13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Acasă Local Dolj De ce păzesc poliţiştii locali panourile electorale?

De ce păzesc poliţiştii locali panourile electorale?

0
De ce păzesc poliţiştii locali panourile electorale?

Poliţiştii locali păzesc panourile electorale din Craiova. Ca şi în 2016, la alegerile parlamentare, şi acum, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din data de 10 noiembrie, craiovenii au sesizat aceeaşi situaţie: panourile electorale sunt păzite cu sfinţenie, 24 de ore din 24, de Poliţia Locală.

Mulţi se întreabă de ce trebuie să stea poliţiştii locali la pândă la afişele electorale. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, susţine că legea îl obligă să dispună o astfel de mobilizare a Poliţiei Locale.

Opoziţia din Consiliul Local, prin vocea consilierului PNL Marian Vasile, susţine că integritatea panourilor, aşa cum se specifică în textul de lege, nu înseamnă neapărat paza nonstop a acestora.

În decembrie 2016, în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, Gazeta de Sud sesiza un aspect ciudat: panourile din Craiova cu afişele electorale erau păzite nonstop de poliţiştii locali.

Aproape jumătate din efectivele Poliţiei Locale erau blocate, 24 de ore din 24, la aceste panouri. Adică trei poliţişti pe tură, pentru fiecare din cele 48 de locaţii autorizate.

Sub protecția anonimatului, mai mulți polițiști locali și-au acuzat atunci șefii că fac exces de zel şi că se pun la dispoziția politicienilor. Autorităţile locale au luat atunci în braţe Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților.

Dispoziţie de primar pentru ca poliţiştii locali să păzească panourile electorale

În baza acesteia, primarul de la acea vreme, Olguţa Vasilescu, a dat o dispoziţie (nr. 2478/31.10.2016) prin care a cerut Poliţiei Locale să asigure „integritatea panourilor și a afișelor electorale“ amplasate în locațiile stabilite în acest sens (art. 3).

În art. 79, alin. (8) din Legea nr. 208/2015 se menţionează că „primarul, cu sprijinul Poliției Locale sau cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne, în localitățile unde Poliția Locală nu este constituită, este obligat să asigure integritatea panourilor și a afișelor electorale amplasate în locuri autorizate“.

Poliţiştii au interpretat această integritate ca o pază, aşa că s-au pus pe păzit afişe.

Poliţiştii locali păzesc panourile electorale din Craiova
Poliţiştii locali păzesc panourile electorale din Craiova

„Integritatea nu se poate asigura prin patrulare. Nu avem posibilitatea să asigurăm mașini de serviciu pentru atâtea amplasamente, aşa că ea va fi un punct fix. Pe românește, o pază“, explicau reprezentanţii Poliţiei Locale. Situaţia din 2016 se repetă acum, la trei ani distanţă.

Marian Vasile: Vrem poliţiştii în slujba cetăţeanului, nu a unor afişe

Încă de luna trecută, de când a început campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, poliţiştii locali din Craiova au trecut la datorie.

Adică la paza afişelor electorale. Chiar este nevoie de această pază?

Consilierul local din partea PNL, Marian Vasile, susţine contrariul. În şedinţa de joia trecută a Consiliului Local Craiova, Marian Vasile a atacat executivul pe această temă.

„Eu înţeleg că avem o lege din 2015 care ne obligă să asigurăm integritatea afişelor electorale, dar asta nu înseamnă să alocăm efectivele Poliţiei Locale, timp de două luni, să le păzească. Nu trebuie să transformăm poliţiştii în nişte pândari, 24 de ore din 24. Sunt sute de poliţişti locali arondaţi la aceste afişe, în loc să fie acolo unde cetăţenii au nevoie. Este o chestiune de siguranţa cetăţeanului, iar noi vrem să vedem poliţiştii locali pe stradă, în slujba cetăţeanului, nu a unor afişe. Lăsaţi poliţiştii să-şi facă treaba, nu ne mai creaţi acest sentiment de nesiguranţă în oraş!“, a spus Marian Vasile.

Poliţiştii locali păzesc panourile electorale. Vasile: Nu scrie nicăieri că trebuie să duceţi acolo sute de politişti cu cătuşe, cu bastoane ca să păzească nişte hârtii

Consilierul PNL a venit şi cu o soluţie pentru a fi asigurată integritatea panourilor electorale fără să mai fie nevoie de paza poliţiştilor locali: folosirea de panouri gen consolă, cu geam securizat şi cheie, la care să aibă acces reprezentanţii partidelor politice.

Marian Vasile (al doilea din dreapta), consilier local PNL, a ridicat problema pazei panourilor electorale de către poliţiştii locali, în sedinţa de joia trecută a Consiliului Local Craiova
Marian Vasile (al doilea din dreapta), consilier local PNL, a ridicat problema pazei panourilor electorale de către poliţiştii locali, în sedinţa de joia trecută a Consiliului Local Craiova

„Luaţi o măsură de urgenţă, în sensul achiziţionării unor panouri de tip publicitar cu geam, cu cheiţă, unde partidele politice îşi pot pune afişele. Astfel se asigură şi integritatea lor. Şi fără a mai ţine blocaţi sute de poliţişti locali, timp de două luni, să păzească aceste hârtii. Înţeleg că trebuie să asiguraţi integritatea panourilor electorale, dar nu scrie nicăieri că trebuie să duceţi acolo sute de politişti cu cătuşe, cu bastoane, pistoale ca să păzească nişte hârtii“, a mai spus Marian Vasile.

Genoiu: Eu sunt primul care nu-mi convine, dar nu pot ignora legea

În replică, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat că nu are de ales şi că trebuie să respecte legea.

El a dat însă ca exemplu de act normativ Ordonanța de Urgență nr. 95/2009 privind modificarea și completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, dată de guvernul condus de Emil Boc.

„Prin această ordonanţă se obligă primarul să asigure, prin Poliţia Locală, paza panourilor şi a surselor electorale, indiferent că sunt din sticlă, că sunt închise. Dacă legea obligă primarul, el poate să dea o dispoziţie către Poliţia Locală. De aci încolo, dacă poliţia o respectă sau nu, e problema lor. Nu poţi să ignori această lege“, a spus edilul.

„Acesta este ultimul text legal. Obligaţia noastră este să asigurăm paza. Primarul este obligat. Nici nouă nu ne face plăcere“, a sărit în sprijinul primarului Nicoleta Miulescu, secretarul Primăriei Craiova.

Nicăieri în lege nu se pomeneşte de „paza panourilor“

Ordonanţa la care fac referire cei doi spune, la art. 19 alin. (12), că „primarul, cu sprijinul organelor de ordine publică, este obligat să asigure integritatea panourilor, afișelor electorale şi a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate“.

Nicăieri nu se pomeneşte, însă, de paza panourilor, după cum s-au exprimat cei doi. Şi nici de pază, „indiferent că sunt din sticlă sau că sunt închise“, după cum a susţinut edilul. Ci doar de integritatea panourilor.

În plus, ordonanţa dată ca exemplu de primar modifică unele prevederi ale Legii nr. 370/2004, dar nu şi cele referitoare la asigurarea integrităţii panourilor.

Textul respectiv din ordonanţă este acelaşi cu cel din legea din 2004. „Deci, eu sunt primul care nu-mi convine. Pentru că de câte ori îi zic lui Mateescu (Octavian Mateescu, directorul executiv al Poliţiei Locale Craiova – n.r.) vezi colo sau colo, îmi răspunde că nu se poate, că are oamenii blocaţi la panouri“, a mai adăugat Mihail Genoiu.

„Afişele electorale ajung să ne coste sute de mii de euro“

Şi în Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților sau în dispoziţia de primar nr. 2478/31.10.2016 menţionate mai sus, pe care le îmbrăţişează acum autorităţile locale, se vorbeşte doar de integritatea panourilor.

Nici în alte acte normative referitoare la organizarea alegerilor, fie ele prezidenţiale, parlamentare sau locale, publicate după 2015 nu se specifică de vreo pază a panourilor. De bază a rămas termenul de „integritate“.

Se poate realiza, aşadar, şi altfel această integritate? Este musai să fie „lipiţi“ de panourile din Craiova circa 150 de poliţişti locali? Dacă plouă sau bate vântul, iar afişele zboară pur şi simplu, cum asigură poliţistul local integritatea? Fuge să le recupereze şi le lipeşte la loc?

„Eu continui să susţin că soluţia pentru a asigura integritatea panourilor electorale, în spiritul legii, este să folosim acele panouri tip consolă, cu geam securizat şi cheie. Altfel, ajungem ca afişele electorale să ne coste sute de mii de euro, salariile pe două luni ale celor 150 de poliţişti locali care le păzesc acum“, este de părere consilierul PNL Marian Vasile.

Potrivit execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova aferentă primelor nouă luni ale anului 2019, activitatea Poliţiei Locale până la data de 30 septembrie a costat 24.881.000 de lei. Adică 5,3 milioane de euro, o medie de 588.000 de euro pe lună.