13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Acasă Local Dolj VIDEO / A început turnarea asfaltului pe strada Carpenului

VIDEO / A început turnarea asfaltului pe strada Carpenului

0
VIDEO / A început turnarea asfaltului pe strada Carpenului

Pe strada Carpenului din Craiova a început, de astăzi, turnarea asfaltului. Este vorba de primul strat de asfalt, care se aşterne pe ambele sensuri de mers, de la intersecţia cu strada Gârleşti până la intersecţia cu strada Merişorului.

Lucrarea face parte dintr-un proiect complex, care presupune modernizarea întregului drum de 1,8 kilometri şi transformarea sa dintr-unul de pământ într-un bulevard cu două benzi pe sens.

Lucrarea este prinsă în acordul-cadru de modernizare a 87 de străzi, atribuit de Primăria Craiova în iulie 2018 societăţilor Erpia SA și Construcții Erbașu SA. Suma totală cu TVA a acordului este de 75.316.196 de lei.

Pe strada Carpenului, unde se derulează cea mai mare investiţie din acest acord, lucrează Erpia SA. Firma din Craiova a început lucrul pe 21 decembrie 2018 şi are ca termen de finalizare 29 noiembrie 2019.

Proiectul prevede nu doar asfaltarea drumului, ci şi casetarea canalului de pe mijloc pe o lungime de 1.691 metri. Plus introducerea unei conducte de 1.820 m, care să preia apa pluvială şi menajeră. Lucrările mai prevăd montarea de cămine, de gaigăre (120) şi de ţevi pentru canalizare.

Strada Carpenului, investiţie de 16 milioane de lei

Valoarea totală cu TVA a investiţiei – proiectare + execuţie – se ridică la 16.971.010 lei. Aproape jumătate din această sumă ar reprezenta partea de canalizare.

15.517.896 de lei pentru modernizarea străzii Carpenului vor veni de la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

„E momentul pe care l-am așteptat cu toții, de la începerea lucrărilor: turnarea primului strat de asfalt. Cea mai complicată lucrare a fost cea legată de casetarea canalului, introducerea conductei de 1.200 de metri pentru colectarea apelor pluviale și cele două canalizări pluviale, de pe partea stângă și dreaptă. Practic, pe ambele părți există aceste conducte care colectează apa pluvială care, la rândul ei, se strânge în conducta centrală, care a fost creată de pe scuarul din mijloc. Asfaltarea se face pe toată lățimea străzii. Se merge cu un utilaj de şase metri, care toarnă stratul de asfalt dintr-o singură operațiune“, a afirmat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Edilul a mai precizat că, dacă vremea nu va permite, stratul de uzură va fi turnat la primăvară.

Strada Carpenului va deveni, în final, un bulevard cu două benzi pe sens şi un scuar cu spaţiu verde pe mijloc. Plus un gard metalic de protecţie între sensuri.

Pe strada Carpenului din Craiova a început turnarea asfaltului
Pe strada Carpenului din Craiova a început turnarea asfaltului

Spaţiu verde va fi şi între proprietăţi şi benzile laterale ale drumului. Tot între proprietăţi şi stradă va exista şi un trotuar de 1,5 metri.