8 C
Craiova
marți, 27 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj Ce se întâmplă cu creşele din Craiova

Ce se întâmplă cu creşele din Craiova


În Craiova la 1 iulie se deschid cinci creșe. În luna august se deschid altele patru, iar cele cinci, deschise în iulie se închid. În septembrie se deschid toate cele nouă creșe câte sunt în Craiova

Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe Craiova a anunțat că, începând cu 1 iulie, se vor deschide cinci creșe. În Craiova sunt doar nouă creșe, care au fost închise în data de 11.03.2020 din cauza pandemiei. După deschidere, acestea vor avea un număr restrâns de copii în conformitate cu Ordinul nr. 1976/4518/3936/2020 pentru copiii înscriși deja la creșe, care nu au împlinit vârsta de trei ani la data menționată anterior. 
Măsurile anunțate nu sunt tocmai pe placul unor părinți care s-au trezit că nu au unde să-și mai ducă micuții, deși aceștia erau înscriși la creșă. În această situație se află craioveanca Despina Preda. Respectiva mămică spune că nu mai poate să-și ducă copilul la creșă și nimeni nu o lămurește în privința criteriilor de înscriere și a numărului de locuri.

De la 1 iulie se deschid creșele în Craiova
De la 1 iulie se deschid creșele în Craiova

„Vă rugăm să ne lămuriți și pe noi cu creșele de stat din Craiova. Am sunat la Inspectorat ca să cer și eu lămuri, cum sunt străzile arondate la creșe, ce criterii de înscriere sunt. Dar mi s-a răspuns că doar grădinițele și școlile aparțin de Inspectorat. Creșele aparțin de primărie. Am sunat la primărie. Surpriză, cică nu există criterii de înscriere și nici de locuri nu știau… Cum e posibil?

Dacă eu locuiesc aproape de o creșă. Creșa nr. 9 este cea mai apropiată de mine, plus că lucrez în zonă, de ce nu pot să-mi înscriu copilul? De fapt, copilul e înscris de anul trecut, dar a venit pandemia și nu l-am mai dus în aprilie. Să mă lămurească și pe mine cineva cum e cu creșele astea! Nu se mai primesc deloc copii? Vin la creșă doar cei care au frecventat-o?”, întreabă craioveanca.


Cinci creșe deschise în iulie

Se deschid creșele începând cu luna iulie
Se deschid creșele începând cu luna iulie


De pe site-ul serviciului care are în subordine creșele din Craiova aflăm că:

„Serviciul Creşe Craiova anunţă deschiderea a cinci creşe, cu număr restrâns de copii, în conformitate cu Ordinul 1076/4518/3936/2020 începând cu data de 1.07.2020 pentru copiii înscrişi deja la creşe care nu au împlinit vârsta de 3 ani la data menţionată anterior“. „Părinţii care doresc să vină cu copiii în creşă sunt obligaţi să respecte măsurile de igienă şi comportament pentru aparţinători. Părinţii vor completa o declaraţie/cerere pe proprie răspundere, pe care o vor descărca de pe site-ul instituţiei www.spmscmc.ro la următorul link şi o vor depune pe e-mail-ul serviciului: [email protected] sau la sediul instituţiei noastre din strada Unirii, nr. 45, până vineri 26.06.2020, ora 14.00.

Tot pe site se mai arată:

Creșa nr.4 Lăpuș
Creşa nr. 4 în cartierul Lăpuş

Dacă numărul cererilor va depăşi capacitatea creşei, vom desfăşura un proces de selecţie în baza următoarelor criterii: copiii proveniţi din familiile monoparentale al cărui părinte are loc de muncă stabil şi este necesară prezenţa acestuia zilnic la serviciu; copiii proveniţi din familii ai căror părinţi au loc de muncă stabil şi este necesară prezenţa zilnică la serviciu; copiii gemeni, tripleţi, fraţi, ai căror părinţi au loc de muncă stabil şi este necesară prezenţa zilnică la serviciu.La cererea de înscriere se va ataşa adeverinţa eliberată de angajator din care să rezulte obligativitatea prezenţei la serviciu.

Ulterior aprobării cererii, copiii care vor frecventa creşa vor fi anunţaţi telefonic şi vor prezenta avizul epidemiologic de intrare în colectivitate eliberat de către medicul de familie.- Creșa Nr.4 – str. Ion Ţuculescu, nr. 2;- Creșa Nr.5 – str. Elena Farago, nr. 17;- Creșa Nr.6 – str. Aleea Gheţişoarei, nr. 11, bl.165A;- Creșa Nr.7 – str. Ştefan Velovan, nr. 4;- Creșa Nr.8 – str. Revoluţiei, nr.15“.


Condiții de înscriere doar pentru perioada de vară


Mai multe amănunte am aflat de la directorul Serviciului respectiv. Pentru început, se vor deschide doar cinci creșe. Apoi, din august, se vor închide acestea şi se vor deschide alte patru, urmând ca din toamnă să fie funcționale toate cele nouă creșe din Craiova. Condițiile impuse la acest moment pentru înscrierea micuților în creșe sunt doar pentru această perioadă. Nu se știe dacă pentru perioada următoare se vor menține aceleași prevederi privind înscrierea copiilor .

„Aceste condiții sunt valabile doar pe perioada de vară. Pot să fie înscriși din orice zonă a orașului, la ce creșă doresc părinții. Creșele nu au vacanță. Ele sunt închise pe rând. Nu știm ce va urma. Dacă se păstrează aceste condiții trebuie să facem o selecţie după niște criterii impuse de normele în vigoare. Din toamnă se vor deschide toate cele nouă creșe și până atunci vom vedea ce condiții vor mai fi. Mulți părinți nu-i aduc de teamă. Noi ne dorim să-i putem înscrie pe toți“, a declarat Anca Ilie, director.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Ordonanţa care nu spune aproape nimic: Bolnavii cu forme...

Autorităţile au anunţat că din această săptămână...

ȘTIRI GdS

Ordonanţa care nu spune aproape nimic: Bolnavii cu forme...

Autorităţile au anunţat că din această săptămână bolnavii Covid asimptomatici sau cu forme uşoare vor fi monitorizaţi de medicii de familie. Dar...

Craiovenii s-au înghesuit la catedrală fără ştirea prefectului (GALERIE...

În ciuda restricţiilor, craiovenii s-au dus, ieri, să se roage la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru“. A fost şi zi mare: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Forţele de ordine au asigurat respectarea măsurilor de siguranţă.

Începe procesul poliţiştilor acuzaţi că primeau şpagă de la...

Judecătorii de la Tribunalul Olt au dispus începerea judecării a patru poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Olt.

Restanţierii, tot restanţieri şi în prag de iarnă

Datornicii nu plătesc termoficării restanţele

Gorj: Pacient găsit spânzurat de gratiile unei fereste, la...

Un pacient a fost găsit spânzurat luni seară de gratiile unei ferestre, la Secția Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din...

Italia înregistrează 17.012 noi cazuri de coronavirus în ultimele...

Italia a raportat luni 17.012 noi infecţii cu coronavirus, precum și 141 de decese, cu 13 mai multe față de duminică. Numărul...