugrăveli, de vopsire sau aplicarea de placaje, iar culoarea fațadelor trebuie să fie albă sau beige.

Vopsesti fatada fara autorizatie si ti se reduce impozitul

Culorile recomandate pentru tencuiala decorativa sau vopsitorii exterioare pentru constructii sunt culori pastelate cu parametrii de culoare minima 230 in codul de culoare RGB (sistem general utilizat pentru definirea RGB (Red, Green, Blue) prin care sunt specificate pentru fiecare culoare care sunt cantităţile de Red – Roşu, Green – Verde şi Blue – Albastru care o compun. Prin amestecarea acestor 3 culori de bază în diferite proporţii rezultă şi celelalte culori.) Se vor utiliza combinatii din nuante diferite ale aceleiasi game cromatice. Se vor evita culorile inchise, stridente sau saturate”,se spune în Regulamnet.

În al doilea rând, nu au nevoie de autorizație, iar în cazul blocurilor decizia proprietarilor trebuie să fie unitară.

Primul pas, întreabă la primărie

Procedura și criteriile de acordare a reducerii cu 50 % a impozitului pentru clădirile rezidențiale au intrat în vigoare din data de 2 decembrie 2021, prin validarea HCL nr. 463/2021. Până la acest moment craiovenii, fie că locuiesc la casă sau la bloc nu și-au arătat interesul de a-și reface fațadele.

Craiovenii pot să zugrăvească fațadele
Craiovenii pot să zugrăvească fațadele

De la adoptarea procedurii, nu au fost depuse solicitări din partea proprietarilor sau a președinților de asociații”, declară purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Înainte de a demara această acțiune de modificare a aspectului fațadei imobilului în care locuiesc, craiovenii trebuie să se adreseze primăriei.

“Având în vedere că procedura și criteriile de acordare a reducerii cu 50 % a impozitului pentru clădirile rezidențiale au intrat în vigoare din data de 2 decembrie 2021, prin validarea HCL nr. 463/2021, reamintim craiovenilor că, pentru a beneficia de facilitatea fiscală, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe criterii.Înainte de modificarea aspectului fațadei condominiului, președintele asociației de proprietari trebuie să solicite, în scris, Primăriei Craiova toate informațiile și restricțiile referitoare la culoare, aspect, materiale și alte asemenea stabilite prin regulamentul local de urbanism sau prin regulamentele de intervenție”,

a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.

Culorile pastelate dispar de pa faţadele clădirilor multietajate
Culorile pastelate dispar de pa faţadele clădirilor multietajate

Primăria îi va îndruma să respecte Regulamentul în cazul în care constată abateri grave de la prevederile respective.

După ce ai vopsit, anunță Poliția Locală

Craiovenii trebuie să știe că, pentru vopsirea fațadelor, nu trebuie autorizație. Trebuie să respecte însă paletarul de culori stabilit prin regulamentul local de urbanism și să realizeze o vopsire unitară. Aici este cazul blocurilor care nu pot fi vopsite cu culori diferite pe fiecare etaj sau pe fațadă de apartament. Fațada unui bloc este parte comună. După finalizarea lucrării, solicitantul trebuie să anunțe Poliția Locală pentru a constata, la fața locului, că s-au respectat regulamentul și condițiile impuse de Primăria Craiova.

Cererea pentru reducerea impozitului va fi transmisă ulterior Direcției de Impozite și Taxe.

“Ulterior, proprietarul/președintele asociației de locatari va trimite Direcției de Impozite și Taxe cererea de acordare a reducerii cu 50% a impozitului pe clădire, la care va fi anexată și Nota de constatare emisă de Poliția Locală”, a mai spus reprezentantul primăriei.

Reabilitare
Vreți reduceri? Dați cu var e fațadă. Pentru o reducere de impozit, ar fi răspunsul autorităților locale.

Condiţii

Pentru a primi facilitatea fiscală, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe criterii:

vopsirea fațadei să fie conform Regulamentului local de urbanism

lucrările de tencuieli, zugrăveli etc. să fie realizate pe cheltuiala proprie

să nu aibă datorii la bugetul public local la data depunerii cererii de acordare a facilității fiscale

lucrările de tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și altele asemenea să fi fost realizate după intrarea în vigoare a HCL nr. 463/2021, respectiv 2 decembrie 2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

(VIDEO) Începe a 75-a ediţie a Festivalului de Film...

Festivalul de film de la Cannes începe marți seară,...

ȘTIRI GdS