3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a scumpit modernizarea! 230.000 de euro în plus pentru reabilitarea Clinicii de Oncologie a SJU Craiova

S-a scumpit modernizarea! 230.000 de euro în plus pentru reabilitarea Clinicii de Oncologie a SJU Craiova

230.000 de euro în plus pentru reabilitarea Clinicii de Oncologie a SJU Craiova. Lucrările de reabilitare a clădirii în care funcționează clinicile de oncologie și dermatologie ale Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova vor „înghiți“ mai mulți bani decât s-a stabilit inițial, prin contract.

Consiliul Județean (CJ) Dolj a aprobat, în ședința ordinară de luni, actualizarea devizului general al investiției și, implicit, actualizarea valorii proiectului, după ce constructorul a invocat creșterea prețului materialelor. Contractul de execuție dintre CJ Dolj și Team World Construct SRL, firma din Craiova care a câștigat licitația, a fost semnat în decembrie 2020, iar lucrările au demarat în ianuarie 2021.

Asta după ce Consiliul Județean a obținut, în aprilie 2019, finanțare europeană pentru modernizarea imobilului din curtea SJU, dar numai pentru circa 30% din valoarea de 13.222.316,94 lei a proiectului. Aferent acestei valori a rezultat un cost pentru construcții și montaj de 8.393.130 de lei (TVA inclus), conform devizului întocmit în august 2018.

În ce stadiu se aflau lucrările în august 2021

În urma unei proceduri de achiziție cu termen prelungit, câștigătoare a ieșit SC Team World Construct SRL, contractul semnat în decembrie 2020 având o valoare de 9.189.759,38 lei (fără TVA), adică 10.935.813,66 lei, inclusiv TVA. Constructorul a intrat repede „în pâine“, iar până în vară reușise să schimbe fața clădirii.

În ultima postare de pe pagina sa de socializare legat de reabilitarea celor două clinici din cadrul SJU Craiova, președintele CJ Dolj se arăta mulţumit de stadiul lucrărilor. „În interior, se execută lucrări specifice la toate etajele. Cele mai avansate sunt cele de la etajele 3 si 4, acolo unde s-au încheiat finisajele interioare și urmează să se instaleze echipamentele și obiectele sanitare. La exterior, fațada principală a fost finalizată, în timp ce fațada secundară se află în stadiul de realizare a termoizolației. În câteva luni, vor începe și lucrările la cea de-a doua aripă a clădirii“, anunța Cosmin Vasile, în august 2021.

Reabilitarea Clinicii de Oncologie a SJU Craiova. De unde va scoate CJ Dolj cei 230.000 de euro

Ce a urmat? Potrivit datelor din proiectul de hotărâre votat în unanimitate de către consilierii județeni, pe parcursul implementării proiectului a fost suplimentată valoarea contractului de lucrări, pe baza unor dispoziții de șantier. Motivul: ajustarea prețurilor aferente materialelor de construcții pentru contractele de achiziție publică/contractele sectoriale de lucrări finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2021. Astfel, valoarea contractului de lucrări a fost actualizată cu suma de 1.168.852,66 lei (TVA inclus), reprezentând ajustarea aferentă restului de executat (230.000 de euro). Prin urmare, noua valoare a contactului de execuție a devenit de 11.056.750,65 lei, fără TVA, respectiv 13.157.533,27 lei (TVA inclus).

După majorare, valoarea totală a proiectului a ajuns la 13.672.018 lei, din care partea de construcții și montaj este de 10.085.080 de lei (TVA inclus), conform devizului actualizat în ianuarie 2022. Astfel, a crescut și contribuția proprie a județului Dolj la acest proiect, la valoarea de 8.910.072,33 lei, inclusiv TVA. Asistența financiară nerambursabilă (fondurile de la UE) a rămas aceeași: 4.761.945,74 lei. „Această creştere totală trebuie asumată de către Unitatea Administrativ-Teritorială Judeţul Dolj pe parcursul implementării proiectului. După aprobarea actului adițional corespunzător la contractul de finanțare nerambursabilă, se vor solicita parțial la rambursare sumele aferente ajustării“, se arată în hotărârea de ieri a CJ Dolj.

Până una alta, consilierii județeni au aprobat „asigurarea temporară a tuturor sumelor necesare a fi cheltuite în avans, până la rambursarea cheltuielilor eligibile de către Autoritatea de Management“. Pentru asigurarea contribuției proprii inițiale la proiect, în sumă de 7.741.219,67 lei, CJ Dolj a contractat un credit bancar, așa că suma suplimentară apărut acum, de 1.168.852,66 lei, va trebui asigurată din bugetul pe anul 2022.

Cum ar trebui să arate clădirea, după reabilitare

Lucrările de reabilitare a clădirii în care funcționează clinicile de oncologie și dermatologie ale Spitalului Județean de Urgență Craiova nu se referă doar la partea exterioară, adică la termoizolare (inclusiv planșeul terasei și cel peste subsol), ci și la interior. Astfel, până în ianuarie 2023, data stabilită pentru finalizarea lucrărilor, va trebui înlocuite tâmplăria și toate instalațiile – de încălzire și climatizare, de iluminat, de preparare a apei calde, de ventilație.

De asemenea, corpurile de iluminat fluorescent și incandescent vor fi înlocuite cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, cu senzori de mișcare. Dotările prevăzute în proiect mai includ panouri solare și fotovoltaice, sisteme de siguranță și supraveghere video, un elevator pentru persoane cu dizabilități (lift exterior), pompe de căldură tip aer – aer și ventiloconvectoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS