11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStrăzile de noroi ale Craiovei

Străzile de noroi ale Craiovei

Sunt străzi în oraşul Craiova care ar putea fi o adevărată provocare pentru premierul României, care declara la începutul acestei săptămâni: „am scos ţara din noroaie“. Premierul făcea referire la mediul rural, la hârtoapele din satele uitate de lume, dar ce ne facem cu nămoalele de pe străzile unui municipiu, fie ele situate şi în cartierele periferice ale acestuia? Aici locuitorii sunt nevoiţi zi de zi să „înoate“ prin mocirla drumurilor de pământ, să-şi încalţe copiii în cizme de cauciuc ca să meargă la şcoală. Sunt porţiuni de câţiva metri buni pe care mocirla se revarsă pe toată lăţimea carosabilului, dacă-l putem numi aşa. Străzile sunt situate la cel mult 100 de metri de mari bulevarde ale oraşului, cum ar fi Ştirbei Vodă, Râului, şi vorbim aici de străzile Arad, Braşov, Coacăzului, Muntenia şi aleea Dobrogea, nu că ele ar fi singurele îngropate în noroaie. „Străzile sunt vai şi amar de ele. Guvernul a promis că termină cu nămoalele de pe străzi, dar la noi este dezastru. Şi strada Arad, şi strada Braşov sunt un dezastru. Periferie, periferie, dar eu plătesc taxe şi impozite! Păi aşa, să lase banii cetăţenilor ca să-şi facă ei singuri străzile! Soţia, ca să ajungă la bulevard, se încalţă în cizme de cauciuc, apoi le iau eu înapoi acasă. Astea sunt condiţiile pe strada noastră!“, spune un localnic de pe strada Arad.
Ca să ajungi pe aceste două străzi, intri fie din bulevardul Ştirbei Vodă pe strada Bicaz, o stradă pavată cu piatră de râu, fie de pe strada Muntenia, vizavi de Cantonamentul de la Luncă. Dacă optezi pentru prima variantă, este ca şi cum ţi-ai întârzia puţin agonia. Dacă alegi a doua variantă, dai de la primul pas de nămol şi bălţi mâloase. Cu cât înaintezi pe strada Arad şi apoi pe strada Braşov din cartierul craiovean Catargiu, roţile maşinii se afundă în nămol, iar dacă mergi la pas poţi să-ţi iei adio de la încălţămintea pe care, cu siguranţă, nu mai ai şansa să o aduci la starea iniţială.
Şoferii opresc maşinile, lasă geamul jos şi înjură. Este lesne de înţeles cui sunt adresate injuriile. „Fotografiaţi, domn’e, fotografiaţi, să vadă şi ei (reprezentanţii administraţiei locale – n.r.)!“, strigă un şofer dintr-un autoturism rămas în mijlocul mocirlei de pe strada Muntenia.

„Copiii au fost daţi afară din clasă că s-au dus cu nămol pe încălţăminte“

Facem cale întoarsă, ieşim pe bulevardul Ştirbei Vodă şi înaintăm pe bulevardul Râului spre cartierul Popoveni. Impresia este că am plonjat într-o altă lume şi într-un alt spaţiu, modern şi civilizat. Dar bucuria ne este curmată brusc, de cum intrăm în cartier şi pătrundem pe strada Dobrogea, strada pavată cu dale de la linia de tramvai, şi ulterior intrăm pe aleile adiacente. Una dintre ele este chiar aleea Dobrogea. Aduce mai degrabă cu un drum desfundat de ţară fără pic de piatră, cu pământul ros şi înghiţit de bălţi. Dezolant. Localnicii care se încumetă să străbată drumul poartă cizme de cauciuc sau bocanci în picioare. „Aşa stăm din 2004. Eu am doi copii, au fost daţi afară din clasă că s-au dus cu nămol pe încălţăminte. Vă cruciţi de ce este aici“, spune Florentin Chiriac, locuitor pe aleea Dobrogea din cartierul Popoveni.
În aceeaşi stare se află şi strada Coacăzului din cartierul Bariera Vâlcii. Locuitorii spun că s-au ales cu reţea de apă curentă, dar, în urma lucrărilor, nămolul şi şanţurile care străbat drumul ameninţă să le „înghită“ autovehiculele.

Cine scoate Craiova din noroaie?

Reprezentanţii administraţiei locale spun că vremea bună le-a permis să demareze ceva mai devreme lucrările de reparaţii şi întreţinere a străzilor din oraş. „Noi am început pe toate străzile să intervenim, pe cele de pământ punem piatră spartă. Am terminat în cartierul Bariera Vâlcii şi suntem undeva în cartierul Romaneşti, pe aleea Bucura şi aleea II Bechet, vom ajunge în toate cartierele. Sunt multe străzi şi este de durată, dar le vom acoperi pe toate. Se pune această piatră concasată, apoi se tasează. În paralel, am început şi asfaltarea altor străzilor, lucrăm deja pe 20 de străzi. Vom începe după 15 martie cu încă 24 de străzi. Anul acesta, minimum 44 de străzi vor fi asfaltate, iar dacă ne permit vremea şi bugetul, vom prinde mult mai multe artere de circulaţie“, a precizat Lucian Prejbeanu, consilierul primarului municipiului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS