15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalE oficial! Ce taxe de parcare vor plăti craiovenii în 2022

E oficial! Ce taxe de parcare vor plăti craiovenii în 2022

Ce taxe de parcare vor plăti craiovenii în 2022. Primăria Craiova a stabilit taxele și impozitele pe care locuitorii municipiului le vor plăti anul viitor.

Proiectul de hotărâre privind nivelul taxelor și impozitelor pentru anul 2022, întocmit în octombrie și aflat pentru o perioadă în consultare publică, a fost aprobat de Consiliul Local Municipal (CLM) la finele lunii trecute. Față de anul în curs, dările din 2022 vor fi ajustate cu rata inflației, stabilită la 2,6%. Asta nu va fi însă singura majorare! După dezbaterile din CLM, unele impozite și taxe vor crește simțitor din 2022. Hotărârea va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

Gazeta de Sud va prezenta, pe larg, care va fi nivelul principalelor taxe și impozite în 2022. Astăzi ne-am oprit asupra taxelor de parcare, de care se lovesc mereu deținătorii de autovehicule, chiar și cei care nu le au înregistrate la Direcția de Impozite și Taxe a Primăriei Craiova. Vestea proastă este că, de anul viitor, taxa pe care o plătesc toți craiovenii care dețin autovehicule va crește cu 55%. Este vorba de taxa pentru parcarea curentă pe domeniul public al municipiului, cu excepţia parcărilor cu plată prin SMS sau alte mijloace de plată, semnalizate prin indicator „Parcare cu plată“. Adică acea taxă pentru care, în trecut, se elibera celebra vinietă care trebuia afișată obligatoriu la vedere, în autoturism. La autocolant s-a renunțat din 2019, nu și la taxă.

Ce taxe de parcare vor plăti craiovenii în 2022. Cum s-a ajuns la majorarea taxei de parcare pe domeniul public

Proiectul de hotărâre cu nivelul taxelor și impozitelor pentru anul 2022 prevedea ca taxa de parcare curentă pe domeniul public al Craiovei să fie indexată doar cu indicele inflație și să crească, astfel, de la 45 de lei/an la 46 de lei/an. Grupul PSD din Consiliul Local a venit însă cu propunerea majorării acestei taxe la 70 de lei/an, adică o creștere de 55%. În același timp, pentru anul 2022 au fost stabilite taxe de parcare și pentru vehiculele electrice și hibride, pentru care în acest an taxele au fost zero.

Taxa de parcare pe domeniul public al municipiului Craiova a fost majorată cu 55%, din 2022

Așadar, din 2022, taxa de parcare curentă pe domeniul public va fi de 70 de lei/an, cu excepția autovehiculelor acționate electric, pentru care taxa va fi de 11 lei/an, și a mijloacelor de transport hibride, pentru care taxa de parcare va fi de 23 de lei/an. Taxele și impozitele locale pentru anul 2022 au fost aprobate cu 19 voturi „pentru“, șase împotrivă și două abțineri. Amendamentele legate de taxe și impozite prezentate în ședința Consiliului Local au trecut în funcție de cum a dorit PSD, care deține majoritatea (14-13).

Taxa pentru parcarea de reședință – prevăzută, dar încă neaplicată

În 2022, taxa pentru parcarea pe domeniul public cu plata prin SMS sau alte mijloace de plată, semnalizată cu indicator „Parcare cu Plată“, va fi tot de 2 lei/oră. Ea a rămas neschimbată de la instituire, numai că, achitată prin SMS și nu la parcometru, taxa este mai mare, de 2,7 lei/oră. Asta pentru că parcarea este taxată cu 0,50 de euro/oră, plus TVA. În continuare, taxa pentru parcarea ocazională pe domeniul public, cu plata prin SMS, a rămas tot de 1 leu/zi, dar a crescut taxa lunară, de la 13 lei/lună la 20 lei/lună.

În Craiova a rămas în vigoare și taxa pentru parcarea de reședință pe domeniul public al municipiului, pentru utilizatorii locurilor de parcare atribuite prin repartizare directă. Doar că ea nu a fost aplicată până acum, pentru că nu s-a făcut niciun fel de repartizare. Primăria a identificat majoritatea locurilor de parcare pentru care s-ar putea plăti această taxă, dar deocamdată nu a trecut la atribuirea lor. Pentru anul 2022, taxa pentru parcarea rezidențială a fost stabilită la 160 de lei/an pentru Zona 0 a Craiovei (nivel de la care ar porni licitația, dacă luăm în calcul varianta inițială a acestei taxe), 128 de lei/an pentru Zona 1 și 107 lei/an pentru Zona 2. Față de 2021, taxele mai sus menționate au fost indexate cu rata inflației.

Ce taxe de parcare vor plăti craiovenii în 2022. Taxele de la parcarea subterană din centrul Craiovei

La fel s-a întâmplat și cu taxele care vor fi plătite, anul viitor, pentru parcarea subterană din zona Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Și acestea au fost majorate cu 2,6%, cu excepția taxei pe oră și taxei pentru staționarea până la 5 ore.

Iată ce taxe se vor plăti în 2022 la parcarea subterană: 1 leu/oră, pentru parcarea (staţionarea) de până la 2 ore; 6 lei, pentru staţionarea de la 2 ore până la 5 ore; 113 lei/lună, pentru parcarea pe timpul nopţii, de luni până vineri (orele 18.00 – 6.00) şi tot weekendul; 136 lei/lună, parcarea pe timpul zilei, de luni până vineri (orele 6.00 – 18.00); 56 lei/lună, parcarea pe timpul zilei, de luni până vineri (orele 8.00 – 18.00) pentru maşinile electrice; 113 lei/lună, staţionare nelimitată, pentru maşinile electrice; 339 lei/lună, staţionare nelimitată, pentru restul maşinilor; 56 de lei – taxa de remitere tichet, pentru pierderea sau deteriorarea tichetului de parcare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS