15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Acasă Local Dolj A rezolvat primăria problema gestionării câinilor fără stăpân?

A rezolvat primăria problema gestionării câinilor fără stăpân?

0
A rezolvat primăria problema gestionării câinilor fără stăpân?

Problema gestionării câinilor fără stăpân a fost adusă în discuţie în şedinţa ordinară a Consiliului Local (CL) Craiova de săptămâna trecută. Asta după ce primăria s-a trezit executată silit de Asociaţia „Viaţa Animalelor“ pentru că nu a înfiinţat un serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

ONG-ul a cerut închiderea adăpostului de la Breasta pe motiv că funcţionează ilegal, solicitând totodată şi înfiinţarea serviciului respectiv.

Totul a început în noiembrie 2017, când asociaţia a dat în judecată pentru acest lucru Consiliul Local, municipiul Craiova şi SC Salubritate SRL – societatea care coordonează „serviciul de ecarisaj“.

Decizia definitivă şi irevocabilă a instanţei a venit în aprilie 2019.

Curtea de Apel Craiova a obligat primăria să înfiinţeze un serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, însă municipalitatea nu s-a grăbit să pună în executare decizia.

A rezolvat primăria problema gestionării câinilor fără stăpân?
A rezolvat primăria problema gestionării câinilor fără stăpân?

De aici până la executarea silită cerută de Asociaţia Viaţa Animalelor nu a mai fost decât un pas, ONG-ul solicitând şi penalităţi pentru fiecare zi de întârziere până la punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti.

Problema gestionării câinilor fără stăpân. Marian Vasile: Cum facem să nu mai plătim aceste penalităţi?

Lipsa de reacţie a autorităţilor locale a fost taxată de opoziţie în şedinţa de CL.

Consilierul local din partea PNL, Marian Vasile, a cerut explicaţii executivului depre modul în care a fost rezolvată problema gestionării câinilor fără stăpân.

„Cer lămuriri în privinţa unui proces, pentru că am constatat că noi, Consiliul Local Craiova, tocmai ce am pierdut un proces cu Asociaţia Viaţa Animalelor pentru că nu am pus în aplicare o sentinţă definitivă. Mai mult, plătim 100 de lei pe zi până când punem în aplicare această sentinţă. Cum facem să nu mai plătim aceste penalităţi? Cine este vinovat de acest lucru?֧“, a întrebat Marian Vasile.

Răspunsul l-a dat Alin Glăvan, director executiv adjunct în cadrul Primăriei Craiova. Acesta a precizat că s-a înfiinţat în aparatul de specialitate al primarului un astfel de serviciu.

„Este vorba de o hotărâre judecătorească din 2019 prin care, pe de o parte, se menţine temeinică şi legală hotărârea prin care Consiliul Local a atribuit contractul de delegare pentru serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân către SC Salubritate Craiova SRL, iar pe de altă parte obligă Consiliul Local să înfiinţeze, în aparatul de specialitate al primarului, un serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân. Acest lucru a fost pus în executare de către Consiliul Local în aprobarea organigramei“, a afirmat Alin Glăvan.

Problema gestionării câinilor fără stăpân. Nu s-a înfiinţat un Serviciu, ci un Compartiment

În realitate, primăria a înfiinţat un compartiment pentru gestionarea câinilor fără stăpân, nu un serviciu.

În hotărârea privind modificarea organigramei şi statului de funcţii ale aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Craiova, pentru anul 2019, aprobată în luna septembrie, se pomeneşte de un compartiment pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

De fapt, Compartimentul de Administrare şi Monitorizare a Salubrităţii din subordinea Direcţiei Servicii Publice a fost extins şi a devenit Compartimentul Administrare şi Monitorizare a Salubrităţii şi Gestionare a câinilor fără stăpân.

În şedinţa de joia trecută s-a aprobat şi creşterea costurilor cu prinderea şi întreţinerea câinilor fără stăpân care ajung în adăpostul de la Breasta.

Mărim aceste costuri, dar solicit înfiinţarea de urgenţă a unei comisii care să inventarieze câinii fără stăpân din Craiova. Să ştim şi noi exact numărul lor, ca să vedem pe ce dăm banii“, a cerut consilierul PNL Marian Vasile.

Câinii fără stăpân din Craiova ajung la adăpostul de la Breasta
Câinii fără stăpân din Craiova ajung la adăpostul de la Breasta

S-a modificat Regulamentul referitor la desfăşurarea activităţii de gestionare a câinilor fără stăpân

Tot în CL Craiova s-a aprobat, joia trecută, şi o modificare a Regulamentului referitor la desfăşurarea activităţii de gestionare a câinilor fără stăpân.

Aici a apărut un alineat nou care prevede că finanţarea acestei activităţi „poate fi făcută şi din donaţii de la persoanele care adoptă la distanţă, donaţii ale altor persoane fizice sau juridice ori din alte surse, în condiţiile legii“.

„Delegatul va ţine o evidenţă contabilă distinctă a acestor sume şi un raport intrări/ieşiri va fi publicat trimestrial, pe site-ul societăţii (SC Salubritate SRL – n.r.)“, se mai specifică în Regulament.