10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe scumpesc câinii vagabonzi

Se scumpesc câinii vagabonzi

Operatorul de Salubritate al Craiovei, care are în subordine Serviciul de ecarisaj, creşte costurile cu prinderea şi întreţinerea câinilor fără stăpân care ajung în adăpostul de la Breasta.
Salubritatea justifică noile tarife prin creşterea cheltuielilor cu salariaţii, scumpirea utilităţilor, a combustibilului şi a materialelor necesare întreţinerii. Totodată, Serviciul de ecarisaj îşi schimbă denumirea în Serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân.

În fapt, Salubritatea spune că, faţă de tarifele aprobate prin HCL nr. 266/27.07.2017, au apărut o serie de modificări. În primul rând, a crescut salariul minim brut pe țară, care începând cu data de 1 ianuarie 2019 a fost stabilit la 2.080 de lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 de ore.

În al doilea rând, au crescut cheltuielile cu combustibilul, materii prime şi materiale, utilităţi, energie, apă şi/sau gaze, precum şi cheltuielile cu munca vie. Procentul de creştere este cu aproximativ 15% mai mare faţă de anii precedenţi.

Cu cât cresc costurile

Câine

Fie că este vorba de capturarea unui câine, microcipare, vaccinare, sterilizare sau eutanasiere, costurile cresc cu câteva zeci de lei. De exemplu, dacă până acum capturarea unui câine costa 84,59 lei fără TVA, de acum va fi 126,06 lei fără TVA.

Preţul cazării unui câine în Adăpostul de la Breasta creşte de la 12,55 de lei fără TVA la 17,83 de lei fără TVA/câine /zi. Microciparea se scumpeşte şi ea cu peste trei lei, de la 25,03 la 28,15 lei fără TVA.

Pentru deparazitarea unui câine care ajunge în Adăpostul de la Breasta se vor cheltui 4,28 de lei fără TVA, în timp ce eutanasierea va ajunge să coste 37,8 lei faţă de 29,5 lei. Şi sterilizarea se va scumpi, atât la câinii masculi, cât şi la femele. La masculi va costa 45,34 de lei, faţă de 34,56 de lei. Sterilizarea unei femele va ajunge la 86,72 de lei. Costul unui vaccin antirabic creşte cu trei lei.

Căţel în Adăpostul de la Breasta/foto:arhivă

Persoanele care vor să adopte la distanţă vor plăti şi ele mai scump afecţiunea lor pentru patrupede, adică 17,83 de lei pe oră faţă de 12,55 de lei. Pentru maşina de capturat câini, tariful ajunge la 82,14 lei/oră. Acesta este tariful pe oră lucrătoare. Autospeciala va fi plătită şi pentru perioada de aşteptare, în acest caz costurile crescând de la 45,73 la 53,24 de lei/oră.

Totodată, operatorul arată că a crescut preţul apei facturate de la 3,34 lei/mc la 3,57lei/mc. De asemenea, preţul combustibilului a ajuns la 4,67 de lei/l. Au crescut şi preţurile la medicamente şi materialele folosite.

Câine în Adăpostul de la Breasta

Ce spune Salubritatea

Propunerea de modificare a tarifelor aferente Serviciului Gestionarea Câinilor fără Stăpân are la bază modificările apărute în elementele de cheltuieli în perioada de doi ani de la ultima actualizare a tarifelor, respectiv mărirea salariului minim brut pe țară de la 1.450 la 2.080 lei, modificarea prețurilor la cheltuielile materiale cum sunt apa, combustibilul, medicamentele și materialele folosite, dar și modificarea cheltuielilor indirecte.

În ceea ce privește propunerea de modificare a Regulamentului referitor la desfășurarea activității de gestionare a câinilor fără stăpân, precizăm faptul că aceasta era necesară pentru a permite finanțarea activității de gestionare a câinilor fără stăpân și din donațiile primite de la persoane fizice și juridice sau din alte surse, potrivit legii,

a precizat purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL, Cristina Ghenea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS