18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJudețul Gorj a ajuns la 33 de focare de pestă porcină africană

Județul Gorj a ajuns la 33 de focare de pestă porcină africană

Județul Gorj a ajuns, în prezent, la 33 de focare de pestă porcină africană în gospodăria populației și un caz la mistreț. Potrivit Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj, au fost plătite despăgubiri pentru 5 din cele 13 exploatații afectate în valoare de 23.970 de lei.

Focare de pestă porcină africană sunt active în mai multe localități, între care: Crușeț, Runcu, Brănești, Ionești, Târgu Jiu, Slivilești, Turcinești, Turburea, Bolboși, Mătăsari sau Dragotești. Gospodăriile infectate au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploataţiilor.

DSVSA Gorj solicita sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Gorj sau autorităților locale.

Telefon pentru urgențe

Medicii veterinari le solicită cetățenilor anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Gorj (telefon 0253226033) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și combatere.

DSVSA Gorj solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat la medicul veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, evoluția acestei boli având, însă, un puternic impact la nivel social și economic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS